directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 19:29 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

El llibre 'Sense Espanya' desmenteix la creença que la independència no és viable per raons econòmiques

Els autors analitzen els efectes d’un possible boicot, que en tot cas seria menys lesiu que l’actual dèficit fiscal

Comentaris 61  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 19 vots )
carregant Carregant

Un grup de doctors en economia i professors universitaris han presentat un llibre que analitza alguns efectes econòmics que podria tenir l'inici d'un procés cap a la independència de Catalunya. Una de les principals conclusions a les què arriba la publicació és que més enllà d'un possible boicot als productes i empreses catalanes perpart d'Espanya no hi haurà altres conseqüències per a l'economia i que les institucions, els òrgans reguladors seguirien funcionant amb tota normalitat. Així doncs, la catalana seguiria sent una economia oberta, integrada a la Unió Europea i a l'euro i integrada, també, en el procés globalitzador.

Comparteix
   


Etiquetes
La Seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya ha estat l'escenari de presentació del llibre Sense Espanya. Balanç econòmic de la independència (Ed. Pòrtic). El llibre, dels  doctors en economia i professors de la Universitat Pompeu Fabra Modest Guinjoan i Xavier Cuadras, ha estat presentat pel degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Joan B. Casas i per l'autor del pròleg Antoni Serra Ramoneda, expresident de Caixa Catalunya. En el transcurs de l'acte els dos autors, Modest Guinjoan i Xavier Cuadras, han analitzat alguns efectes econòmics que podria tenir l'inici d'un procés cap a la independència de Catalunya.

Una de les premisses de la que els autors parteixen és que, més enllà d'un hipotètic boicot del productes i les empreses catalanes a Espanya, no hi hauria altres conseqüències per l'economia catalana i que les institucions, òrgans reguladors, marc jurídic i financer seguirien funcionant amb tota normalitat, d'acord amb la voluntat de la societat catalana de continuar a la Unió Europea i a la moneda única,  sent  una economia oberta, desenvolupada i integrada en el procés globalitzador.

Els efectes socioeconòmics

A l'hora d'analitzar els efectes socioeconòmics d'aquest possible boicot des d'Espanya cap a una hipotètica Catalunya independent cal distingir, segons els autors, entre el boicot que podrien portar a terme les persones i el de caire empresarial. Per Modest Guinjoan, el boicot de les persones "és emocional, limitat en el temps i s'acaba focalitzant en uns quans productes representatius per la qual cosa els seus efectes són limitats". Com a exemple, els autors han citat les diverses campanyes de boicot al cava que van tenir un impacte global relativament moderat i concentrat en el temps.

Per altra banda, Modest Guinjoan ressalta que el boicot per part de les empreses seria molt menor bàsicament perquè, d'una banda, la dependència de l'economia catalana de la d'Espanya s'ha anat reduint progressivament i, de l'altra, perquè "les empreses prenen decisions racionals i ningú a una empresa està disposat a pagar més si no hi ha bones raons que ho justifiquin".

Per a  Xavier Cuadras si es produís una reacció simètrica de boicot per part de la societat catalana això produiria una substitució de certs productes importats d'Espanya per productes del país, el que compensaria, tot i que només en una petita part, els perjudicis del boicot a les empreses catalanes.

L'estudi analitza un hipotètic boicot en el que es podria dir el període de transició cap a la independència donat que d'aquí a 30 anys, per exemple, ningú parlarà de boicot.

La quantificació del boicot

Sectorialment, les empreses més afectes serien les que venen a consumidors finals, tot i que també es veurien afectades les empreses proveïdores d'aquestes empreses. Per contra, les empreses que operen únicament en un mercat local i les de serveis es veurien menys afectades. Per a Xavier Cuadras "al cap i a la fi, el grau d'afectació del boicot en les empreses dependria de l'exposició de les mateixes al mercat espanyol".

Xavier Cuadras explica que en el cas, a títol d'exemple, que el boicot fos del 40% per part dels consumidors i del 20% per part de les empreses, el descens del PIB català se situaria en el 4%. Xavier Cuadras fa palès que, tenint en compte que dèficit fiscal de Catalunya està establert en un 9-10%, el resultat final seria que l'economia catalana no experimentaria cap sotragada, ans el contrari.

Els càlculs d'aquests dos investigadores assenyalen que, el boicot hauria d'assolir unes cotes de descens del 80% de les vendes a consumidors i del 50% de les vendes a empreses perquè el descens del PIB català fos equivalent al dèficit fiscal mitjà, estimat a partir dels càlculs dels governs espanyol i català.

