L'Ajuntament de Palma elimina la direcció general de política lingüística
L'Obra Cultural Balear lamenta la decisió i demana al nou equip de govern que rectifiqui
El nou alcalde de Palma, Mateu Isern, ha informat aquest dijous de l'organigrama del consistori de la capital balear. Isern ha anunciat que l'ajuntament no comptarà amb una direcció general de política lingüística, una àrea que ha existit fins ara. Ha explicat que necessita uns dies per saber quin departament assumeix aquestes funcions, ja que ha assegurat que no hi haurà una àrea específica. Es pot donar també per segur que desapareixerà el servei de dinamitzadors lingüístics, que s'encarreguen de fomentar l'ús del català als barris, especialment davant la presència de nouvinguts. Isern ha anunciat que reduirà un 50% el nombre d'alts càrrecs i estalviarà, així, uns 7 MEUR en tota la legislatura.
El batle de Palma, Mateu Isern, ha pronunciat aquest dijous la seva primera roda de premsa com alcalde. Ha anunciat la desaparició de l'àrea de direcció general de política lingüística, i ha admès que encara no sap quin departament assumirà aquestes competències. Isern ha dit que reduirà un 50% el nombre d'alts càrrecs respecte la mitjana dels que formaren l'equip de govern de l'exbatlessa, Aina Calvo, el que suposarà, segons el nou alcalde, un estalvi d'uns 7,3 MEUR al llarg dels quatre anys. En campanya electoral, Isern va anunciar que la reducció seria d'un 25%. En referència als coordinadors generals, Isern se'n quedarà amb 6. Tindrà 11 direccions generals, 9 menys que els que tenia Calvo, però comptarà amb dos assessors més. Isern comptarà amb 4 gerents d'empreses públiques, 8 menys dels que comptava l'altre govern.L'OCB considera que la decisió és contrària a la Llei de normalització lingüística
L'Obra Cultural Balear lamenta que el nou equip de govern de l'Ajuntament de Palma hagi eliminat la direcció general de Política Lingüística de Palma. L'entitat considera que la creació de la direcció general i de l'àrea de Política Lingüística va ser una passa important en les polítiques públiques a favor de la llengua pròpia de Mallorca, més encara a una ciutat on, per la seva composició sociodemogràfica, era urgent la posada en marxa de mesures en aquesta direcció.
Per a l'entitat, tot i que la supressió d'un càrrec públic no tindria perquè implicar un retrocés en les mesures de foment del català, sí és significatiu pel que transmet a la ciutadania. El missatge, segons l'OCB, és que el nou executiu manifesta molt poca sensibilitat cap a la llengua pròpia, que constitueix una senya d'identitat i un element important del patrimoni cultural de la ciutat de Palma. Per a l'entitat, l'obligació legal de l'equip de govern és promoure el coneixement i l'ús de la llengua pròpia de la ciutat, la que ha identificat històricament els seus ciutadans, i en la que han escrit palmesans il·lustres com Ramon Llull, Joan Alcover o Josep Maria Llompart. És més, segons l'OCB, en uns moments en què la nostra ciutat ha acollit milers de persones procedents d'arreu del món, la seva supervivència futura de l'idioma passa per fer-ne l'eina de cohesió social dels nous palmesans.
L'associació cultural considera que la supressió de la direcció general és contrària a l'esperit de la Llei de normalització lingüística, que obliga les administracions públiques a posar en marxa accions i a destinar els pressuposts suficients, sempre de manera progressiva, fins aconseguir l'ús normal del català. També contravé la Llei municipal i de règim local de Balears, que obliga els ajuntaments a exercir competències en matèria de normalització lingüística. A més, la Llei de capitalitat de Palma marca com a competència de l'Ajuntament protegir i fomentar el patrimoni lingüístic i la cultura tradicional de la ciutadania de Palma. És per això que l'entitat demana al nou equip de govern que rectifiqui la decisió presa i que asseguri la continuïtat de les polítiques de foment de la llengua pròpia de la ciutat.