
Igualada recupera un ball de bastons de 1687 desaparegut fa un segle
S'ha fet basant-se amb les melodies originals i les fotografies històriques
Una colla igualadina ha recuperat un ball de bastons que data de 1687, un treball que ha constat d'una recerca documental i arxivística amb rigor històric i recuperant les músiques i la vestimenta tradicional. Aquesta dansa, desapareguda fa un segle, era una de les més importants per les festes del Corpus d'Igualada i, amb el temps, es van incorporar a la Festa Major. Possiblement, el ball és el més antic de la demarcació i apareix documentat abans que colles tan importants com les de Vilafranca del Penedès, Masquefa, el Vendrell, l'Arboç, Sant Quintí de Mediona, Oló, Artés o Solsona. La dansa barreja estils del Penedès i del Bages, que el fa molt rellevant dins el conjunt dels bastons catalans.
Els instruments que sonen en el ball són el violí i el flabiol, ja que es té constància que era així des de mitjan segle XIX.La recuperació s'ha fet basant-se amb les melodies originals i les fotografies històriques que es conserven de la colla antiga, tant de fonts escrites com gràfiques, provinents de l'arxiu i de cases particulars.
El vestuari constitueix també la voluntat de recrear dansadors gremials, amb uns camals amb cascavells, una faldilla vermella, espardenyes blanques, faixa contrastada i un barret ple de cintes de colors.
Segons la colla igualadina encarregada de recuperar el ball, el criteri no ha estat només arqueològic quant al vestuari, sinó que també s'ha intentat tenir en compte, a més de l'estil penedesenc, les riques tradicions de la Catalunya Central.