directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 01:36 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Darrer comiat a Víctor Torres

Catalunya en general i Lleida en particular donen avui l'últim adéu a l'ilerdenc històric d'ERC

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

Víctor Torres, històric militant d'Esquerra i lleidetà il·lustre, va morir aquest diumenge a la capital del Segrià als 96 anys. Secretari general de la Generalitat a l'exili, fill d'Humbert Torres i Barberà i germà del poeta Màrius Torres, va lluitar a la guerra civil espanyola en la Columna Macià-Companys i va ser comissari polític d'ERC abans d'exiliar-se a França el 1939. En motiu de la seva mort, l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) de la Diputació de Lleida ha penjat aquest dilluns una pancarta en homenatge al polític, que sempre havia estat molt vinculat a l'àmbit cultural de Lleida i també a l'IEI. Tant és així que el darrer any va tenir un protagonisme especial gràcies a la celebració del centenari del naixement del seu germà poeta. La pancarta inclou una imatge de Torres i un vers del seu germà i estarà penjada al pati de l'IEI durant tota la setmana. Aquest dimarts al matí hi haurà una cerimònia civil per donar-li el darrer comiat.

Comparteix
   


Etiquetes
Al llarg d'aquest dilluns tant la societat civil com part de la classe política han anat al tanatori de Lleida on hi havia instal·lada la capella ardent de Víctor Torres. Joan Ridao ha estat un dels primers en acostar-s'hi i ha assegurat que la mort de Víctor Torres és una gran pèrdua no només per Esquerra sinó per a tot el país i que 'serà molt difícil d'omplir'. Ridao ha recordat a més que s'ha perdut l'últim fundador que quedava viu d'ERC, el mateix any, aquest 2011, que es compleixen 80 anys de la creació del partit. El republicà ha destacat que Víctor Torres era una 'gran persona, fidel al país, que ha deixat una petjada enorme a totes les generacions'.

Miquel Pueyo considera Víctor Torres el seu 'mentor polític'

L'exdelegat del Govern a Lleida, el republicà Miquel Pueyo, ha destacat que la seva relació amb Víctor Torres era de molts anys i molt intensa. 'Ell em va passar el relleu l'any 88 quan va abandonar la primera línia al Parlament i jo vaig assolir l'acta de diputat', ha explicat Pueyo, qui considera Torres el seu 'mentor polític'. Com a persona, 'era d'una personalitat polièdrica, sensible i educada'. 'Jo he après moltíssim amb ell, un home d'una lleialtat extrema a les seves conviccions polítiques però que sempre ha posat per davant els interessos globals de Catalunya i la cordialitat i la senzillesa en la relació amb les persones', explica.

Pueyo també ha destacat que Víctor Torres era l'últim 'gran home' de Catalunya que quedava viu del segle XX i ha explicat, com a anècdota que, Torres, quan va morir Franco i estant ell a l'exili, a Montpeller, va plantar una olivera. 'Tenint en compte tot el que havia patit era un missatge que diu molt de la seva qualitat humana', assegura Pueyo.

ERC homenatjarà Víctor Torres al juliol i l'Ajuntament de Lleida li dedicarà un carrer

El president d'ERC a Lleida, Àngel Vidal, ha avançat que al juliol, ERC farà un acte d'homenatge a Víctor Torres 'amb documents inèdits i amb imatges que es van fer en un documental sobre la seva vida, d'aquest homenot d'ERC i del país'. Per la seva banda, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha anunciat que s'han decretat a la ciutat dos dies de dol durant els quals les banderes de la Paeria onejaran a mitja asta. Ros també ha anunciat que es faran actes en memòria de Víctor Torres i que es dedicarà un carrer al seu nom.

'Avui Lleida i tot Catalunya pateix una pèrdua importantíssima', ha assegurat Ros. Víctor Torres va ser secretari general de la Generalitat a l'exili, des d'on va aguantar la institució pròpia de Catalunya en els anys més difícils de la història del país. Va dedicar tota la seva vida a la política i la cultura catalanes i 'va ser un honor que dediquéssim tot l'any passat a la memòria del seu germà, el poeta Màrius Torres, i que ell pogués gaudir dels actes dia a dia'.  

A més de Ridao, Pueyo, Vidal, Àngel Ros o Jaume Gilabert, també han passat pel tanatori diputats republicans, Carmel Mòdol i Maria Àngels Cabasés, el senador Josep Maria Esquerda, el director de l'IEI, Albert Turull, el president i membre fundador de l'Aula Màrius Torres, Xavier Macià, la regidora de Cultura en funcions de la Paeria, Montse Parra o l'exregidora d'ERC, Montse Bergés, a més de militants republicans, entre altres persones que han volgut expressar el seu condol a la família.  

Aquest dimarts a dos quarts d'onze del matí tindrà lloc una cerimònia civil de caire íntim al mateix tanatori que servirà donar l'últim adéu a Víctor Torres, qui va ser secretari de Presidència de la Generalitat a l'exili, diputat al Parlament entre 1980 i 1984 i va ser designat com a senador a Madrid el 1980 i el 1982. També va ser membre de la Joventut Republicana de Lleida, fundada pel seu pare el 1915, i va militar a ERC des de la seva fundació, l'any 1931, en la qual va participar. El 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi. Aquest diumenge va morir a Lleida a l'edat de 96 anys.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Titani fletxa Catalunya, proper estat europeu.
21 de juny de 2011, 22.07 h

El meu més sentit condol. Un grandiós exemple a seguir i a qui honorarem continuant-ne el seu llegat. DEP.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
mario fletxa bcn
21 de juny de 2011, 10.07 h

Només vull exposar el meu sentit condol per la pèrdua insubstituïble del Sr. TORRES un referent per tots els independentistes de Catalunya.
Segons Màrius Torres

...Alça , si et plau, els ulls a la tenebra, vers
els estels que clivellen la meva carn obscura.
Compara't al seu brill, i pensa ,criatura,
què val un ideal... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.