directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 05:39 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El TS espanyol absol els quatre responsables de la llibreria neonazi 'Kalki' de Barcelona

Els magistrats afirmen que la Constitució 'no prohibeix les ideologies'

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Tribunal Suprem ha absolt als quatre imputats per la llibreria 'Kalki' de Barcelona i una editorial de Molins de Rei que venien material d'ideologia neonazi i als que l'Audiència de Barcelona havia condemnat per delictes de xenofòbia a tres anys i sis mesos de presó. Segons la sentència feta pública aquest divendres, els magistrats els absolen perquè consideren que la Constitució 'no prohibeix les ideologies' i que 'les idees, com a tals, no han de ser perseguides penalment'. Un dels magistrats de la sala ha emès un vot particular discrepant.

Comparteix
   


Etiquetes
La Sala del Penal del Suprem ha anul·lat la sentència que va emetre l'Audiència de Barcelona contra el president del Cercle d'Estudis Indoeuropeus (CEI), Ramon Bau, al delegat de la formació a Catalunya i amo de 'Kalki', Óscar Panadero i que els condemnava a tres anys i mig de presó. També absolts la resta de condemnats, el secretari del delegat, Carlos García, condemnat a tres anys i Juan Antonio Llopart, amb una pena de dos anys i mig per administrar l'editorial i al que no se'l va condemnar per associació il·lícita.

Els magistrats entenen que en l'activitat dels quatre acusats no hi ha una intenció d'incitació directa a la violència, sinó que es tracta d'idees que justifiquen el genocidi nazi. En la sentència, s'afirma que les idees dels quatre acusats no suposaven 'perill real de generar un clima d'hostilitat que es pogués concretar' en actes xenòfobs.

La sala tampoc accepta que els acusats formessin una associació il·lícita perquè no 'és suficient amb acreditar la ideologia del grup o dels seus integrants' perquè els informes no certifiquen que fossin una 'organització estructurada amb mitjans que permetin transformar l'orientació ideològica de la discriminació'.

La sentència 'relativitza' la perillositat de l'associació
Aquesta sentència notificada aquest divendres compta amb un vot particular discrepant del magistrat Andrés Martínez que considera que el text 'relativitza la perillositat' d'aquesta mena d'associacions, fet que no encaixa amb la 'producció d'agressions per motivacions com les que relata la sentència'.

El mes de març del 2009 va tenir lloc el judici als quatre imputats en el cas contra la Llibreria Kalki, i a principis d'octubre del 2009 es va notificar la sentència amb penes que igualen o superen els tres anys de presó i amb una multa de 2.100 euros, pels delictes de justificació del genocidi nazi previst en l'article 607.2 del Codi Penal, provocació a la discriminació i a l'odi i a exercir la violència contra grups per motius racistes antisemites o referents a ideologies, religió, creences o pertinença a ètnia, raça, origen nacional, sexe, orientació sexual, malaltia o minusvalidesa, previst en l'article 510.1 del Codi Penal. Per últim, se'ls va condemnar per associació il·lícita creada per fomentar l'odi i la discriminació, com a membres actius en tres dels casos, previst en l'article 515.4.5 i 517.

Durant la vista celebrada el 30 de març al Tribunal Suprem, la fiscal va donar suport a que es ratifiquessin les condemnes per justificació del genocidi i per associació il·lícita, però va reclamar a l'alt tribunal que se'ls absolgués del delicte de provocació a la discriminació i l'odi racista per entendre que no hi ha excitació de manera directa a un acte concret de discriminació.,

El reconeixement d'aquest delicte pel tribunal barceloní era una gran fita per les associacions que havien exercit d'acusació Amical de Mauthausen i SOS Racisme-Catalunya. A més a més, consideraven que la decisió del Tribunal Suprem crearia jurisprudència en casos de nazisme i de difusió de discurs racista i incitació a l'odi.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#11
Fernberg fletxa Santa Coloma de Gramenet
4 de juny de 2011, 22.25 h

D'acord, no es poden prohibir les ideologies. Altra cosa és que els quatre imputats de la llibreria Kalki fessin apologia del genocidi, i això sí és un delicte penat per la llei. Caldria veure el material que venien a la llibreria, i que possiblement va ser decomissat en el moment de la detenció, ja que aquest material podria ser delictiu.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Cesc fletxa València
4 de juny de 2011, 15.20 h

Els mateixos q il·legalitzen Bildu (i molts altres partits bascos), no fan res contra els nazis. Ho hem d'assumir ja, el sistema espanyol és feixista.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Titani fletxa Catalunya, proper estat europeu.
4 de juny de 2011, 14.53 h

Entre amics s'han de cobrir les espatlles, no és pas cap novetat...


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Karme fletxa Alt Penedès
4 de juny de 2011, 13.46 h

#7 M'agrada el teu comentari. Molt encertat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Ramon fletxa Barcelona
4 de juny de 2011, 12.06 h

A aquests no els fan fora a cop de porra ni els hi confisquen els ordinadors. Quin fàstic de país...


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
4 de juny de 2011, 11.46 h


No crec que amb aquesta gent anem en lloc.Son i seran per sempre més uns fatxas espanols. Serven una conducta innata amb la seva idiosincràsia.
PUR FASCISME


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Ramon fletxa Barcelona
4 de juny de 2011, 10.01 h

Incitar a l'extermini NO és cap ideologia, és una malaltia, que és molt diferent. Les malalties no es poden prohibir, però sí la seva promoció propagandística.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
mario fletxa bcn
4 de juny de 2011, 09.43 h

Si no prohibeix les ideologies, perquè es fot sempre contra Catalunya i els seus ideals del tot democràtics ? S'han dobrir els ulls i els butiflers també a Catalunya per desgràcia d'ELLA s'hurien de deixar de demagògies i definir-se sense por, demanant aprofitant aquesta sentència, la nostra independència o com a mínim el respecte que es mereix Catalunya en aquesta españa CASPOSA


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Carles fletxa Barcelona
4 de juny de 2011, 08.18 h

La Constitució no prohibeix les ideologies, com diu el TS, però sí que prohibeix l'apologia a la violència. El que passa és que no condemnaran als seus companys d'ideologia, és clar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
David fletxa Torredembarra
4 de juny de 2011, 08.07 h

Quina vergonya! A Europa serien a la presó!


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.