directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 15:36 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Vila d'Abadal creu que declarar-se obertament independentista l'ha perjudicat electoralment

L'alcalde de Vic segella un pacte de govern estable amb ERC

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'alcalde en funcions a l'Ajuntament de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, ha explicat que CiU ha segellat un pacte de govern 'estable' amb ERC per sumar majoria simple al consistori i fer front a l'augment de la xenòfoba Plataforma per Catalunya. Aquesta situació però, forçarà el govern municipal a establir pactes puntuals amb SI, CUP, ICV o PSC, que ja s'hi han mostrat favorables. Vila d'Abadal està disposat a pactar amb tothom excepte amb PxC i es lamenta que la capital d'Osona sigui coneguda per ser el feu d'Anglada a qui admet no saber com frenar. Quant als resultats electorals l'alcalde creu que haver-se declarat obertament independentista el pot haver perjudicat i es mostra convençut que es mostra convençut que 'la posició més moderada de CiU cada cop té més bons resultats que la més purament independentista'.
Josep Maria Vila d'Abadal, UDC, Unió, Vic
Comparteix
   


Etiquetes
L'objectiu del pacte ha estat fer un govern 'el més estable possible perquè a l'oposició hi hagués altres alternatives que no fossin només PxC'. D'aquesta manera, ha assenyalat Vila d'Abadal, 'si la gestió del govern no agrada als ciutadans, en les properes eleccions podran votar altres grups que estan a la oposició'.

A diferència de fa quatre anys, el pacte de govern que aquest cop es signarà amb ERC es farà públic. Pel que fa a les regidories, Esquerra s'encarregarà de l'àrea de Mediació, Acció Social, Governació i Guàrdia Urbana, i de Cultura, que passarà a estar desvinculada d'Ensenyament.

Més enllà del repartiment de regidories, Vila d'Abadal ha fet èmfasi en la 'implicació' que ha demostrat ERC per 'contribuir de nou' a la governabilitat de la ciutat. 'Amb en Joan ja hem treballat junts quatre anys, ens coneixem', ha indicat tot afegint que 'és normal que sigui fàcil tornar-hi a pactar'.

Pactes puntuals amb la resta de grups excepte amb PxC
Pel que fa al PSC a Vic, Vila d'Abadal creu que és 'millor' que es mantinguin a l'oposició per intentar refer-se com a partit i 'ser alternativa de govern'. El futur alcalde de Vic dels propers quatre anys ha assenyalat que li sap greu que el PSC hagi perdut dos dels quatre regidors 'perquè dins la democràcia, els socialistes són un partit necessari'. 'No el PSOE, però sí el de Catalunya', ha afegit Josep Maria Vila d'Abadal.

En els darrers dies s'ha especulat sobre la possibilitat que SI entrés a l'Ajuntament. Tot i el 'bon diàleg' que han mantingut, la formació ha comunicat a l'alcalde que estan disposats a donar suport quan ho creguin convenient, però des de fora l'equip de govern. L'única condició que ha interposat SI a aquest suport és que CiU accepti treballar per la independència del país i de la ciutat. Vila d'Abadal creu que 'se'n pot parlar, amb prudència i sense esverar-nos'.

Amb la CUP, Vila d'Abadal hi manté una bona relació tot i que es quedaran fora del govern. Ha assenyalat que la formació 'aspira a altres maneres d'organitzar la societat i l'administració', i ha afegit que simpatitza amb aquesta idea perquè 'la societat i l'administració han d'evolucionar i han de canviar'. D'Abadal no descarta acords puntuals amb la CUP, com tampoc en descarta amb ICV.

'Que Vic sigui coneguda per PxC no és cap orgull per ningú'
El passat divendres es va convocar a Vic una concentració contra el racisme i contra Plataforma per Cataluya que va aplegar a la Plaça Major a centenars de persones. Això, tot i que, en les eleccions del 22 de maig a la capital d'Osona, PxC va aconseguir cinc regidors. Segons Vila d'Abadal, aquesta situació és 'molt contradictòria'.

Tot i que 'hi ha ciutadans que han votat PxC per castigar el govern de la ciutat', l'alcalde ha assenyalat que un vot a PxC 'castiga a un mateix, si de cas'. Per l'encara alcalde en funcions, que Vic sigui reconeguda per Plataforma per Cataluya, 'no és cap orgull per ningú'.

D'Abadal ha admès que no sap quina és la manera de combatre la propagació del discurs d'Anglada i, tot i assenyalar que ha treballat quatre anys 'a fons' per combatre-ho, ha afirmat que treballarà quatre anys més 'per intentar demostrar als vigatans que els partits demòcrates podem governar bé la ciutat'. En canvi, ha afegit, 'partits com PxC o experiments d'aquest estil, només condueixen la ciutat a la desestabilització, a la pèrdua de confiança i de convivència'. Ha alertat, a més, que 'pot arribar a ser perillós'.

