El TS espanyol absol els quatre responsables de la llibreria neonazi 'Kalki' de Barcelona
Els magistrats afirmen que la Constitució 'no prohibeix les ideologies'
El Tribunal Suprem ha absolt als quatre imputats per la llibreria 'Kalki' de Barcelona i una editorial de Molins de Rei que venien material d'ideologia neonazi i als que l'Audiència de Barcelona havia condemnat per delictes de xenofòbia a tres anys i sis mesos de presó. Segons la sentència feta pública aquest divendres, els magistrats els absolen perquè consideren que la Constitució 'no prohibeix les ideologies' i que 'les idees, com a tals, no han de ser perseguides penalment'. Un dels magistrats de la sala ha emès un vot particular discrepant.
La Sala del Penal del Suprem ha anul·lat la sentència que va emetre l'Audiència de Barcelona contra el president del Cercle d'Estudis Indoeuropeus (CEI), Ramon Bau, al delegat de la formació a Catalunya i amo de 'Kalki', Óscar Panadero i que els condemnava a tres anys i mig de presó. També absolts la resta de condemnats, el secretari del delegat, Carlos García, condemnat a tres anys i Juan Antonio Llopart, amb una pena de dos anys i mig per administrar l'editorial i al que no se'l va condemnar per associació il·lícita.Els magistrats entenen que en l'activitat dels quatre acusats no hi ha una intenció d'incitació directa a la violència, sinó que es tracta d'idees que justifiquen el genocidi nazi. En la sentència, s'afirma que les idees dels quatre acusats no suposaven 'perill real de generar un clima d'hostilitat que es pogués concretar' en actes xenòfobs.
La sala tampoc accepta que els acusats formessin una associació il·lícita perquè no 'és suficient amb acreditar la ideologia del grup o dels seus integrants' perquè els informes no certifiquen que fossin una 'organització estructurada amb mitjans que permetin transformar l'orientació ideològica de la discriminació'.
La sentència 'relativitza' la perillositat de l'associació
Aquesta sentència notificada aquest divendres compta amb un vot particular discrepant del magistrat Andrés Martínez que considera que el text 'relativitza la perillositat' d'aquesta mena d'associacions, fet que no encaixa amb la 'producció d'agressions per motivacions com les que relata la sentència'.
El mes de març del 2009 va tenir lloc el judici als quatre imputats en el cas contra la Llibreria Kalki, i a principis d'octubre del 2009 es va notificar la sentència amb penes que igualen o superen els tres anys de presó i amb una multa de 2.100 euros, pels delictes de justificació del genocidi nazi previst en l'article 607.2 del Codi Penal, provocació a la discriminació i a l'odi i a exercir la violència contra grups per motius racistes antisemites o referents a ideologies, religió, creences o pertinença a ètnia, raça, origen nacional, sexe, orientació sexual, malaltia o minusvalidesa, previst en l'article 510.1 del Codi Penal. Per últim, se'ls va condemnar per associació il·lícita creada per fomentar l'odi i la discriminació, com a membres actius en tres dels casos, previst en l'article 515.4.5 i 517.
Durant la vista celebrada el 30 de març al Tribunal Suprem, la fiscal va donar suport a que es ratifiquessin les condemnes per justificació del genocidi i per associació il·lícita, però va reclamar a l'alt tribunal que se'ls absolgués del delicte de provocació a la discriminació i l'odi racista per entendre que no hi ha excitació de manera directa a un acte concret de discriminació.,
El reconeixement d'aquest delicte pel tribunal barceloní era una gran fita per les associacions que havien exercit d'acusació Amical de Mauthausen i SOS Racisme-Catalunya. A més a més, consideraven que la decisió del Tribunal Suprem crearia jurisprudència en casos de nazisme i de difusió de discurs racista i incitació a l'odi.