directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 22:31 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

CiU, PPC, C's i Laporta aproven ajornar la constitució de les vegueries

La majoria de l'oposició critica que el Govern ajorni la creació

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Parlament ha aprovat la modificació de la Llei de vegueries, que ajorna la constitució de les vegueries fins que s'hagin tirat endavant les modificacions de la legislació de l'Estat perquè es puguin crear totes. La proposta ha rebut el suport de CiU, el PPC, Ciutadans i el diputat no adscrit Joan Laporta. ICV-EUiA s'ha abstingut mentre el PSC, ERC i Solidaritat hi han votat en contra. La majoria de l'oposició ha criticat que el Govern ajorni les vegueries i el grup de CiU aposti per la creació de la vegueria del Penedès. El Govern frena així l'aplicació immediata de la llei tenint en compte que no s'ha canviat la normativa estatal i que l'únic que es faria ara seria un simple canvi de noms.

Comparteix
   


Etiquetes
La modificació de la Llei de vegueries ajorna la constitució de les vegueries fins que s'hagin aprovat les modificacions de la legislació estatal perquè es puguin crear totes. L'actual llei en vigor estableix que després de les eleccions municipals del 22 de maig s'han de constituir els consells de vegueria de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, en substitució de les actuals diputacions provincials. Les vegueries de les Terres de l'Ebre, l'Alt Pirineu i la Catalunya Central quedaven a l'espera de les oportunes reformes legislatives.

La vicepresidenta, Joana Ortega, ha estat l'encarregada de defensa la modificació i ha manifestat que s'han trobat amb una llei que no es pot desenvolupar perquè la llei aprovada pel Parlament i el principis de l'Estatut perquè tinguin vigor 'calen modificacions estatals'. Per això, ha defensat que és urgent i necessari modificar la normativa. 'No es pot garantir l'efectiva creació dels consells de vegueria ni tampoc es pot suprimir cap nivell d'administració', ha apuntat, al temps que ha recordat que 'és una prioritat del Govern reformar l'administració pública per la seva simplificació'. La vicepresidenta ha assegurat que 'ningú entendria que en aquests moments si no podem substituir-lo es creés un nou nivell administratiu'. 'Ni s'entendria que la ciutat de Barcelona i arribés fins a vuit nivells d'administració. Ni es racional ni és raonable ni és sostenible', ha assegurat.

Ortega ha remarcat que després de dialogar amb el vicepresident Manuel Chaves l'Estat s'ha compromès a no recórrer la llei de vegueries i no presentarà un recurs d'inconstitucionalitat com havia anunciat el govern espanyol.

En aquest context, la vicepresidenta ha demanat als partits que es treballi 'amb seny i sentit de país' per una llei que es desenvolupi en plenitud. Ha reclamat el suport a la modificació 'perquè les iniciatives legislatives estatals necessàries per desenvolupar les vegueries no han estat aprovades'.

El suport de PPC, Ciutadans i Laporta

La parlamentària del PP català Llanos de Luna ha posat sobre la taula per l'ajornament de les vegueries la situació de crisi econòmica i ha considerat que 'crear noves estructures administratives despertarien alarmes indesitjables per a tothom'. També ha destacat que 'han causat un gran malestar al territori'. 'No és el moment d'enfrontaments territorials ni cortines de fum quan els problemes de la gent són l'atur', ha destacat. Ha anunciat que per motius legals, econòmics i de convivència i per un tema de prioritats al no formar part dels problemes reals dels catalans el seu partit celebra l'aplaçament de la reforma.

El diputat de Ciutadans Albert Rivera ha manifestat que ICV-EUiA 'està a Matrix' amb les vegueries per abstenir-se ara d'aquesta proposta quan va tirar-la endavant l'anterior legislatura junt amb ERC i PSC. Rivera ha apuntat que hagués estat de sentit comú 'no posar en marxa les vegueries'. Ha dit que votarien a favor per sentit comú.

El diputat no adscrit Joan Laporta ha votat favorablement a la reforma i ha indicat que 'es fa aquesta modificació perquè rectificar és de savis' i ha declarat que s'havia d'haver inclòs la vegueria del Penedès.

El diputat d'ICV-EUiA en el Parlament de Catalunya, Jaume Bosch, ha anunciat que el seu partit s'abstindria i ha manifestat que 's'està en una crisi econòmica i la despesa que originaria el canvi de denominació seria considerable i ha ressaltat que si es creessin totes les vegueries la despesa estaria justificada perquè seria un pas important per l'autogovern. Tot i això, ha recalcat que és absurd canviar només el nom de les diputacions per vegueries.

