directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 08:45 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Bauzá és investit president del govern balear amb 35 vots a favor i 24 en contra

Antich li estén la mà per arribar a grans acords · Barceló el critica pels atacs al català

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El president del PP balear, José Ramon Bauzá, ha estat proclamat aquest dimecres president del govern amb els vots a favor del PP i els vots en contra del PSOE i PSM-IV-ExM, una votació que s'ha produït al final de la segona i darrera sessió del debat d'investidura. Bauzá ha aprofitat per anunciar que el seu govern estarà format per vicepresidència econòmica i sis conselleries, el que suposarà, diu, un estalvi de 26 MEUR en quatre anys. El debat d'aquesta sessió s'ha centrat de nou en la llengua -després que Bauzá avancés que volia importar el model educatiu trilingüe del País Valencià- la corrupció i l'austeritat en l'administració pública. Novament PSOE i PSM-IV-EXM han ofert la seva col·laboració i Bauzá ha promès consens en els grans temes.
josé ramón bauzá, president, illes, pp
Comparteix
   


Etiquetes
Bauzá ha donat a conèixer aquest dimecres, abans de ser nomenat president del govern balear, un dels secrets que es guardaven millor sobre el nou executiu. Bauzá ha dit que el seu govern comptarà amb una vicepresidència econòmica, sis conselleries i 31 direccions generals. Aquestes xifres representen 7 conselleries menys i 35 direccions generals menys que les que comptava Antich a l'inici de legislatura el 2007. El ja nomenat president del govern illenc ha dit que aquesta reducció suposarà un estalvio de 26 MEUR en quatre anys.

Antich estén la mà a Bauzá per arribar a grans acords
La sessió al parlament balear s'ha iniciat a les 12h del migdia, just 24 hores després que finalitzés aquest dimarts el discurs de Bauzá. Aquest dimecres era el torn d'intervenció dels grups de l'oposició i ha iniciat el seu parlament el president sortint del govern balear, Francesc Antich. Ha pronunciat el seu darrer discurs a la cambra balear ja que Antich parteix de senador i renuncia a la seva acta de diputat. Antich ha agraït 'la voluntat d'acord' oferta per Bauzá i li ha desitjat que la seva 'cursa política sigui profitosa'. Li ha recomanat, a més, que faci ús del Pacte per la Competitivitat aprovat aquesta legislatura i que treballi conjuntament amb els empresaris i els sindicats. Antich també s'ha ofert per arribar a grans acords en temes com l'educació i el turisme per tal de crear una economia 'més sòlida i amb més i millors llocs de feina'. Precisament en matèria d'educació, Antich ha dit a Bauzá que trobarà al grup socialista en tot allò que vagi encaminat cap a l'èxit escolar, però no rebrà el seu suport en allò que impliqui 'segregació social i lingüística'.

Antich també s'ha referit al diners del fons de competitivitat que han d'arribar de Madrid. Diu, que tot i el compromís del govern central amb aquest tema, caldrà seguint 'exigint' una resposta favorable. Ha desitjat sort al nou president del govern balear i l'ha advertit que trobarà 'tots els números sobre la taula' i també 'un gran deute', justificat, diu, per la caiguda d'un 30% dels ingressos. En relació la corrupció, Antich ha dit que aquesta legislatura ha marcat un abans i un després, però ha admès que el prestigi de la política està 'en hores baixes'.

Barceló critica els atacs al català
El portaveu de PSM-IV-ExM, Biel Barceló, ha estat més contundent i més crític que Antich. Barceló ha retret Bauzá que vulgui fer desaparèixer la llengua catalana, quan aquesta cultura està 'més viva que mai'. Ha posat per exemple, el grup Antònia Font i la Sibil·la, però també ha parlat del pintor Miquel Barceló i la cantant Maria del Mar Bonet. Diu que la cultura de les Balears compta amb 'amenaces' de gent, en referència al PP, que la vol fer desaparèixer. Des del PSM, ha advertit, que lluitaran per 'barrar el pas' a la intenció de reduir la llengua 'a una peça de museu'. Ha criticat també que vulguin tancar una mitjà de comunicació, la Ràdio i Televisió de Mallorca, pel fet que 'denuncien la corrupció i treuen informació que els molesta'. Ha demanat Bauzá que no destrueixi territori ja que és una manera 'd'hipotecar el futur'. Barceló també li ha demanat si la lliure elecció de centre es traduiria en un augment d'alumnes per classe i una baixada del nivell escolar. Un cop més, Barceló ha criticat que Bauzá es presenti com el 'regenerador de la política' quan el seu partit ha estat esquitxat en moltes ocasions per la corrupció.

Bauzá tanca el debat amb un compromís de consens tot i la majoria absoluta
En el seu torn, Bauzá ha estès novament la mà als grups de l'oposició per arribar a grans pactes d'estat en matèries com el turisme i l'educació. Diu que la seva funció al capdavant del govern no serà 'criticar el passat' sinó 'negociar' amb tots i sobre tots els temes. Ha explicat que sol·licitarà les auditories, no per 'desconfiança' sinó perquè vol saber exactament la 'situació real' des del primer moment. Ha reiterat novament que posarà en marxa la lliure elecció de llengua i centre, i que no vol 'atacar cap llengua, sinó afavorir la llibertat'. Bauzá també ha dit que no acceptarà 'cap lliçó' per lluitar contra la corrupció, ja que, ha dit, ha estat l'únic que ha apostat per regenerar la situació política excloent els imputats de les llistes electorals. 'És un error pensar que la corrupció només és del PP', ha afegit.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.