directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 8 de maig de 2024 23:20 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

CiU, Esquerra i Iniciativa carreguen contra els socialistes per voler abortar la llei electoral

Totes tres forces critiquen que José Zaragoza descartés que durant aquesta legislatura s'arribaria a cap acord

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

La majoria parlamentària formada per CiU, Esquerra i Iniciativa va protagonitzar ahir una insòlita estirada d'orelles al secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, qui havia donat per fet que durant aquesta legislatura no s'arribaria a cap acord sobre la llei electoral catalana. El portaveu adjunt de CiU al Parlament i secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí, va avisar que 'si no hi ha llei serà perquè el PSC i el tripartit no volen, o perquè preveuen escurçar la legislatura, perquè de temps encara n'hi ha'. La portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, va demanar al seu soci de govern que 'no mati' la ponència que ha d'elaborar la llei 'abans que comenci', i el president del grup parlamentari d'ICV, Jaume Bosch, va gosar titllar les paraules de Zaragoza d''error'.
jordi ausàs, esquerra, governació, llei electoral
Comparteix
   

Pelegrí acusa el PSC de posar 'pals a les rodes' en el debat de la llei electoral que el Parlament obrirà a la tardor i creu que les paraules de Zaragoza són 'la prova del nou que el PSC no vol impulsar-la'. A més, considera que 'davant l'evidència que el PSC no té cap intenció de tirar endavant aquesta llei', els signants de la iniciativa legislativa popular (ILP) impulsada per Ciutadans pel Canvi sobre la llei electoral 's'haurien de sentir enganyats'.

Al seu torn, Simó va demanar al PSC 'no matar' la ponència que ha d'elaborar la llei electoral catalana 'abans que comenci. Encara no s'ha obert la ponència i ja l'estem matant'. Segons Simó, ERC és la formació que ha tingut més voluntat a l'hora de tirar endavant la llei: 'Ho va fer la legislatura passada i ho ha tornat a intentar aquesta, que esperem que sigui la definitiva'. També va assegurar que els republicans treballaran per 'acostar posicions' entre PSC i CiU, que estan 'realment oposades'.

L'ecosocialista Bosch va considerar un 'error' les declaracions Zaragoza, perquè creu que és una postura que beneficia CiU, i va recordar que són els partits d'esquerres 'els principals interessats' en dotar Catalunya d'una llei electoral pròpia. Segons Bosch, és precisament la federació nacionalista qui 'no vol' una nova llei electoral perquè l'actual situació la 'beneficia' i es mostra convençut que serà CiU, i no el tripartit, qui posarà 'pals a les rodes' per aprovar la nova Llei.

Diferències de model

Zaragoza va dir ahir que la llei electoral catalana que ha de substituir la disposició addicional transitòria de l'Estatut de 1979 per la qual s'ha regit fins ara el sistema electoral català ha de tenir 'més proporcionalitat' i apropar-se a la fórmula de 'un català, un vot. Tot el que fos millor que tots els catalans tinguin el mateix dret a l'hora de votar i que el seu vot val igual, nosaltres hi estem d'acord', va considerar.

Però aquesta mateixa setmana, el president d'ERC, Joan Puigcercós, ja va advertir que 'quan algú surt i parla de proporcionalitat pura, està fent un frau al país'. Puigcercós vol que en la nova llei es tingui en compte la 'complexitat territorial de Catalunya' i en aquest sentit va deixar clar que ERC 'no admetrà una llei electoral que deixi territoris sense vot'.

Simó també va dir ahir que la fórmula d'un català equival a un vot pot 'desequilibrar' el país: 'estaríem desequilibrant-lo si no es té en compte que hi ha territoris amb menys població que han de tenir un pes superior', va advertir.

CiU també considera que la llei ha de continuar garantint 'el reequilibri territorial, la representació proporcional dels ciutadans i la representació de totes les zones del territori de Catalunya perquè ningú hi perdi', segons Pelegrí. Ahir va afirmar que haurà de ser una 'llei de país', que actuï com a 'element d'enfortiment democràtic' i que 'consagri un sistema que acabi amb les llistes tancades'.

Contràriament, ICV també s'alinea amb les tesis del PSC. Bosch digué ahir que la futura llei ha de 'modificar la situació actual', aconseguint una representació parlamentària més proporcional que corregeixi la 'injustícia' que representa l'actual llei per a tots els ciutadans de la demarcació de Barcelona, en la línia de l'estudi fet pels experts encarregat pel departament de Governació.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
4 d'agost de 2009, 09.40 h

El PSOE del NE vol una llei més proporcional per Catalunya...per l'estat espanyol no. El PSOE del NE només está interessada amb unes regles del joc diferents a cada lloc en benefici seu.



El PSOE del NE. vol una llei electoral que els permeti perpetuar-se al govern....a Catalunya...vol una llei electoral en la que l'area metropolitana de Barcelona decideixi quí governa Catalunya...no una llei en la que Catalunya decideixi qui governa Catalunya...area metropolitana de Barcelona in... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo supera el casting com a tertulià de xou d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.