directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 20:22 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Ikea atribueix la desaparició del català del seu web a un problema tècnic

Asseguren que treballen per resoldre'l · La multinacional té una històrica relació complicada amb la nostra llengua

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

Ikea desmenteix que hagi volgut suprimir la versió parcial en català del web que oferia per als centres de Badalona i l'Hospitalet i ho atribueix a un problema tecnològic i ha assegurat a directe!cat que s'està treballant per incorporar-lo de nou el més aviat possible ja que 'no tindria sentit anar a menys i no a més' en la presència del català. Aquest dilluns alguns mitjans de comunicació s'han fet ressò de la informació que WICCAC va oferir en el seu darrer baròmetre constatant que ja no era possible accedir en català al web de les botigues d'Ikea al Principat. Caldrà esperar per veure si Ikea compleix, més si tenim en compte les reticències inicials per primer editar, i després distribuir el catàleg en català així com els incompliments de la legislació d'etiquetatge i retolació.
ikea
Un dels grans magatzems d'Ikea

Comparteix
   

L'associació de Webmasters Independents en Català de la Cultura i Àmbits Cívics (WICCAC) va fer públic el passat 21 d'agost el seu darrer baròmetre de l'ús del català a Internet en què constatava que les versions en català que Ikea oferia per a les botigues de Badalona i l'Hospitalet ja no estaven actives. Segons els responsables de comunicació de la companyia han explicat a directe!cat es tracta d'una situació temporal derivada d'un canvi de sistema que s'ha aplicat a nivell global i que en aquests moments s'està adaptant per poder tornar a oferir els continguts en català tal i com s'estava fent fins ara. El web del magatzem que Ikea té a Palma no ha tingut mai versió en català.

Si bé és cert que Ikea ha implementat aquests canvis sense tenir resolta la inclusió de la versió en català, al mapa del lloc web manté les versions en català de les dues botigues que hi ha al Principat que si s'hi vol accedir donen error, però no s'han eliminat de l'estructura de la pàgina.

 

Catàlegs

L'edició del catàleg de cada temporada d'Ikea en català ha estat tradicionalment marcat  per la polèmica. Els clients catalanoparlants de la multinacional van demanar poder conèixer les novetats en la seva llengua i no va ser fins al 2006 quan Ikea es va decidir a fer-ne una tirada en català. Després de l'eufòria inicial es va rebre com un gerro d'aigua freda la incomprensible decisió de no repartir el catàleg en català a les llars. L'any següent va repartir el catàleg en castellà acompanyat de la versió en català en un CD. Aquesta passada temporada Ikea finalment sí ha repartit a domicili els catàlegs en català, tot i que només a la província de Barcelona.

El catàleg de la temporada 2010, que estarà disponible a partir de l'1 de setembre de 2009, s'editarà en català, castellà, èuscar i anglès. De la versió en llengua catalana se n'imprimiran un milió cinc-centes mil còpies que, de nou, només es distribuiran per l'àrea d'influència de les botigues (província de Barcelona) sense arribar a altres indrets de la geografia catalana.

Etiquetatge en català i retolació en català

La Unió de Consumidors de Catalunya (UCC) ja va presentar una denúncia contra IKEA a l'Agència Catalana del Consum (ACC) per no etiquetar els seus productes en català. L’organització de consumidors recordava també que els fulls d’instruccions que acompanyen els productes d’IKEA generalment són il·lustrats només amb dibuixos que indiquen els passos a seguir per al muntatge.

Tot i detectar alguns avenços respecte anys anteriors l'estudi El català en els catàlegs dels grans establiments comercials i supermercats, a Catalunya (pdf), elaborat el 2007 per la Plataforma per la Llengua assegura que Ikea va fer pel que fa a l'ús de la llengua a Internet justament allò que els seus responsables de comunicació considerarien ilògic, retrocedir. L'estudi de la Plataforma per la Llengua classifica Ikea com una companyia que fa un 'ús parcial del català' després de constatar que 'IKEA té dèficits d ús del català en els catàlegs de productes, ja que no compta amb versió en català per a tots els catàlegs (per exemple, IKEA novedades noviembre 2007 ) i mai utilitza aquesta versió en les distribucions massives de catàlegs casa per casa. Tot i que compta amb algun catàleg d'oferta de serveis il·legal, el 85% dels continguts globals dels catàlegs que edita tenen versió catalana. Pel que fa als altres elements observats, destaca el dèficit d ús del català en la web i serveis electrònics i un nul ús del català en l'etiquetatge i instruccions dels productes, vulnerant el dret del consumidor recollit en la Llei 3/1993. Tampoc utilitza el català en els rètols dels productes, infringint la Llei 1/1998.'





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
EBM fletxa Girona
25 de juny de 2019, 22.41 h

Un altre fet curiós, els hi vaig escriure a queixes i suggeriments sobre aquest fet, peguntant per quin motiu la web deixava d'estar en Català... Sabeu que han fet? M'han eliminat el compte.
Molt professionals...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Quim fletxa PPCC:
25 d'agost de 2009, 21.16 h

Jo no he comprat ni compraré a ikea també per un problema tècnic.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Jordi fletxa Barcelona
25 d'agost de 2009, 19.17 h

Quins collons que tenen ! Problemes tècnics, diuen !

Han eliminat el menú per triar idioma i llestos.

Aquest "cuento" ja me'l conec, d'unes quantes webs.



Afortunadament, no em cal canviar de mobiliari.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Pere Pascual fletxa Barcelona
25 d'agost de 2009, 17.48 h

És ben senzill, no comprar cap producte Ikea i llestos.

s'ha de fer el mateix que molts fem amb els embotits i pizzas Tarradellas que si molts anuncis televisius amb la conyeta de que les coses bones no haurien de canviar mai, i aquests botifarrers de la plana de Vic etiqueten: " 4 quesos-jamón cocido, Finas Hierbas- Lonchas de jamon fino- i ni un sol mot en català.

M'he pasat als embotits de Bon Preu/ Àrea Guisona i als de Casa tió, excel·lents, en català i molt mes barats qu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
eudald51 fletxa l'hospitalet de llobregat
25 d'agost de 2009, 13.05 h

Si solsament fos aquest fet!!!!!

IKEA pensa treure de Catalunya i de fet ja ho està fent la seva atenció al client, aquest servei es dona en part des de Cantàbia, amb el consegüent problema de que serà difícil que poguem ser atessos en català.

I si demanem per que se'ns atengui amb la nostra llengua, ens faràn esperar, perquè el problema es dpersonal que pugui parlar-lo.

Per tant la globalitzaió també menysprea la nostra llengua. Aixó si, els beneficis si que'ls rec... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Pijoan fletxa Martinet
25 d'agost de 2009, 12.17 h

Quin serà el dia que desaparegui el castellà i pel mateix motiu..!! renoi..........................


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
25 d'agost de 2009, 10.22 h

Doncs jo hi accedia amb aquest enllaç



http://www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/IkeaNearYouView?storeId=11&catalogId=11001&langId=-5&StoreName=badalona_catala


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.