ICV i CiU configuren un govern paritari a Sant Feliu i obren la porta als grups de l'oposició
Ofereixen 'mà estesa' al PP i al PSC i a la ciutadania per augmentar la participació
'Mà estesa'. el cap de llista d'ICV a Sant Feliu, Jordi San José, ha repetit aquesta expressió diversos cops aquest vespre en la presentació del pacte amb CiU que l'ha de portar, dissabte, a recuperar l'alcaldia del Baix Llobregat tot desbancant el PSC. Mà estesa, d'una banda, als grups que quedaran a l'oposició, PSC i PP. I mà estesa a la ciutadania: el pacte inclou una bateria de mesures per augmentar la participació. Mitjançant aquesta participació i, també, l'arbitratge d'experts urbanistes volen llimar els dos socis les seves majors diferències, en l'àmbit del planejament urbanístic de la ciutat. El govern es repartirà de forma paritària entre ICV, que té set regidors, i CiU, que en té quatre.
Ni CiU era la primera opció per ICV, que primer va estendre la mà a la segona força més votada, el PSC, ni ICV ho era per CiU. Però finalment els onze regidors que sumen aquestes dues forces (set ecosocialistes i quatre convergents) han acabat signant, aquest vespre al Palau Falguera, l'acord de govern que obre les portes a Jordi San José a recuperar la que fou, entre el 1979 i el 2003, una batllia històrica del PSUC i d'ICV. Serà el tercer batlle d'aquestes formacions després de l'exconseller Francesc Baltasar i Àngel Merino, que no eren aquest dimarts al Palau Falguera.'Iniciativa i CiU estem en les antípodes en moltes qüestions; a nivell local no', ha explicat San José. Tan ell com Rosa Maria Martí, la portaveu de la federació nacionalista a l'Ajuntament, vells coneguts des que eren joves, han subratllat la bona sintonia a nivell local entre les dues formacions per explicar un pacte que sembla estrany des de la perspectiva nacional.
'Jo no he de seure a la taula amb Felip Puig'
Rebutjo 'per exemple, l'actuació de Felip Puig a la plaça de Catalunya la setmana passada, però jo no he de seure amb el conseller Felip Puig a l'Ajuntament de Sant Feliu', ha assenyalat San José. 'Jo m'he de seure amb regidors de la nostra ciutat que tinguin capacitat real de treball, i això ho hem vist amb claredat en els quatre regidors de CiU i no ho hem vist amb la mateixa claredat amb els set regidors del PSC', ha dit.
Les majors coincidències entre CiU i ICV, en l'àmbit de la cohesió social
A pesar de tot, les majors diferències entre CiU, que ha governat els darrers vuit anys amb el PSC, i ICV, estan en l'àmbit de planejament local. 'Tot el tema social no ha estat punt de conflicte, al contrari, potser hem aportat molt nosaltres', ha assenyalat Martí, que s'ha ocupat de les polítiques socials del consistori en els darrers anys.
En l'àmbit urbanístic, mètodes per superar el dissens
Així doncs, les principals divergències entre els socis eren i segueixen sent les seves postures entorn del planejament de Mas Lluí i de l'espai que s'alliberarà al cor de la ciutat un cop se soterrin les vies. I, en aquests casos, els socis citen òrgans d'experts i de participació ciutadana com a instruments per superar les diferències, indica un acord que estableix en l'àmbit urbanístic mètodes per superar acords més que no pas grans objectius.
'No hem coincidit en les implicacions en sòl d'equipaments i verd al Mas Lluí', constata l'acord de govern signat. 'Per trobar un punt de confluència que permeti l'aprovació definitiva en aquest mandat, s'acordarà un mecanisme o organisme consensuat d'arbitratge, amb el compromís d'assumir-ne les conclusions', afegeix. San José ha aventurat que experts en urbanisme de la UPC podrien fer aquest assessorament en un termini d'un any o un any i mig.
Pel que fa al planejament de l'espai urbà que ha d'alliberar el soterrament, ICV va presentar una sèrie d'al·legacions quan era a l'oposició que ara haurà de resoldre des del govern. 'Aquestes al·legacions s'avaluaran en el marc del Consell Assessor d'Urbanisme i es resoldran amb la voluntat que l'aprovació provisional tingui el màxim consens possible', diu l'acord. Si s'ha de mantenir l'estació de tren històrica, una reclamació dels ecosocialistes en la passada legislatura, es debatrà en aquest òrgan.
Participació i transparència
Aquest consell assessor, on han d'estar representats els quatre grups municipals i entitats veïnals, és un dels dos que preveu crear el futur executiu. L'altre és el de Polítiques Socials. 'S'hi sotmetran preceptivament tots els plans i projectes estratègics de la nostra ciutat', estableix l'acord, tot plasmant un dels compromisos electorals dels ecosocialistes. Martí ha matisat que aquests mecanismes 'no ens retardaran en fer les coses'.
L'acord també estableix que els quatre grups municipals, i no només els dos que formen el govern, estaran presents en els actes institucionals i en espais com el Consell Local de Comunicació. I és que 'els mitjans municipals han de ser font d'informació, no de propaganda', assenyala l'acord en una ciutat on la ràdio va rebre informes preocupants del CAC.
En matèria de transparència, l'acord estableix que els plens municipals es retransmetran en directe per Internet i que s'hi garantirà, si cal modificants el Reglament Orgànic Municipal, la participació del veïnat.
Corresponsabilitat en totes les àrees a l'estil 'Concertación'
Pel què fa a l'estructura de govern, el cartipàs municipal s'ha dividit en quatre grans àrees que es repartiran de forma equitativa entre ICV i CiU. Dins de cada àrea hi haurà regidors d'ambues formacions, per tal d'assegurar una comunicació constant, tot seguint un esquema que recorda el de la Concertació xilena, la coalició entre postcomunistes, socialistes i cristianodemòcrates que va governar Xile durant les dues dècades posteriors a la dictadura de Pinochet.
ICV-EUiA dirigirà les àrees de Serveis Territorials (entre ells planejament) i Promoció Econòmica, i CiU les de Serveis Generals i Economia (entre ells hisenda) i Serveis Personals. Els convergents també s'encarregaran de l'aplicació de la Llei de Barris i ICV del Programa Ciutat de les Roses.
A banda de l'alcaldia, els ecosocialistes ostentaran la segona i la quarta tinença d'alcaldia i CiU la primera i la tercera. 'Hi haurà una reunió setmanal de govern, al marge de la junta de govern local', afegeix el pacte.
ICV recupera una batllia històrica: 'No hem dialogat només amb les quatre persones que ens eren properes, hem anat a buscar la gent'
Amb aquest acord ICV recuperarà una de les seves alcaldies històriques. Al contrari del que va passar en d'altres municipis propers com Cornellà o Sant Vicenç dels Horts, on els ecosocialistes es van esfondrar a les urnes després de perdre el poder, a Sant Feliu mai han perdut l'esperança de recuperar-lo, com finalment faran dissabte.
'No hem buscat responsables d'haver passat a l'oposició, no hem tingut divisions entre Iniciativa i EUiA, no hem anat a buscar les anècdotes, hem anat a buscar els problemes reals, no hem dialogat només amb les quatre persones que ens eren properes, hem anat a buscar la gent': així ha explicat San José aquest èxit.