directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 08:03 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Torna 'La Crida'

El 33 emet aquest divendres un reportatge sobre la mítica entitat d'activisme catalanista · Coincideix amb el 30è aniversari de l'històric 'Som una nació' del Camp Nou

Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 12 vots )
carregant Carregant

El 18 de març de 1981 desenes es reuneixen al Paranimf de la Universitat de Barcelona per respondre a un seguit d'agressions a Catalunya, culminades pel 'Manifiesto dels 2.300' que s'oposava a la normalització de la llengua catalana. Naixia 'La Crida a la Solidaritat en defensa de la llengua, la cultura i la nació catalanes' coneguda populament com a 'La Crida', un moviment de pressió a favor de la identitat catalana que jugaria un paper rellevant en la vida política a la Catalunya de principis dels anys 80. Segons explica Racó Català, el Canal 33 estrena aquest proper divendres a les 11 del vespre el documental 'La Crida, història d'una resposta', que recull el testimoni dels principals agents polítics del país així com les nombroses accions i campanyes que van sorgir impulsats pel moviment.

Comparteix
   


Etiquetes

'La Crida' va estar activa des del 1981 fins al 1993. Durant el període comprès entre el 1985 i el 1990 van portar a terme accions directes de diversos tipus per a la normalització lingüística de Renfe, l'aeroport, Telefónica o Correus, que consistien a pintar rètols en català, cabines telefòniques i bústies de correu, llençar milers d'avions de paper o col·lapsar les cues de les caixes de grans superfícies comercials. Era una forma de lluita no violenta en què els seus seguidors van anar acumulant detencions, interrogatoris a comissaria i judicis al llarg del temps. Les accions dels 'cridaires' o 'los lingüísticos', com els anomenava la policia, van jugar un paper rellevant en la vida política i social del país d'aquells anys. Anaven des de la normalització lingüística fins a la reforestació i prevenció d'incendis, en contra de l'ingrés del país a l'OTAN o de l'ús de les centrals nuclears.

'La Crida, història d'una resposta' narra la trajectòria d'aquest moviment de la mà dels seus principals protagonistes, a favor i en contra, com Àngel Colom, Aureli Argemí, Jordi Sánchez, Carles Riera… polítics de l'època, com Jordi Pujol, Heribert Barrera o Francesc Martí Jusmet i periodistes com Albert Montagut, Jordi Barbeta, Toni Soler, Arcadi Espada o el catedràtic Amando de Miguel. El documental repassa, per primera vegada, la història completa d'un moviment que no va deixar ningú indiferent. Com sentencia Jordi Sánchez, un dels seus fundadors: 'No recordo qui ho va dir, però va dir 'Si la Crida no hagués existit, s'hauria d'haver inventat'.

El documental és una producció de Zeba Produccions en coproducció amb Televisió de Catalunya i el suport del Ciemen, l'Obra Cultural Balear, la Fundació Josep Irla, l'ICIC i Televisió del Ripollès. Zeba Produccions ja va participar conjuntament amb Batabat en la producció del documental 'Terra Lliure, punt final' emès fa alguns anys.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
22 de juny de 2011, 17.24 h

Record inoblidable dels temps en que vaig participar en alguns dels actes de la Crida. Record inesborrable de les anades Paris i a Estrasbourg. Penso que ara, salvant les distàncies, la projectada ANC, Assemblea Naciona Catalana, podria jugar un paper semblant. Ànim, ens en sortirem. Segur.
Josep M. Borrull


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
22 de juny de 2011, 17.21 h

Record inesborrable del temps en que vaig participar en els actes de la Crida. Inoblidables les anades a Paris i a Estrasbourg. Penso que ara, el paper de la Crida, salvant les distàncies, podria assumir-lo la projectada ANC, Assemblea Nacional Catalana. Ànim, ens en sortirem. Segur.
Josep M.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
No fotis ??? fletxa Casa meva
22 de juny de 2011, 11.31 h

Sense valorar el que va venir després ... La lluita pels drets nacionals en l'època de La Crida no te nom, era realment una plataforma transversal de reinvindicació i defensa dels nostres drets.

Vaig tenir la sort de poder compartir experiències amb l'Aureli Argemí i l'Angel Colom i per mi va ser tot un honor.

Crec que cal recuperar aquell esperit, més que mai...


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Robert fletxa bcn
22 de juny de 2011, 11.06 h

Colom, agafadet de la mà de la Rahola, va fugir en globus d'ERC amb la pasta de les seves actes de diputats al damunt, i deixant ERC a la misèria. Es van pensar que Ells eren ERC, i naturalment, la van cagar. L'electorat els va posar després al seu lloc, amb zero escons per a aquella broma que responia per PI. Reconeixement total al Colom activista de la Crida, però prou. A més, amb ell, ERC era un satèl·lit de CiU que complia ordres de Jordi Pujol.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Albert fletxa St.Joan
22 de juny de 2011, 10.47 h

#4 Visca l'Arcada Espada també?

Els qui defenseu el Colom no teniu vergonya! va enfonsar la lluita independentista extraparlamentària, després va pidul·lar per ERC fins que amb la Rahola i el Laporta van provar sort amb el PI (quins grans lluitadors eh tots??) Després com molts de la seva calanya es va passar al món de la corrupció de la mà d'en Millet i CyU.

Visca la terra lliure! D'espanyolistes i corruptes com en Colom


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Jaume fletxa Navàs
22 de juny de 2011, 10.26 h

L'Àngel Colom és un crac! un lluitador incansable, cal unir forces, i l'especialitat de la casa sol ser precisament la contraria esbarallar-nos entre nosaltres. Visca la Crida i TOTS els seus membres!


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Croupier fletxa Barcelona
22 de juny de 2011, 10.13 h

#1 Reivindicar Angel Colom és com reivindicar Fèlix Millet.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Ivan fletxa Avinyó
22 de juny de 2011, 08.47 h

#1 L'Àngel Colom, el que va robar els diners d'ERC. No m'estranya que li tinguis simpatia.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
22 de juny de 2011, 07.33 h

Recordar aquells temps, m'emociona, i recordar lo injust que s'ha sigut amb l'Angel Colom m'entristeix profundament.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.