directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 23:58 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

La majoria absoluta d'Alex Salmond fa crèixer encara més el suport a la independència d'Escòcia

Un sondeig mostra que el suport pel 'sí' ha pujat sis punts i se situa al 37%

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El suport per la independència d'Escòcia ha crescut des de la victòria per majoria absoluta del Partit Nacional Escocès (SNP), d'Alex Salmond. El primer sondeig organitzat després de les eleccions mostra una pujada fins al 37% en el suport per la independència, un augment de sis punts en comparació amb la darrera enquesta. Els partidaris de mantenir la unió amb Anglaterra continuen sent la majoria, però han perdut un punt i se situen en el 45%. El sondeig mostra un gran nombre d'indecisos, fins a un 18%. L'SNP ha valorat l'enquesta com a 'excel·lent' i ha dit que el gruix d'indecisos permet que 'només un 4% de variació permeti aconseguir un 'sí' en el referèndum'.

Comparteix
   


Etiquetes
L'enquesta, de TNS-BMRB i recollida pel diari 'The Herald', també indica que un 5% d'indecisos de la darrera tongada han optat en aquesta ocasió per l'opció de la independència. 'És un sondeig excel·lent que mostra que el bon moment que viu l'SNP continua, amb la gent d'arreu d'Escòcia reconeixent els beneficis positius de la independència', ha assegurat en un comunicat el director de campanya del partit, Angus Robertson.

'No hi ha hagut un augment real en el suport de la independència des de que les enquestes van començar, el 2007. La darrera recuperació es deu principalment als indecisos, mentre que l'oposició a la independència es manté ferma des del novembre del 2009', ha explicat Chris Eynon, de TNS-BMRB.

Segons els analistes, més que marcar un augment en la independència, el sondeig mostra una recuperació en el suport per la separació fins als nivells del 2008, durant el primer govern d'Alex Salmond. La causa independentista va perdre seguidors durant el final del mandat i especialment durant els anys més crus de la crisi econòmica.

Les dades
L'enquesta, organitzada entre el 25 i el 30 de maig, ha fet la mateixa pregunta que el govern de Salmond va presentar en el llibre blanc per la independència: 'Està a favor que el govern escocès hauria de negociar un sistema amb el govern del Regne Unit per tal que Escòcia esdevingués un estat independent?'.

El suport per la independència d'Escòcia és especialment elevat entre els joves. Un 51% de les persones de fins a 24 anys estan a favor del 'sí', mentre que un 36% estan en contra. A la franja d'edat entre els 25 i els 34, el suport per la independència encara guanya, amb un 40% a favor i un 34% en contra. Les xifres són més ajustades entre les persones de 35 a 44 anys, amb un 38% a favor i un 36% en contra. A partir dels 65 anys, el suport per la Unió amb Anglaterra es dispara, amb un 57% en contra de la independència i un 28% a favor.

Alex Salmond s'ha compromès a organitzar un referèndum d'independència al final del seu mandat, que durarà 5 anys. El primer ministre escocès primer vol 'recuperar' la situació econòmica del país.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Nasi fletxa cat
9 de juny de 2011, 15.10 h

Estem preparats per guanyar un referèndum per la independència?

Els enemics de la independència, diuen que els independentistes son minoria. No presenten dades ni volen fer referèndums per saber si és veritat.
Alguns teòricament amics de la independència també diuen el mateix. Els més ignorants ho diuen perquè es creuen allò que diuen els altres, i els que tenen coneixements de la realitat ho diuen perquè en realitat no la volen ara. Diuen que el poble no està preparat quan en rea... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 20   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
9 de juny de 2011, 14.35 h

Aqui som mes... i encara no hem posat fil al agulla a l'unic que aturara la crisis... tenim uns politics venuts pel sou i que per no fer no fan n'hi brot...

pobre catalunya


Visca catalunya lliure!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.