La Catalunya 'indignada' pren el carrer
Fins a 285.000 persones, segons l'organització, haurien participat a les marxes de Tarragona, Lleida, Girona i Barcelona d'aquest diumenge
El 19J ja és una nova data de les que queda senyalada en els anals de la història de les mobilitzacions ciutadanes. Sota el lema 'El carrer és nostre, no pagarem la seva crisi', 285.000 persones -segons l'organització; 65.000 segons el Departament d'Interior i la Guàrdia Urbana- han marxat pels carrers de Tarragona (entre 6.000 i 10.000 persones, depenent de la font), Lleida (2.000), Girona (3.000) i Barcelona (entre 50.000 i 270.000 també depenent de la font) per clamar contra el sistema econòmic i contra uns polítics que asseguren que no els representen. En tots els casos les manifestacions s'han desenvolupat sense incidents, en un ambient festiu i reivindicatiu. A València, milers de persones van desfilar en diverses columnes humanes pel centre de la ciutat per rebutjar el pacte de l'euro i la corrupció del govern valencià.
La marxa de Barcelona, la més multitudinària, ha sortit de la plaça de Catalunya, campament base de l'#acampadabcn, ha recorregut Via Laietana i ha finalitzat a Pla de Palau. Al llarg del recorregut s'han sentit consignes a favor de la vaga genereal, de l'absolució als detinguts del 15J pels incidents de davant del Parlament i s'ha entonat vàries vegades 'L'estaca' de Lluís Llach. 'No, no, no ens representen', 'En diuen democràcia i no ho és', 'Indigna't tu també' o fins i tot 'El pacte de l'euro, una puta merda', són alguns dels càntics que s'han cridant.Salvador Lou, membre de la comissió de la manifestació i de la vaga general del moviment dels 'indignats' de la plaça de Catalunya, ha qualificat d''èxit' la mobilització i ha manifestat que des del moviment es demanarà als representats dels sindicats majoritarisi que 'convoquin una vaga general i abandonin la pau social'. En referència al conseller d'Interior, Felip Puig, li ha reclamat que posi 'fi a la campanya de criminalització' contra els 'indignats'.
Els organitzadors han convocat una nova assemblea al centre de Barcelona per dissabte vinent en què s'escoltaran les propostes que arribin des dels barris. 'Tot està per fer i tot és possible', s'ha pogut sentir al final del manifest d'aquest 19J. Entre els manifestants s'ha pogut observar la presència de Vicenç Navarro, catedràtic de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra, i la del president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres.
Girona també es mobilitza
La manifestació de Girona ha durat unes tres hores i s'ha anat aturant davant de diversos edificis, com bancs o una oficina dels Mossos d'Esquadra, i s'han llegit manifestos de crítica al sistema. La marxa ha començat a la plaça de Catalunya i ha acabat davant la seu de la Generalitat a Girona, on els 'indignats' han tancat la protesta amb un aplaudiment i el crit unànime de 'Som el poble, tenim el poder'. La manifestació ha estat l'acte més multitudinari del moviment a la ciutat des que va començar l'acampada a plaça Catalunya, que avui s'ha començat a desmuntar.
Fins a 10.000 persones a la manifestació de Tarragona
La manifestació convocada per l'acampada dels 'indignats' de Tarragona i la Plataforma per la Defensa dels Drets Públics ha acabat a la plaça de la Font de Tarragona amb un crits una vegada més per la dimissió del conseller d'Interior, Felip Puig, i una gran onada festiva que han desplegat els milers de participants a la marxa. Com ja s'havia anunciat, el recorregut ha portat els manifestants per davant de bona part de les seus dels organismes oficials i de les administracions, on s'han anat penjant pancartes. La primera, per una 'banca pública', ha estat per a la seu de 'la Caixa'; la de 'contra el frau fiscal' a la seu d'Hisenda, per 'la retallada de la despesa militar' al Ministeri espanyol de Defensa i també 'en defensa de la salut pública' a les parets de l'Hospital Santa Tecla o 'en defensa de l'ensenyament', a l'escola de les Teresianes de la Rambla Nova.
La participació ha superat les expectatives de l'organització, que així ho ha reconegut i ha agraït el suport dels tarragonins. El manifest final que havia de llegir l'economista i president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, l'ha llegit finalment una ciutadana anònima de les Terres de l'Ebre. 'Hem de dir que no, que no seguirem davant dels grans poders però volem donar un gran saps endavant per la recuperació de la nostra democràcia. La democràcia no es votar només cada quatre anys!', ha acaba el manifest.
Lleida també s'indigna
La protesta ha començat a dos quarts de set de la tarda a la plaça més simbòlica pels indignats lleidatans, la de Ricard Vinyes, on ha acabat dues hores i mitja després a ritme de percussió africana. La ruta ha estat més llarga del previst, ja que finalment ha passat, sense incidents, per davant de les seus de la Generalitat, el govern espanyol, l'Ajuntament de Lleida, els sindicats i la Guàrdia Urbana. No hi han faltat crits, pancartes, confetti i fins i tot, minuts de silenci.
Al llarg de la protesta s'han pogut sentir les consignes ja molt pròpies dels indignats, la majoria en castellà: "no nos representan" o "menys policia i més educació". La Noemí, una de les portaveus, ha explicat que el moviment del 15 de maig tindrà aviat el document de mínims per començar les converses amb els polítics als quals els presentaran la llista de demandes sorgides de les assemblees. A Lleida, continuaran celebrant-se les reunions setmanals i també les assemblees de barris. El document de mínims es treballa a través de diferents grups de treball.
El final de la manifestació de Barcelona, davant del Parlament
Un cop acabada la marxa, un miler d''indignats' han anat fins les portes del Parlament i han cridat consignes com 'Felip Puig dimissió' o 'Que no, que no ens representen'. Una trentena d'agents dels Mossos d'Esquadra i 10 furgones han custodiat la cambra catalana fins que capa quarts de deu del vespre la concentració s'ha anat dissolent.