directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 09:14 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

Andreu Mas-Colell respon que la negociació del pacte fiscal 'estarà sobre la taula' amb recuperació o sense

El conseller d'Economia i Coneixement respon al president del Partit Popular, Mariano Rajoy

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha dit que la negociació del Pacte Fiscal es farà en un escenari econòmic de recuperació o sense que aquest procés de millora de l'economia s'hagi produït. Amb resposta a les paraules del president del Partit Popular, Mariano Rajoy, pronunciades en el Cercle d'Economia, el conseller Mas-Colell, vint-i-quatre hores després i en el mateix escenari que ho va fer el líder del PP, ha respòs i ha dit que cal 'separar les coses' i tot i també 'preferir' afrontar aquesta negociació del Pacte Fiscal en una conjuntura de recuperació, 'la negociació estarà sobre la taula', encara que el cicle expansiu de l'economia no hagi arribat.
andreu mas-colell, conseller d'economia i coneixement
Comparteix
   


Etiquetes
Andreu Mas-Colell ha participat i moderat l'última sessió dedicada a 'Europa després de la crisi' de les jornades del Cercle d'Economia celebrades entre el dijous i dissabte a Sitges. 

Un cop finalitzada la sessió, el conseller d'Economia i Coneixement ha respòs a les preguntes del mitjans de comunicació que l'han interpel·lat sobre les paraules del president del PP, Mariano Rajoy, que vint-i-quatre hores abans, en el mateix Cercle d'Economia, va dir que la prioritat era la recuperació de l'economia, abans que el Pacte Fiscal.

El conseller ha dit que cal ''separar les coses'' i s'ha mostrat d'acord amb Mariano Rajoy de què el creixement i la recuperació de l'economia és un objectiu ''extraordinàriament important''. Más-Colell ha manifestat que com conseller també ''prefereix'' afrontar el debat del Pacte Fiscal en un escenari de recuperació de l'economia pel efectes positius que es poden presentar i que farien ''més fàcil altres negociacions en la mesura que representaria un increment dels ingressos globals tant de l'estat espanyol'' com del mateix Govern. 

Tot i aquesta preferència a favor de l'escenari de la recuperació, el conseller ha afegit que negociació del Pacte Fiscal ''hi haurà i estarà sobre la taula''. Mas Colell ha dit que ''millor'' en un escenari de recuperació, però ''negociació hi haurà d'haver''. 

Compliment del dèficit públic

En relació amb el compliment de l'objectiu del dèficit públic i dels advertiments que s'han registrat aquests dies al Cercle d'Economia per part del governador del Banc d'Espanya, Miguel Àngel Fernàndez Ordóñez i del secretari d'Estat d'Economia, José Manuel Campa, el conseller ha recordat que aquest any la Generalitat ''està complint'' amb aquest objectiu i està fent ''l'esforç de reducció del dèficit que se suposava que s'havia de fer'' i fins i tot un ''esforç superior'' a la reducció d'un punt del PIB que s'havia compromès. 

Mas-Colell ha tornat a dir que el dèficit que es va trobar el nou Govern no era el que estava previst i la responsabilitat d'aquesta disfunció és dels que ''estaven al càrrec en la situació anterior, cosa que inclou els que encara avui estan al càrrec'' de responsabilitats de govern, ha manifestat el conseller.

Política ''racional'' d'endeutament

El responsable del Departament d'Economia i Coneixement ha reconegut que entre la Generalitat i el govern espanyol es manté una ''relació fluida'' i ha reflexionat que el més recomanable és que la Generalitat pugui desenvolupar una política ''racional'' d'endeutament sense entrebancs perquè una política ''limitada d'endeutament'' només pot portar a què el deute sigui més car i a un sacrifici afegit per als catalans, cosa que els ciutadans de Catalunya ''no s'ho mereixen''.

En relació amb si en aquests moments es manté obert el diàleg i la negociació amb el govern espanyol, el titular d'Economia ha dit que ''sempre estem negociant. Negociem cada minut, cada hora i afortunadament la comunicació sempre és fluida''. 


