directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 21:56 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

El deure del Govern és estalviar; el del sector privat, invertir

Artur Mas demana 'consumir' per a reactivar l'economia i assegura que la Llei òmnibus farà que la burocràcia 'no ofegui' els emprenedors

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que el 'deure' del Govern és 'ajustar i estalviar', però que el del sector privat pot ser 'invertir i consumir' per reactivar l'economia del país. Durant la inauguració de la 22ena Trobada Empresarial al Pirineu, Mas ha explicat que, per facilitar això, el Govern ha presentat l'anomenada 'llei òmnibus', que evitarà que la burocràcia 'ofegui' els projectes dels emprenedors. El president també s'ha referit a l'atur 'diferencial' català i ha cridat al món empresarial i sindical a crear ocupació i a repartir millor la feina que ja existeix, tal i com fan altres països de la resta de la UE amb una taxa d'atur quatre vegades menor que la catalana.

Comparteix
   


Etiquetes
El president ha agraït als assistents la seva participació en la trobada, però també la feina que fan cada dia. 'La tasca dels empresaris és imprescindible, tot i el corrent d'opinió contrari que hi ha a la nostra societat', ha lamentat Mas, que ha assegurat la importància 'social i econòmica' de l'empresa. El president ha cridat a l'esperança i ha demanat que Catalunya necessita 'més i millors empreses' per sortir de la crisi, i per això, la societat ha de 'donar valor al concepte d'empresa'. Mas ha demanat 'amor cap al concepte d'empresa', però això comportarà canviar 'pòsits socials' que són difícils de canviar.

Mas ha explicat que el Govern seguirà treballant per reduir el deute per evitar una intervenció de la UE i el FMI, tal i com ha passat a països que estan 'molt a prop'. 'Fer els deures, amb el reconeixement de la Comissió Europea, té una part dolenta i és la menor capacitat d'invertir de la Generalitat', ha lamentat el president català. Mas ha assegurat que el 'deure' del Govern és 'ajustar i estalviar', però que el paper d'altres dins la societat pot ser 'invertir i consumir' per a reactivar el país. Mas ha comentat que aquest paper ara no el pot fer el Govern i és necessari que el sector privat tiri l'economia endavant.

El president també ha assegurat que, en aquesta línia, el Govern ajudarà i facilitarà la feina dels emprenedors i que es poden fer moltes coses sense gastar més diners, sinó analitzant 'fil per randa' els projectes de 'molta gent amb ganes de fer coses'. Per això, ha prosseguit, el Govern tirarà endavant l'anomenada 'llei òmnibus', que està aixecant 'molta polseguera', però que vol evitar que la burocràcia administrativa 'ofegui' els projectes dels emprenedors.

Mas s'ha referit a l'atur 'diferencial' català respecte a països com Dinamarca o els Països Baixos, que saben repartir millor la feina disponible. Això és un tema 'cabdal' que mereix la reflexió del món empresarial i sindical, perquè no té sentit que Catalunya quadrupliqui l'atur de països que no tenen quatre vegades més ocupació, però reparteixen millor la feina. El president ha cridat a millorar el fracàs escolar i la formació professional per evitar que els joves estiguin 'anys i anys sense' trobar feina.

Per últim, Mas ha analitzat el context internacional i ha aprofitat per assenyalar que el primer inversor internacional de l'Estat als EUA és Grífols, una companyia catalana familiar de l'àmbit farmacèutic, i no cap gran banc ni empresa energètica. Per això, el president ha demanat que 'no es perdi de vista la realitat' i es valori el talent i la imatge de l'empresa catalana, com en altres sectors com la gastronomia, o l'agroalimentari. Aprofitant la seva estada a Lleida, Mas ha avançat que Catalunya es pot convertir en un dels pols agroalimentaris europeus en els propers anys.

Així mateix, ha recordat que un territori com Flandes, amb la meitat de superfície, exporta quatre vegades més en valor absolut. 'Aquí hi ha el repte', ha sentenciat Mas. El president també ha recordat que amb un pacte fiscal just amb l'Estat, que evités el dèficit fiscal 'monstruós' que Catalunya pateix des de fa dècades, es podria invertir al propi país per fer moltes de les coses que manquen.

Superar 'l'aïllament' del Pirineu

Per la seva banda, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Xavier Batalla, ha considerat els Pirineus com un espai d'oportunitats que ha de superar les dues barreres històriques que han allunyat aquest territori, l'espai i el temps, gràcies a les noves tecnologies. El president de la Trobada Empresarial al Pirineu, Ramon Roca, ha assegurat que les empreses catalanes poden créixer al ritme que creixen els països emergents, al marge del desenvolupament de l'economia europea o espanyola, ja que no tenen un problema de mida o de producte, i que no poden prescindir de la globalització. Roca ha parlat de l'endeutament dels sectors públic i privat i l'estat de l'educació com els frens de l'economia catalana.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
mario fletxa bcn
19 de juny de 2011, 10.37 h

On he sentit aquesta frase de "heu de consumir més"? no la va dir Montilla alguna vegada i no va colar ?. Sempre donant la culpa als altres oi mas? mai a la vostre incapacitat que cada dia es veu més clara. Potser que d'una PUTA vegada ens ensenyeu el que s'ingressa a les arques de la Generalitat per part de tothom perquè sapiguem de debò ( si això és possible) del que disposem els catalans per entendre la ruïna total on estem immersos segons vts.
No s'havia de fer una Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Matilde fletxa Mollerussa
18 de juny de 2011, 09.08 h

El deure del govern és contribuir a la justa distribució de la riquesa, el del sectro privat és enriquir-se a costa de les classes populars.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
18 de juny de 2011, 08.34 h

Permeti'm que li digui, President, que el deure del Govern, entre d'altres, és vetllar pel benestar dels contribuents, que son, al cap i a la fi, els que paguen. Em voldria respondre una pregunta? Què s'ha fet amb els nostres diners? Donar-los a les entitats bancàries perquè, pobrets, els hi surtin els números? Jo podria entendre que, mitjançant la banca, es volgués reflotar l'economia tot i fent que la petita i mitjana empresa tirés endavant tot i afavorint el consum mitjançant el cr... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
18 de juny de 2011, 07.36 h

No veig com es pot consumir, ni invertir, si no hi ha amb que fer-ho. Els bancs no fan préstecs dels diners que el govern els va donar que eren nostres. Els aturs s'acaben, la PRODI desapareix, conec a gent que a dia d'avui no te cap tipus d'ingrés, ja que no tothom te la "sort" de poder treballar en negre; que et donin d'alta a una empresa amb un contracte laboral (normalment t'ofereixen contracte mercantil), ha passat a ser un mite escandinau.
Possiblement els que podran aixecar el païs s... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
AlbertA fletxa Barcelona
18 de juny de 2011, 02.25 h

ara el que cal és apostar fort pel teixit empreserial i pels sectors productius

Són temps difícils que tothom ha d'entendre, però no val a queixar-se únicament, sinó que el que cal són inciatives per tirar el país endavant


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Carles fletxa Barcelona
17 de juny de 2011, 15.42 h

estalviar com, senyor Mas? negant a la meva mare de 85 anys una operació de cataractes quan no ha necessitat mai fins ara la seguretat social i ha pagat tota la vida?. La seua operació val el que es gastarà vostè aquest cap de setmana amb els seus amics. Ella no s'ho pot permetre. Ja li és prou difícil entendre el món amb els dos ulls, ara ho haurà de fer sense una bona vista. Gràcies de part seua.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.