Vila d'Abadal ha destacat que no entrarà en la dinàmica d'insultar, ridiculitzar o fer demagògia d'Anglada. Segons el futur alcalde, 'cal frenar a Anglada i aconseguir que es comporti bé als plens, tal com fan els altres regidors'. D'Abadal ha afirmat que desconeix l'actitud que prendrà el líder de PxC al consistori després d'haver guanyat un cinquè regidor, 'però suposo que serà pitjor perquè ara es veu molt fort', ha afegit.

D'altra banda, D'Abadal ha reconegut, en referència al posat guanyador d'Anglada, que 'potser ha estat alimentat per la pròpia actitud de l'alcalde'. Després de dubtar sobre si seguir o no en el càrrec 'pels mals resultats, no per CiU, sinó per la ciutat en general', Vila d'Abadal ha admès que es va 'crear un buit' que, juntament amb la renúncia de Josep Burgaya, 'va donar la sensació que Anglada havia guanyat'.

Càstig per ser independentista
Una de les reflexions que Josep Maria Vila d'Abadal fa, davant dels resultats electorals, és que pot haver patit un càstig per ser obertament independentista. 'Potser molt vot no l'he recollit perquè sóc independentista i alguns votants s'han quedat a casa', assenyala l'alcalde de Vic tot assegurant que ha rebut crítiques de persones concretes per aquesta posició política.

Les persones que poden haver-se fet enrere de votar CiU per aquest caràcter independentista són, segons Vila d'Abadal, ciutadans amb arrels espanyoles que 'no volen sentir a parlar d'això perquè no s'ha explicat bé'. En aquest sentit, es mostra convençut que 'la posició més moderada de CiU cada cop té més bons resultats que la més purament independentista'.

No a les vegueries
Preguntat sobre la distribució territorial, un dels aspectes polèmics a la Catalunya Central, l'alcalde de Vic sentencia que 'les vegueries no s'haurien de fer, demano que no es facin'. Des del seu punt de vista, el que s'ha de fer és desenvolupar les comarques, 'que ja funcionen bé', i també donar 'més força' als consells comarcals.

Josep Maria Vila d'Abadal ha afirmat que és més fàcil 'reequilibrar el país' des de les comarques que des d'unes hipotètiques vegueries. En aquesta línia, afegeix que a Osona ja s'està treballant amb la Garrotxa, el Ripollès, la Cerdanya i el Berguedà en l'àmbit sanitari i en el turístic. Alhora, destaca la relació històrica, 'des que va néixer Catalunya', de Vic amb Ripoll, Olot i també la Cerdanya.

Sigui com sigui, Vila d'Abadal es compromet a intentar que Manresa i Vic 'puguin treballar en projectes conjunts, perquè ens convé a tots dos'. Preguntat sobre si el canvi de color polític, amb Valentí Junyent com a futur alcalde, pot millorar les relacions entre ambdues ciutats, l'alcalde de Vic ha sentenciat que 'sembla que ara ha de ser més senzill, podem parlar amb Junyent, però les ciutats ho han de voler'.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
MAC fletxa Vic
10 de juny de 2011, 18.19 h

Doncs jo precisament penso el contrari: crec que, haver parlat obertament d'independència (en un partit que no és habitual) i del tema del padró dels immigrants (en una societat massa sovint hipòcrita) l'ha ajudat a mantenir-se i ha evitat que PXC pugés encara més. Crec que la millor manera d'atacar les postures de PxC és precisament parlant d'immigració, de manera realista, valenta i civilitzada.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
9 de juny de 2011, 15.24 h

Sr Vila d´Abadal, som molts dels que em votat CIU que creiem que el objetiu final es un estat propi, si voste cambies amb un futur les seves declaracions segur que CIU perderia vots (per cert, l´encoratjo a continuar fent pedagogia amb el Sr Duran i ferl-hi veure que la transicio ja s´ha acabat i si no ¨l´espabila¨ en Duran perdera el tren)


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
9 de juny de 2011, 12.56 h

No sigui covard sr. Vila d'Abadal i recordeu: És millor viure de peu davant d'aquells que diu vostè són "Les persones que poden haver-se fet enrere de votar CiU per aquest caràcter independentista són ciutadans amb arrels espanyoles que 'no volen sentir a parlar d'això perquè no s'ha explicat be'", espanyolistes al cap ia la fi, que posar-se de genolls davant d'ells. Si no els agrada el purament català que es tornin a on van venir.
I pel que fa a 'no volen sentir a parlar d'això perqu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
8 de juny de 2011, 21.57 h

Potser no s'ha explicat prou bé l'independentisme. Per la manca d'Independència ens trobem lligats al cadàver econòmic espanyol a banda de mantenir-lis els vicis. Per la manca d'independència estem en pitxor condicions per remontar aquesta crisi (o qualsevol). Per la manca d'independència el Caràcter espanyol" s'està fent el putu amo afectant fins i tot al antic ferm caràcter català. Els espanyols es creixen i arroseguen al país cap a una marxa de zombies. Per la manca d'independèn... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Joanot fletxa Barcelona
8 de juny de 2011, 17.18 h

Potser sí que l'ha perjudicat. No obstant, la seva defensa de l'independentisme i el seu rebuig a PxC el dignifiquen com a patriota i persona de bé. Endavant Vila d'Abadal!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.