Una visió estrictament econòmica

El degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Joan B. Casas, ha dit en la presentació del llibre, que el Col·legi d'Economistes era el lloc adient per la presentació d'aquest llibre, perquè analitza la viabilitat de la independència des d'una perspectiva estrictament econòmica.  Casas destaca el caràcter pioner d'aquesta publicació, que assegura, té la voluntat d'aportar informació de base sòlida a un dels grans debats de la societat catalana.

L'autor del pròleg, catedràtic d'economia d'empresa de la UAB, Antoni Serra Ramoneda, ha fet una glosa de l'obra i ha dit que l'actual mètode de finançament ha fracassat perquè la fórmula de càlcul és perversa i "el que ens donen per un costat ens ho acaben treien per un altre". Pel prestigiós economista el llibre és oportú perquè el debat sobre la independència ha deixat de ser tabú i perquè, des de determinats medis, s'ha donat una visió catastrofista de la independència de Catalunya, des d'una perspectiva econòmica, sense cap raonament.

Serra Ramoneda ha conclòs la seva intervenció recordant que aquest llibre es continuador del treball que va iniciar un altre il·lustre economista i polític com va ser Ramon Trias Fargas.  

La discussió sobre la viabilitat econòmica d'una Catalunya independent ja va sorgir als anys 30 amb el famós article de Cambó "L'endemà de les festes" que va ser contestat per Joan Crexells, un dels intel·lectuals més destacats del nostre país.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#68
fusmero fletxa manresa
24 d'agost de 2011, 23.42 h

#58 els cognom no significar res els sentiment son lo que conta,Perdona creugut entendre, que no estas be catalunya hi ha llibertat ,fronteres per que martxis ha on te trovis millor


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#67
OTGER fletxa PAÏSOS CATALANS
1 de juliol de 2011, 06.52 h

#66 Crec que per aquest especimen no fa falta carnet,amb el xip a l'orella ja n'hi ha prou.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#65
Cabesodesiudás fletxa ePPania !!
30 de juny de 2011, 16.57 h

I é ke loh catalaneh sei tooh unoh cobaldeh!!!!!!!!!!! Etoooo... a bé si soi capase denflentarsus commigo, en la plasa machor, ke sus bi a paltís la cala d’un solo punietasso, poke chio soi mu fuelte i baliente, i no tengo miedo de naa, poke chio no m’ejcondo detrás de l’ordenadós como bosoltro!!!! Ettoooo... ke disia chio aoda?! A sí! ke chio doi la cara (i a mi amigito, andemá li doi er culo) i no li teno meido a naa de naa!!!!! Sus lo juro!!!!( ...No, no, mama, aoda no kielo l... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#64
OTGER fletxa PAÏSOS CATALANS
30 de juny de 2011, 06.42 h

Suposo que arreglar les coses a "la española"per tu no deu significar anar a una biblioteca a debatre temes d'interès general,hi han dües possibilitats:anar al bar i després de putes o amb violència física,totes dües prou representatives de l'espanyolitat que traspùa fins i tot del teu anus,saps que et dic?que farem els que ens sembli i tu si no t'agrada ja ho saps,canvia de blogs.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#63
OTGER fletxa PAÏSOS CATALANS
30 de juny de 2011, 06.35 h

#61 En canvi tu ets un cas perfecte d'estudi en el sector de tractaments de residus.Apa mosquetero ves a prendre pel cul tu i els teus "duelos".


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#62
29 de juny de 2011, 22.28 h

Però vols escreure en català d'una puta vegada, inepte?. Però quina mena de bitxo et tú, paio???. Quants anys tens tio !!!, perque fer-me tant de cas, tant tu com el Otgerario, es collonot per la vostra part. No esteu massa bé del cap tots dos, això es ben segur. Deixeu de contestar-me constantment els meus comentaris i doneu-me els vostres teléfons per fer-vos una trucada i quedem per parlar del tema en persona, home!!. No tornaré a contestar si no es per quedar en persona i enlletir a... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#61
29 de juny de 2011, 22.16 h

Si si, pero no hay manera de concertar un duelo contigo. Sigue vomitando todo lo que vomitas que estás precioso como caso de estudio para la comunidad de psiquiatría. Anda tira yaaaa......... MAS LIBERTAD INDIVIDUAL EN EL PUEBLO DE CATALUÑA Y MAS ESPAÑA.!!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#60
OTGER fletxa PAÏSOS CATALANS
29 de juny de 2011, 19.23 h

#53 Les teves palles mentals cada vegada són més recurrents,aviat ni te la posaran dura,ja ni tan sols de comparsa ets vàlid,la feina de bufó ja fà temps que et ve gran.La teva vida es va tornant cada vegada més fosca,trista...imagino la teva trista silueta mirant Barcelona desde qualsevol barriada de l'extrarradi i veien que les teves escopinades enverinades no alteren ni tan sols el vol dels coloms.La teva existència com a persona ja fa temps que ha desparegut,ets una mera sombra que s... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.