Junqueras, decidit a liderar i renovar Esquerra
El consell nacional dels republicans dóna el tret de sortida al procés congressual · La recerca del consens i la renovació organitzativa, els seus objectius immediats
L'eurodiputat i alcalde de la batllia més gran que ostenten els republicans -Sant Vicenç dels Horts- Oriol Junqueras, té previst explicitar en els propers dies el que és un secret a veus: que optarà a liderar els propers anys Esquerra Republicana amb l'objectiu de renovar-la de dalt a baix després del revés electoral registrat i la pèrdua de credibilitat de les històriques sigles sobretot entre l'electorat independentista. El diari Avui ho dóna per fet en la seva edició d'aquest dissabte, dia en què Esquerra celebra el seu Consell Nacional que dóna el tret de sortida al calendari del procés congressual per renovar la formació. Joan Ridao i Carles Bonet poden intentar -tot apunta que amb poques possibilitats- disputar-li el lideratge. Queda per veure en què es tradueixen els moviments de la qui al seu dia va ser una de les persones de màxima confiança d'Uriel Bertran, Elisenda Paluzié.
Explica el periodista Marc Bataller en la seva crònica al diari Avui que 'els excel·lents resultats que Junqueras va obtenir a Sant Vicenç, i que li han permès desbancar el PSC de l'alcaldia, han estat el seu millor aval. Després de les municipals, ell i el seu equip van començar a treballar en dos fronts: en el municipal, per tancar un acord de govern amb ICV i CiU, i en el del partit, per poder aplanar el camí cap a la presidència'. Sobre els jocs d'equilibris per configurar una candidatura, l'avui assegura que 'en aquest últim aspecte, Junqueras s'ha recolzat en dues persones de confiança: els vicesecretaris de l'executiva, Lluís Salvadó i Marta Rovira. Però Junqueras també ha rebut el vistiplau de dirigents destacats, com ara el mateix Joan Puigcercós i Ernest Benach. Aquestes últimes setmanes els junqueristes han intentat aglutinar totes les sensibilitats, i aquí és on han aparegut alguns problemes, que encara s'han de polir. 'Tot està bastant obert', alerta un militant d'ERC que ha anat a diverses reunions'.
Equilibris
Ahir, en una entrevista en aquest diari, Benach recordava que com més cares noves hi hagi, més ràpidament es purgaran els errors del passat. L'expresident del Parlament, però, també va puntualitzar que Junqueras no és el candidat de ningú, perquè les famílies, que han estat la font dels problemes interns d'ERC, han de deixar d'existir.
Però després hi ha els altres protagonistes del serial. La portaveu parlamentària, Anna Simó, encara no té clar si participarà en la cursa per la secretaria general. Manté que, en cap cas, és el cavall de Troia a través del qual Puigcercós vol controlar la nova direcció, tot i que l'encara president d'ERC sempre l'ha considerada una de les dirigents amb més vàlua. En la balança que sospesa Simó, hi ha persones properes que li demanen que faci el pas i que així no es trenqui el cordó umbilical entre el Parlament i la seu de Calàbria.
En el marc d'aquestes converses, la federació de Barcelona també està jugant fort, perquè considera que en les últimes direccions ha estat arraconada i que ara ha arribat el moment en què les tornes han de canviar. Jordi Portabella ha passat el relleu a Oriol Amorós, el president regional de Barcelona. Amorós pretén ser secretari general i fer tàndem amb l'altre Oriol, en Junqueras. Però els barcelonins no descarten rebaixar les pretensions i aconseguir algun altre càrrec rellevant, encara que no sigui la secretaria.
I Joan Ridao? El secretari general en funcions està visitant les organitzacions locals per copsar si té prou suports. Aquests últims dies ha estat al Penedès i al Baix Llobregat per analitzar amb els militants els resultats del 22-M i per exposar-los el projecte de l'esquerra nacional, el de bastir una estratègia que vagi més enllà de l'independentisme i fixi les mirades en el centreesquerra. Ridao ha impulsat un manifest sobre aquesta filosofia i ha rebut algunes adhesions, com ara la de l'activista i impulsor del col·lectiu Els Altres Andalusos, Bienve Moya, i la del filòleg Francesc Codina' conclou l'extensa crònica del diari Avui.