directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 05:50 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Zaragoza descarta que durant aquesta legislatura s'arribi a cap acord sobre la llei electoral

Acusa CiU de no estar d'acord 'amb fer la llei més proporcional' · Puigcercós va alertar que quan es parla de proporcionalitat pura, es fa un frau al país

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El secretari d'Organització del PSC, José Zaragoza, creu que 'les condicions objectives' fan 'molt difícil' arribar a un acord sobre la llei electoral de Catalunya que impulsa el conseller de Governació, Jordi Ausàs, i malgrat que tots els grups parlamentaris hagin decidit d'obrir la ponència per debatre-ho a partir de la tardor. 'La resta de forces polítiques han decidit obrir-lo a pesar que tothom sap que no es tancarà', afirma.
josé zaragoza, psc, socialistes
Comparteix
   

Acusa CiU de no estar d'acord 'amb fer la llei més proporcional, que és el que diu la proposta dels tècnics', condició que posa sine qua non per a arribar a un acord, ja que 'la clau d'una llei electoral és que no canviï la voluntat dels electors'.

Zaragoza assegura que el propi José Montilla, o Miquel Iceta, afirmaven que no veien clar impulsar ara la nova llei perquè 'obrir un debat per no tancar-lo és provocar una frustració col·lectiva'.

Un català, un vot

Zaragoza creu que la nova llei ha de passar per 'més proporcionalitat' i apropar-se a la fórmula 'un català, un vot. Tot el que fos millor que tots els catalans tinguin el mateix dret a l'hora de votar i que el seu vot val igual, nosaltres hi estem d'acord', considera.

Però aquesta mateixa setmana, el president d'ERC, Joan Puigcercós, ja va advertir que 'quan algú surt i parla de proporcionalitat pura, està fent un frau al país'. Puigcercós vol que en la nova llei es tingui en compte la 'complexitat territorial de Catalunya' i en aquest sentit va deixar clar que ERC 'no admetrà una llei electoral que deixi territoris sense vot'.

'No subvertir la voluntat col·lectiva'

El dirigent socialista creu que una llei electoral ha de garantir, d'una banda, 'estabilitat parlamentària, que es pugui governar'; i de l'altra, 'que el ciutadà a través del seu vot no vegi la seva voluntat subvertida, que no tingui la sensació que ha votat una cosa i passa una altra que no té res a veure moltes vegades amb el resultat electoral'.

De fet, Zaragoza creu que a Catalunya no hi hauria el debat sobre aquesta llei si no hagués passat, dues vegades, que qui més vots té no necessàriament aconsegueix més escons. Zaragoza considera que 'la clau de la Llei electoral no és si és més proporcional o menys', sinó 'si es canvia la voluntat dels electors'. 'Si nosaltres fem una llei en què evitem aquest problema, ens posarem d'acord', rebla.

El ple del Parlament va aprovar per unanimitat el 16 de juliol la creació d'una ponència per a la llei electoral a la tardor. Una decisió que es va prendre tot i que des de les files del PSC s'havia manifestat escepticisme sobre la possibilitat que pugui arribar a bon port. Les reticències es van produir setmanes abans fins i tot per part del propi president de la Generalitat, José Montilla.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
3 d'agost de 2009, 18.19 h

Ara s'enten perqué en 23 anys no s'ha pogut fer una llei electoral, oi?. No, és que fan falta 2/3 del Parlament per fer-la, i amb el PSOE del NE, tot el que no sigui una llei electoral que només serveixi per veure per quanta majoria guanya l'area metropolitana de Barcelona, no els interessa per res.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Sílvia fletxa Amer
3 d'agost de 2009, 13.46 h



Diu:

"(...)ja que 'la clau d'una llei electoral és que no canviï la voluntat dels electors'.

La voluntat dels electors no s'afecta per la llei en aquest sentit, entenc, el que necessitaria una nova llei electoral en aquest punt més aviat seria un control de la qualitat de la informació i acció política pel que fa al vot i processos electorals (per exemple que fossin prohibides per llei electoral les campanyes de que viene el lobo l'Apocalipsi! o així)

Afirmar que ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
3 d'agost de 2009, 11.59 h

Vajam Zaragoza...els de CiU poden ser nacionalistes, et poden no agradar, i tot el que vulguis, però no et pensis pas que son imbècils, home!.



No pretenguis que us ho possin tant fàcil aprovant una llei electoral "més proporcional" quant vosaltres mateixos, a l'estat espanyol, manteniu una llei electoral molt menys proporcional que la transitoria que es fa servir a Catalunya....No, és que s'us veu massa el llautó, perqué, per pur interés electoral, voleu que aquí es faci el... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.