directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 07:15 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L'OCB reclama la recuperació de la Direcció General de Política Lingüística

L'entitat remarca que la desaparició d'aquest departament enmig de la convocatòria dels exàmens de català del juliol provocarà 'un caos'

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

L'Obra Cultural Balear ha lamentat mitjançant un comunicat la desaparició de la Direcció General de Política Lingüística que depenia del govern i demana a l'executiu que la recuperi. Per a l'entitat, aquesta és una decisió totalment 'desencertada' i el fet que es creï una direcció general que agrupa Cultura i Joventut demostra, al seu parer, 'molt poca sensibilitat cap a la llengua pròpia'. A més, afirm que 'de manera subsidiària' inclou les competències en matèria de normalització lingüística. L'OCB considera que els tres àmbits haurien de tenir àrees de gestió concretes. Considera una 'imprudència' la supressió d'aquest departament quan s'estan preparant els exàmens de català del mes de juliol.
L'OCB ja ha reaccionat davant la supressió per part del nou govern balear de la Direcció General de Política Lingüística. En un comunicat, lamenta que es suprimeixi aquest departament i que les competències que fins ara gestionava passin a dependre d'una direcció general que engloba també Cultura i Joventut. Per l'entitat, aquestes tres àrees de gestió haurien de comptar amb un departament propi. L'OCB explica que la promoció de la llengua ve d'un mandat legal i estatutari que obliga el govern balear a disposar d'un organisme específic per aquesta tasca. D'altra banda, manifesta que la posada en marxa d'un nou model econòmic basat en les indústries culturals i en la difusió del patrimoni propi 'fan més necessària que mai' l'existència d'una direcció general 'exclusivament' dedicada a la cultura, amb la finalitat de promoure les manifestacions de les Illes Balears a l'exterior i la circulació de la producció cultural entre illes.

L'entitat, igual que va passar amb la supressió del departament de Política Lingüística del consistori palmesà, considera 'inacceptable' la desaparició de la Direcció General de Política Lingüística del govern, precisament, pel missatge que segons l'entitat es vol donar a la societat: 'que la promoció i conservació de la llengua pròpia no és tan important i no cal dedicar-hi esforços'.

L'OCB remarca que les retallades provocades per la crisi econòmica no han suposat un 'retrocés en els esforços de promoció' de la llengua pròpia, i posa per exemple, el cas de l'Instituto Cervantes. L'entitat manifesta que el govern de les Balears té com a obligació la promoció de la llengua pròpia, com a patrimoni cultural de tots els ciutadans de les Illes. Per l'Obra, la desaparició d'aquesta institució va 'en contra de l'esperit' de l'Estatut d'Autonomia i de la Llei de Normalització Lingüística. Consideren la mesura 'regressiva'.

L'entitat demana al govern de les Balears, presidit pel popular José Ramon Bauzá que recuperi aquest departament. Consideren que en moments de crisi, el que cal és invertir en àmbits que promoguin la cohesió social. I diuen, precisament, que el coneixement de la llengua pròpia de les Balears és una manera de promoure 'la integració social i laboral' de sectors socials diversos.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Laura fletxa Viladecans
21 de juny de 2011, 09.29 h

Feixistes totalitaris, no tenen vergonya.
Espero que ens adonem de l'estratègia del PP orquestada per impedir la llibertat dels Països Catalans.
En defensa de la nostra nació: INDEPENDÈNCIA PPCC!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Tomppa fletxa Sabadell
20 de juny de 2011, 18.45 h

Feixisme viu i molt bé a Espanya i espanyols no tenen cap problema a pactar amb feixistes perquè tenen poder i diners des de fa segles ... fins i tot la gent del CiU ha trobat que es més rendible a fer negocis amb feixistes que lluitar contra ells ...


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.