Per la seva part, la portaveu adjunta del PSC al Parlament, Laia Bonet, ha criticat la 'voluntat deliberada d'engany' en el debat de vegueries que plantegen Govern i el grup parlamentari de CiU. 'Enmig de la necessitat d'aturar un projecte estatutari en el que no s'hi creu calia llançar un missatge allà on s'esperava: al Penedès. i els primers perjudicats són l'Estatut i les Terres de l'Ebre', ha manifestat. En aquest sentit, ha considerat que era una estratègia ben construïda de 'fraccionar i vèncer'. 'Li diem que no participarem en aquesta farsa i no ens llepem el dit', ha dit.

La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha ressaltat que 'es pot vestir jurídicament, econòmicament i de raons d'oportunitat, però en el fons es parla de vegueries sí o vegueries no'. Sobre els costos econòmics que han citat alguns partits, ha indicat que aquesta no és la qüestió principal. En aquest sentit, ha criticat que el Govern només té la voluntat de deixar en un calaix la llei de vegueries i que no hi hagi vegueries de facto. Així mateix, ha criticat que no hi ha voluntat política per aprovar les vegueries i ha fet èmfasi en el fet que ara demanin la creació de la vegueria del Penedès.

Alfons López Tena, diputat de Solidaritat, ha coincidit amb ERC i ha assenyalat que 'l'única cosa que es demana als grups és allò que vol fer el Govern i és enterrar les vegueries'.

CiU torna a defensar la vegueria del Penedès

Sobre la creació de la vegueria del Penedès, el diputat de CiU Lluis Corominas ha negat que estiguin enganyant a ningú perquè l'anterior legislatura ja van dir que el seu model incloïa la vegueria del Penedès. Corominas ha dit que una cosa és la paralització de la llei i l'altra el debat sobre les vegueries. Ha reiterat que hi votaran a favor de la seva creació.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
Penedesenc fletxa El Vendrell
2 de juny de 2011, 10.32 h

#6 Podeu llegir la proposta del Delegat del Govern al Penedès en aquest enllaç http://www.parlament.cat/activitat/bopc/09b044.pdf#page=57


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Penedesenc fletxa El Vendrell
2 de juny de 2011, 10.30 h

El que ara improta és el desplegament de l'Àmbit Funcional del Penedès, tal i com el tenen Terres de l'Ebre o el Camp de Tarragona. Per això Esquerra ja ha tramitat la proposta de resolució de nomenament d’un delegat/da del Govern pel Penedès. Mentre, els càrrecs eventuals de CiU s'han apujat el sou 17.000€ l'any, això sí. Veurem si CiU desplega el nostre àmbit penedesenc, i si realment s'ho creu ho farà. Eli, en aquell context ERC no va poder votar una proposta que CiU va presen... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Assumpta fletxa Centelles
2 de juny de 2011, 09.31 h

Si us plau, prou de muntar organismes que s'emporten els diners dels ciutadans que s'han de dedicar a serveis i no a mantenir persones dels partits.
Fora, Diputacions, Fora Consells Comarcals, i NO a Vegueries.
Si us plau a més de les persones que treballen a l'administració hi ha molta gent que forma part del poble i no reb, per culpa de tantes organitzacions, el que li toca per justícia del que es recull dels impostos de ciutadans honrats.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Eli fletxa La Bisbal del Penedès
1 de juny de 2011, 18.23 h

Tens raó, no es va abstenir:

http://www.directe.cat/noticia/56960/els-promotors-de-la-vegueria-penedes-lamenten-que-el-parlament-els-hagi-donat-l-esquena


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Republicà fletxa Barcelona
1 de juny de 2011, 18.20 h

ERC no es va abstenir pas. Va votar a favor de la llei de vegueries que no incloia la del Penedès pero que posava unes condicions molt fàcils a la gent del Penedès per poder-la aconseguir si un seguit de municipis ho demanaven.

El que passa és que la vida és com és. Si CIU-PP estan conta les vegueries i ICV-PSC estan en contra de la del Penedes, ERC ho te impossible per aconseguir les vegueries i la del Penedes.

Ara que segurament que CIU i PP es carreguin les vegueries, tambè serà cu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Eli fletxa La Bisbal del Penedès
1 de juny de 2011, 18.13 h

També puc dir-te, Republicà, que ERC va omplir-se la boca amb un discurs provegueria Penedès i a l'hora de la veritat es va abstenir...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Republicà fletxa Barcelona
1 de juny de 2011, 17.48 h

Això de CIU és una conya consatnt.

Diuen defensar la vegueria Penedes i es carreguen les vegueries.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.