directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 18:16 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Es doblen els treballadors de la restauració que s'apunten als cursos de català de la Generalitat

Destaquen que conèixer el català és necessari per a l''ascensió social'

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'assistència de treballadors de la restauració als cursos del Programa Orientat a la Formació Integral dels Treballadors (PROFIT) s'ha més que doblat aquest primer semestre del 2009 respecte el mateix període de l'any passat, passant de 240 a 637 persones inscrites. La Generalitat de Catalunya ha fet balanç aquest dimecres a Girona d'aquest programa, orientat a la formació i reciclatge dels treballadors del sector de la restauració i també a l'aprenentatge del català per millorar el servei. El director dels serveis territorials del Departament d'Acció Social i Ciutadania, Josep Viñas, ha afirmat que conèixer el català és necessari per a 'l'ascenció social' a Catalunya.
cambrer hosteleria camarero cambrera servei
Comparteix
   

Durant el primer semestre del 2009, el programa PROFIT ha fet a tot Catalunya 72 edicions del curs de millora de la qualitat en el servei de la restauració. L'increment d'alumnes ha anat en consonància amb el de l'oferta, ja que en el primer semestre d'enguany el número de cursos també ha augmentat en relació a l'any passat. A més, segons recull el balanç, els mateixos treballadors veuen 'interessant' aquesta formació i demanen d'apuntar-s'hi.

El Programa PROFIT per al sector de la restauració va destinat tant a treballadors en actiu com a persones aturades. Per als primers, el programa es fa en grups als mateixos llocs de treball i dura vint hores, de les quals deu estan dedicades a l'aprenentatge del català. Enguany, hi participen 120 restaurants de tot Catalunya.

Per la seva banda, els aturats reben una formació de trenta hores. Les sessions del programa es fan a ajuntaments i a centres públics d'arreu de Catalunya.

Per demarcacions, aquest primer semestre d'any a les comarques gironines s'han portat a terme catorze cursos, on s'han inscrit 144 alumnes; a Barcelona, s'han fet 31 cursos que han aplegat 158 participants; a la Catalunya Central, s'han fet sis cursos amb un total de 44 alumnes; al Camp de Tarragona s'han fet vint cursos amb 168 alumnes i, finalment, a les Terres de l'Ebre s'ha fet un curs de tretze alumnes dins el programa PROFIT.

Treballadors nouvinguts


El sector de la restauració a Catalunya està format, majoritàriament, per treballadors nouvinguts. Mostra d'això, són les dades de procedència dels alumnes que participen als cursos. Romania, el Marroc, Colòmbia i Argentina ocupen els primers llocs.

A dalt de tot de l'estadística, però, s'hi troben les persones procedents d'arreu de l'estat espanyol. D'aquests alumnes, segons ha concretat el director dels serveis territorials del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa a Girona, David Mascort, la majoria són persones provinents d'Andalusia que vénen a fer temporada a la costa catalana.

Per això, 'cal fer èmfasi en l'ús del català', segons ha explicat el delegat del Govern a Girona, Jordi Martinoy. Per al Govern, la llengua és una 'eina' necessària per a la 'integració' i la 'cohesió social' dels nouvinguts.

Per la seva banda, el director dels serveis territorials d'Acció Social també s'ha manifestat en aquesta línia. 'Cal parlar en català a les persones nouvingudes per ajudar-les, i també s'ha de garantir el dret dels clients a ser atesos en català a Catalunya', ha conclòs Viñas.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.