directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 02:10 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Mor als 96 anys Víctor Torres, secretari general de la Generalitat a l'exili

L'històric dirigent d'ERC va ser també diputat al parlament i senador

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Víctor Torres, l'històric dirigent d'ERC que va ser secretari general de la Generalitat a l'exili, ha mort aquest diumenge a la matinada a Lleida a l'edat dels 96 anys. Fill d'Humbert Torres i Barberà i germà del poeta Màrius Torres va militar a Esquerra des de la seva fundació el 1931 i va ser membre de la Joventut Republicana de Lleida, fundada pel seu pare el 1915 -any del seu naixement-. Va lluitar a la guerra civil espanyola en la Columna Macià-Companys i va ser comissari polític d'ERC abans d'exiliar-se a França el 1939. El 1980 i el 1984 va ser elegit diputat al Parlament i va ser designat com a senador a Madrid el 1980 i el 1982. El 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi. Fonts d'ERC, han indicat que Víctor Torres serà enterrat aquest dimarts al matí a la capital del Segrià en una cerimònia civil.

Comparteix
   


Etiquetes
Un dels últimes actes públics on va assistir Víctor Torres va ser el passat 19 de març a Barcelona en la celebració dels 80 anys d'ERC, juntament amb l'expresident d'ERC i del Parlament Heribert Barrera, l'actual president d'ERC, Joan Puigcercós, el secretari general d'ERC, Joan Ridao, i el també dirigent històric dirigent d'Esquerra Jordi Carbonell.

A l'acte, Torres va desgranar alguns dels moments històrics per a ERC: alguns feliços, va dir, com el final de la dictadura de Primo de Rivera i l'arribada de la Segona República i altres tràgics que va veure com, per exemple, el tràgic 15 d'octubre del 1940, quan Lluís Companys va ser assassinat. 'La meva vida ha estat un llarg idil·li amb el meu partit perquè m'he sentit compenetrat amb l'ideari d'aquells homes iniciadors del partit i parlo sobre tot de Francesc Macià i de Lluís Companys', va afirmar l'històric dirigent d'ERC.

Un documental sobre la seva vida

Amb anterioritat, el 6 d'octubre del 2010, la Universitat de Lleida va acollir l'estrena del documental 'Víctor Torres i Perenya. La grandesa d'un home', un film d'una hora de durada que repassa la vida de l'exdiputat al Parlament i senador d'Esquerra. 'Lògicament 95 anys d'existència no es poden reduir a uns minuts i falten coses', va bromejar Torres, que va recordar amb especial satisfacció els set anys que va estar a París al costat dels presidents Josep Irla i Josep Tarradellas. Un altre dels records més destacats,va afirmar, és la Guerra Civil espanyola ja que va tenir "el coratge d'anar voluntàriament cap al front d'Aragó".

El documental fa un repàs de la vida de l'històric militant d'Esquerra Republicana de Catalunya alhora que ressegueix la història de la ciutat i de Catalunya, mostrant diferents períodes de la seva trajectòria política i personal, com ara la República, la Guerra Civil, l'exili a França, la relació amb el seu pare, Humbert Torres, i amb el seu germà, el poeta Màrius Torres, del qual Lleida celebra enguany el centenari del seu naixement, entre altres.

Víctor Torres destaca algunes etapes que l'han satisfet com els set anys que va passar a París al costat dels presidents Irla i Tarradellas, lluitant per la permanència de la Generalitat. Però també es refereix a moments difícils com la tragèdia del seu germà, que va morir al sanatori de Puig d'Olena, 'sense haver-li pogut donar una abraçada'. 'Igual que al meu pare, que tampoc li vaig poder donar perquè no tenia el permís del general Franco', va afegir l'històric dirigent d'ERC.

L'homenatjat va agrair el document, fet per la Diputació de Lleida, i esperava que donés a conèixer una visió no tan coneguda d'ell, mostrant una 'bona persona que ha fet tot el possible per defensar els interessos de Catalunya i de Lleida'.

Dos dies de dol oficial a Lleida

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha decretat dos dies de dol oficial amb motiu de la mort de l'històric dirigent d'ERC Víctor Torres, nascut a la capital de Ponent l'any 1915. Durant aquests dos dies, les banderes de la ciutat onejaran a mig pal. Ros ha expressat el seu condol a la família de Torres, germà del poeta Màrius Torres i fill de l'alcalde republicà Humbert Torres. La Paeria tindrà des de d'aquest dilluns a les nou del matí un llibre de condol a disposició de tots els ciutadans que vulguin manifestar el seu sentiment vers el polític lleidatà, que va ser secretari general de la Generalitat a l'exili. L'alcalde ha declarat també que proposarà la dedicació d'un carrer de Lleida a Víctor Torres.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
Noemí fletxa Sabadell
20 de juny de 2011, 14.08 h

#2 Ha estat ERC que no s'ha mantigut fidel als idearis de la seva fundació ni de Catalunya. ERC actual són una quadrilla d'oportunistes. Res més.
En Víctor Torres, va afiliar-se en els moments de glòria del Partit, però ha mort en l'estadi de desfeta.
Mor Víctor Torres i amb ell, s'han evaporat molts anhels.
Descansi en Pau....
Amb paraules del seu germà poeta, en Màrius, li reto homenatge:
Vius entre l'aire.
De nit vas de la terra
a les estrelles.
Quan seràs mort, encara
faràs cré... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
20 de juny de 2011, 11.59 h

Descansi en pau Víctor Torres, mirall en el que els dirigents(sobre tot futurs) de ERC s'haurien de mirar i tots els que el mes aviat possible volem una Republica Catalana dins d'Europa peró fora de l'estat espanyol.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
QuimX fletxa Barcelona
20 de juny de 2011, 00.31 h

Que els nostres actes ens facin dignes de viure al mateix país de gent com el Víctor Torres, que ens honora a tots els catalans amb el seu exemple de fidelitat a la nació i als ideals de la República que mai va abandonar. Honor i glòria eterna als veritables herois de la pàtria! Honor i glòria a en Víctor Torres! Visca la República Catalana!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Miqueló fletxa Siscases
19 de juny de 2011, 23.06 h

En temps de guerra, en temps de postguerra i repressió i en temps d'ideologies líquides en Víctor s'ha mantingut sempre sòlid i fidel al país, sempre sòlid i fidel a ERC.

Salut Víctor! Potser triguem una mica més del previst, però guanyarem!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
M.C.C.C. fletxa Barcelona
19 de juny de 2011, 16.44 h

En Jordi Carbonell no és dirigent històric d'ERC. Va entrar a militar a ERC el 1993.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.