directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 20:12 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Mas defensa a Brussel·les que 'si el govern espanyol pagués el que deu, Catalunya ja compliria amb el dèficit'

El president assegura a Van Rompuy que 'els seus esforços d'estalvi i austeritat' serviran 'd'exemple' a la resta d'autonomies

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

El president de la Generalitat, Artur Mas, s'ha queixat al del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, que 'si el govern espanyol pagués el que deu, combinat amb l'estalvi, Catalunya ja compliria aquest 2011 amb l'objectiu' de dèficit fixat per Brussel·les. Mas s'ha reunit amb Van Rompuy per 'tranquil·litzar-lo' i fer-li entendre 'que això de les autonomies no és cap disbauxa' perquè 'hi ha gent seriosa que fa els deures'. Mas ha assegurat a Van Rompuy que els seus 'esforços d'estalvi i austeritat', amb 'una reducció de la despesa del 10% en un any sense trencar les bases de l'estat del benestar', serviran 'd'exemple a d'altres territoris'.
herman van rompuy, artur mas, josep antoni duran i lleida
Comparteix
   


Etiquetes
'Li hem fet veure que ja compliríem amb el que ens toca aquest any' (dèficit públic màxim de l'1,3%) si l'Estat pagués a la Generalitat els 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat (i complís amb la inversió en infraestructures que fixa l'addicional tercera de l'Estatut i amb el traspàs d'actius immobiliaris), ha explicat Mas. 'Ens paguin o no ens paguin el que ens deuen, l'estalvi el farem igualment perquè som gent seriosa', ha promès a Van Rompuy. I l'ha advertit que la Generalitat 'no podrà anar més enllà' de la retallada del 10% perquè estaria 'tocant la base d'allò que és essencial' i 'afectant el benestar i la reactivació econòmica del país'.

El president català ha exigit a Moddy's i a la resta d'agències de ràting que ''facin bé la seva feina i no creïn alarmes innecessàries''. ''Si en el seu moment no van avaluar bé els riscos per defecte, ara que no es passin per excés', ha criticat, després que Moody's hagi augurat que la Generalitat haurà d'endarrerir els pagaments als seus proveïdors, que tindrà més problemes de liquiditat i que posarà en risc la solvència d'Espanya. 'No estem posant en risc la solvència de ningú, al contrari, quan a un govern no li tremolen les cames garanteix la solvència a través de la serietat i el bon treball', ha replicat.

Mas és el primer president d'un govern no estatal que rep el democratacristià flamenc Van Rompuy a Brussel·les. El secretari general de CiU i líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, que també ha participat en la reunió, ha estat decisiu perquè a Mas li obrin totes les portes i tan aviat a Brussel·les. El 3 de març, quan no feia ni cent dies que governava, ja es va entrevistar amb el president de la Comissió Europea, el conservador portuguès José Manuel Durao Barroso. També l'eurocomissari de Competència, el socialista espanyol Joaquín Almunia, ha rebut aquest dilluns el president de la Generalitat a Brussel·les. El secretari general d'Afers Exteriors, Senén Florensa, i el delegat del Govern a Brussel·les, Joan Prat, han acompanyat Mas i Duran.

Mas ha reivindicat davant de Van Rompuy la 'importància del corredor ferroviari mediterrani de mercaderies, de la connexió elèctrica amb França i de les futures xarxes de gas per connectar el nord d'Àfrica i Rússia'. I li ha demanat que aprofiti la Unió per la Mediterrània, amb seu a Barcelona, 'i el seu nou secretari general, de molta vàlua, bon nom i eficàcia provada' per 'millorar la relació entre les dues ribes'. 'Ara que tot està bullint, Europa s'hi ha d'implicar i fer servir els instruments disponibles', ha defensat.

Pasqual Maragall es va reunir amb Barroso dues vegades en només quatre mesos, el gener i l'abril del 2005. I Jordi Pujol es movia com a casa per Brussel·les i es va entrevistar amb presidents de la Comissió en una desena d'ocasions. El francès Jacques Delors (1985-1995) el va rebre el juny del 1985, el març del 1988 i el setembre del 1993. Amb el luxemburguès Jacques Santer (1995-1999) també es va reunir tres cops, el setembre del 1997 i el gener i el març del 1999. I amb l'italià Romano Prodi (1999-2004), Pujol es va trobar el febrer del 2000, el maig del 2001 i el setembre del 2002. Barroso no va acceptar rebre mai Montilla en els seus quatre anys de presidència, pel seu enfrontament per les OPES a Endesa quan era ministre espanyol d'Indústria. No només mai no li va donar audiència al seu despatx de la planta 13 del Berlaymont, sinó que fins i tot va evitar visitar-lo al Palau de la Generalitat quan va viatjat a Barcelona, el 25 d'agost del 2009.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
7 de juny de 2011, 13.27 h

Aquestes queixes devant el Consell Europeu, les avien fetes el Tripartit quan manava??? Ah, aquells temps que partits com el P$C-PSOE, ERC i IC-V defensaven Catalunya lluitan contra l´importancio de cargols del senegal....... en lloc de fer sentir la seva veu devant de les institucions d´europa com fa el actual govern. El Tripartit si que sabia defensar Catalunya............ amb tonteries, es clar


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
joan fletxa papua
7 de juny de 2011, 11.33 h

I què hi fa en Duran? vigila?


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.