directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 00:06 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Reportatge cultura doble fletxa

Un agost ple de festes majors!

directe!cat us ofereix el llistat de totes les festes de l'agost i us en recomana les millors!

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

A molts de nosaltres aquest any de crisi econòmica mundial no ens permetrà viatjar com haguéssim desitjat. És possible que aquest fet faci que ens passem l’agost aquí als Països Catalans. D’altres, potser, hauran de treballar tot l’agost i només tindran els caps de setmana lliures per fer petites escapades. Sigui pel motiu que sigui, si aquest agost no viatgeu, directe!cat us ofereix el llistat complet de festes majors d’aquest més estiuenc i us en recomana les més destacades o importants. Si no teniu plans per aquest estiu, aquesta és la vostra guia!
gegants festa major
Comparteix
   

La identitat d’un poble

Quan parlem de festa major a què ens referim? Què diferència aquestes festes d’unes altres? Doncs una festa major és el conjunt de solemnitats amb què una població celebra el patronatge d'un sant, l'advocació a una Mare de Déu de la localitat o commemora un fet important de la seva història o tradició.

Les festes majors són el punt de trobada d'una comunitat local que es reuneix anualment a l'entorn d'uns escenaris comuns –la plaça, el cafè o l'església– i que afirma la seva existència com a col·lectiu a partir d'uns referents simbòlics compartits.

En aquesta interacció entre festa i comunitat local, l'antropòleg Salvador Palomar ens explica en un article que tant fa que parlem de grans festes urbanes com de petites festes de nuclis rurals, de programes farcits d’espectacles com de reduïdes celebracions de cap de setmana. La sortida d’ofici, el ball o una exposició de fotografies antigues poden tenir més força cohesionadora que el muntatge més espectacular. No fa estrany,doncs, que temps ha, manifestacions del folklore local –que havien perdut el seu significat ancestral, però eren un referent simbòlic per al poble– fessin cap a la festa major. I així, a les nostres festes d’estiu hi trobem balls i danses propis de l’hivern i del carnaval, o representacions de teatre popular que s’havien fet en altre moment.

I en aquest context de refermament de la pròpia identitat, la presència dels altres és cabdal. La festa necessita dels forasters perquè el poble vol mostrar-se als de fora.

directe!cat destaca

- ILLES BALEARS:

Festes patronals de Montuïri: Sant Bartomeu - Montuïri - Mallorca.

El municipi de Montuïri celebra la festivitat del seu patró, Sant Bartomeu, el 24 d’agost. Les celebracions comencen el 15 d’agost, dia de l’Assumpció de la Mare de Déu. Sens dubte el més significatiu d’aquestes festes estivals és l’actuació dels Cossiers, els quals realitzen un ball típic molt singular. El grup el composen sis homes i la Dama acompanyats pel flabioler i el Dimoni. Crida l’atenció la singular i cridanera vestimenta dels Cossiers qui s’han mantingut fidels a una antiga tradició popular.

Festes de la Mare de Déu de Gràcia - Maó - Menorca.

Com cada any la capital de Menorca, Maó, es vesteix de gala per festejar la seva patrona la Mare de Déu de Gràcia.

Encara que les activitats festives comencen el dia 1 de setembre. Les festes a l'illa de Menorca tenen un atractiu molt especial on destaquen els actes rituals dels càrrecs tradicionals de les festes (flabioler, caixers) i la participació de cavalls de pura rassa menorquina. El dia 7 a la tarda el fabioler inicia el replec que consisteix a reunir els genets que participen en el jaleo, activitat que té lloc a la Plaça de la Constitució, on els genets vestits a la manera tradicional menorquina, demostren les seves habilitats quan la gent anima els cavalls a aixecar-se sobre les potes de darrera. Al día següent, festivitat de la verge, el ritual comença a les 8.00 h. i el jaleo a les 12.00 h. A la tarda es fan corregudes de cavalls al Cós de Gràcia.

Festes de la Terra Santa Maria - Sant Francesc Xavier - Formentera.

L'illa de Formentera celebra les seves festes de Santa Maria durant tot el mes d'agost amb activitats culturals, esportives, cinema, música, les tradicionals cantades... per al gaudi de nins i majors per diferents places i pobles de l'lla que animaran residents i turistes.

Festes de la Terra - Eivissa.

La ciutat d'Eivissa es converteix en un veritable centre de diversió i d'actes commemoratius durant els vuit primers dies d'agost. Són les Festes de la Terra, en honor a la seva patrona Santa Maria de les Neus i a Sant Ciriac, amb qui es recorda la conquesta catalana d'Eivissa el 8 d'agost de 1235.
Durant aquesta setmana de festes es proposen nombroses activitats per tal que tothom en pugui gaudir i divertir-se: concursos, exposicions, cercaviles, actuacions a les places... També hi ha actes tradicionals de caràcter religiós, com els que se celebren el dia 5 d'agost, dia de la Verge, i la festivitat de Sant Ciriac, el dia 8.

Aquesta última data serveix per recordar la conquesta d'Eivissa per les tropes catalanes l'any 1235, essent una de les dates més assenyalades i de gran fervor popular. Al matí se celebra a la catedral una missa cantada en honor al sant, i després una processó recorre els carrers acompanyant les parròquies que desfilen amb les seves banderes.

- CATALUNYA:

Festa Major de Castellterçol. Vallès Oriental.