Pedro Solbes demana que ''s'acabin'' les reformes 

Pedro Solbes, exvicepresident del govern espanyol entre 2004-2009, el ministre del superàvit dels comptes públics, com l'ha presentat el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, també ha participat en la sessió 'Europa després de la crisi. 

Solbes, en la única referència que ha fet a l'economia espanyola, ha manifestat que les reformes estructurals que estan pendents de fer-se, que s'han de fer, es facin el més aviat possible i amb caràcter d'urgència. 

Solbes ha manifestat que el govern espanyol ha de fer el que s'està fent però s'ha d'acabar. Segons el polític, tres són les mesures importants que s'han de fer: la finalització del procés de consolidació fiscal i superació del dèficit públic; la reforma del sistema financer; i acabar de desplegar la reforma laboral, inclosa la negociació col·lectiva. Aquests tres reptes Solbes ha dit que eren 'urgentíssims els tres'' i, per tant, ''s'han d'acabar quan abans millor els tres, als menys'' el de la reforma del sistema financer i la reforma laboral ''que es poden fer immediatament''.

L'exvicepresident del govern espanyol també s'ha referit a la crisi econòmica que ha patit la UE i ha dit que durant aquest període s'ha posat de manifest la ''poca rellevància'' de la Unió Europea en la pressa de decisions en el món. 

Solbes ha defensat que l'euro ha de ser l'eix central de la construcció europeu i per aquesta raó ''l'euro seguirà'' i no desapareixerà.

La intervenció de Pedro Solbes s'ha fet durant l'última sessió de la jornada del Cercle d'Economia sota el títol 'Europa després de la crisi' on hi han assistit els expresidents de la Generalitat, José Montilla i Jordi Pujol, acompanyats pel president i vicepresident del Cercle d'Economia, Josep Piqué i Anton Costas, respectivament. Una sessió que ha estat presentada i moderada pel conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell. 

Entre el ponents ha participat Joschka Fischer, exministre d'Afers Estrangers i vicecanceller d'Alemanya entre 1998-2005, que ha reflexionat sobre la manca de lideratge a la Unió Europea i la escassa implicació d'Alemanya amb el projecte europeu. 

Per Fischer, durant aquest període de contracció econòmica que ha patit la Unió Europea aquests últims anys s'ha demostrat que aquesta manca de lideratge ha suposat fer ''massa poc i massa tard''. 

L'exministre d'Afers Estrangers ha reclamat un lideratge ''compartit'' entre Alemanya i França per avançar en el projecte europeu. 

Fischer també ha explicat que la Unió Europea de les ''transferències'', un escenari a través del qual es rescata als països que estan en dificultats, ha d'anar acompanyada d'una Europa de ''l'estabilitat'', on s'unifiquin els criteris fiscals i d'endeutament dels països, entre d'altres mesures. 

En el transcurs de la sessió s'ha plantejat un debat intens entre l'alemany Fischer i Daniel Cohen, professor d'Economia a la Universitat de Pasrís i professor de la Escola Normal Superior a París. 

Mentre que el polític alemany defensava un ritme més decidit en la construcció europea i més pèrdua de sobirania nacional a favor de Brussel·les, Daniel Cohen es mostrava més prudent i reclamava un ritme més progressiu i menys cessió de sobirania, que no seria acceptada per una gran part dels països que formen part de la UE, ha dit el francès Cohen.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
5 de juny de 2011, 20.29 h

Magnífic i realissím el teu comentari


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
5 de juny de 2011, 20.28 h

Magnífic i realissim el teu comentari


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
àngels fletxa CATALUNYA
5 de juny de 2011, 10.31 h

Visca MIQUEL, tot ben clar i CATALÀ !!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Miquel fletxa BCN
5 de juny de 2011, 10.00 h

Tic, tac, tic, tac... Clinc, clinc, clinc, clinc !
Mireu el rellotge, pareu l'orella, perquè... l'Estat "de lloguer" espanyol li costa a Catalunya:
700 Euros cada segon
2.500.000 Euros cada hora
60.000.000 Euros cada dia, a canvi de... res de res.

Qui vol l'estat "de lloguer" espanyol podent tenir-ne un de propi ?
Prou Espoli, volem Estat propi !


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.