Aquesta festa major se celebra els dies 26 i 27 d'agost. A part de la caminada, el futbol, els gegants, el correfoc, la discotecta nocturna i altres actes, la característica principal que destaca aquesta Festa Major del format tradicional de les Festes Majors de la Catalunya Vella és la ballada de la Dansa de Castellterçol i el Ball del Ciri, dues danses solemnes d’alt valor coreogràfic.

Festa Major de Gràcia. Barcelona. Barcelonès.

Aquestes festes, prou conegudes, solen rondar entre els dies 15 al 21 d’agost. El principal atractiu de la Festa Major de Gràcia és poder contemplar els seus carrers profundament guarnits, amb grans dosis d’imaginació i creativitat dels veïns, que preparen durant tot l'any el disseny i l'atretzzo del seu carrer. Els visitants podran gaudir d’un programa d’actes tan extens com variat al llarg de tota una setmana amb activitats i actes entre els carrers quasi irreconeixibles.

Festa Major de Sant Bartomeu de Sitges. Garraf.

Normalment es celebren els dies 23 i 24 d’agost. La Festa Major de Sitges al bell mig de l’estiu suposa un marcadíssim contrast entre la tradició i la invasió turística de l’agost. Aquest oasi de la cultura tradicional local es basa en el model històric del Penedès i el Camp de Tarragona, en què els balls populars en són protagonistes.

Els dies 23 i 24 d’agost són el plat fort de la Festa Major de Sant Bartomeu a Sitges, tot i que cada any els actes s’allarguen durant set dies (del 21 al 27 d’agost).
Declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional el 5 de juny de 1991, Sitges ha estat capaç de conservar la seva Festa Major com una de les més significatives mostres de la seva identitat.

Festa Major de Vilafranca del Penedès. Alt Penedès.

Aquesta festa es pot gaudir del 29 al 31 d’agost. Les processons amb un repertori impressionant de figures festives i de balls populars es succeeixen els dies de la festa. El dia central destaca la diada castellera del dia 30 amb les millors colles i al vespre l’espectacular Entrada de Sant Fèlix.

Els Administradors de la Festa Major 2009 han presentat algunes de les actuacions que quedaven per concretar d´un programa que, enguany, ha fet una aposta decidida per la música popular i tradicional.

- PAÍS VALENCIÀ

Al País Valencià, els Moros i Cristians són una rememoració festiva de les batalles i lluites entre moros i cristians durant la reconquesta, així com les tres revoltes mudèjars que tingueren lloc en els anys posteriors, com la famosa liderada per Al-Azraq. Aquesta rememoració és comuna a molts pobles i ciutats del País Valencià, en especial les Comarques Centrals i els mesos d'estiu. Nosaltres us en destaquem una de moltes, en aquest cas la festa dels Moros i Cristians celebrats a l'agost als voltants del dia de Sant Roc, patró de la ciutat, a Dènia.

El Misteri d'Elx - Alacant.

El Misteri d'Elx
(web que, per cert, no està en català) o també anomenat localment La Festa, és una representació teatral que recrea la Mort, Assumpció i Coronació de la Mare de Déu que ve fent-se a Elx des de l'edat mitjana.

L'obra es divideix en dos actes, i s'escenifica cada 14 i 15 d'agost en l'interior de la Basílica de Santa Maria, en la ciutat il·licitana. Investigacions recents situen l'origen d'aquesta obra al voltant de la segona meitat del segle XV, contràriament amb les creences de la tradició local, que el relaciona, d'una banda, amb la conquesta de l'Elx musulmà (1265) i, per una altra, amb la troballa de la imatge de la Mare de Déu, dins d'una capsa de fusta, el 29 de desembre de 1370, en la propera localitat costanera de Santa Pola.

Es tracta de l'única obra en el seu gènere que ha estat representada sense interrupció fins a l'actualitat; superant fins i tot l'impediment que va suposar la prohibició de representar obres teatrals en l'interior de les esglésies per part del Concili de Trento. Va ser el Papa Urbà VIII qui va concedir en 1632, a través d'una butlla, el permís per a continuar amb aquesta representació en concret.

El 18 de maig de 2001, la UNESCO ho va declarar Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat.

La Tomatina. Bunyol. València.

La Tomatina (que tampoc té el web en català) és una festa del municipi valencià de Bunyol, en què els participants s'hi llencen tomaques entre ells. Aquest esdeveniment té lloc el darrer dimecres d'agost de cada any, durant la setmana de les Festes Majors de la localitat. Juntament amb les falles, fogueres i moros i cristians, és una de les festes valencianes més conegudes internacionalment.

L'origen fou quan al 1945, durant una desfilada de gegants i cabuts, uns jòvens que volien participar-hi organitzaren una baralla. Com que prop del lloc hi havia una parada de verdures i hortalisses, prengueren els tomàquets i els fèren servir com a arma de llençar. La Guàrdia Civil haguè d'intervindre-hi per a foragitar la baralla, i condemnaren als responsables pagar les destrosses provocades.

El llistat

Com no podia ser d’una altra manera, directe!cat us ofereix un recull de pàgines web on estan especificades totes les festes majors dels Països Catalans. Comencem, doncs, per Catalunya: si visiteu aquest portal trobareu les poblacions i la seva festa. veure TOTES LES FESTES de Catalunya.






COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.