directe ! a La República. N. 4126. Dilluns, 16 de setembre de 2024 02:29 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

1,3 MEUR en beques per als universitaris amb menys recursos

El Govern també vol unificar serveis, reduir màsters i contractar menys professors permanents

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Govern preveu destinar 1,3 milions d'euros (MEUR) a un nou sistema de beques per als universitaris amb menys recursos. Es tracta de les beques Equitat, els criteris de la qual encara estan per decidir però que es centraran en els nivells de renda i els límits seran superiors als que marca l'Estat. L'estudiant que hi tingui dret pagarà només el 50% de la matrícula dels seus estudis. La Generalitat obtindrà els fons per aquest sistema gràcies a l'augment de quatre punts per sobre de l'Índex de Preus de Consum (IPC) dels preus públics universitaris, dels quals destinarà el 25% a les beques. A més, també impulsarà les ajudes al Rendiment Acadèmic, que subvencionarà els estudiants amb millor expedient.
aula upf universitat classe
Comparteix
   


Etiquetes
El secretari d'Universitats, Antoni Castellà, i el secretari general d'Universitats, Lluís Jofre, han presentat aquest dimecres les bases que han de servir per establir un nou sistema universitari català que afronti la crisi econòmica i el faci més eficient. El nou model està basat en sis eixos: la reestructuració de l'oferta educativa, un model català de personal acadèmic, impulsar serveis comuns, una nova política de preus i beques, un nou model de governança i les universitats com a motor de desenvolupament del país.

El pressupost de la Generalitat per a les universitats serà de 887,3 MEUR per al curs 2011-2012, 143 menys que el 2010. Per àrees, l'únic apartat que augmenta és el de programes d'incentius a la millora acadèmica, que passa de 10,6 a 16 MEUR. En l'àmbit general, la part de transferències ordinàries es redueix de 849,2 a 695,7 MEUR però creix el finançament variable per objectius, passant de 42 a 51,3 milions.

En l'àmbit de preus públics, Castellà ha confirmat que la proposta de decret de preus de la Secretaria per al proper curs contempla un augment del 7,6% del preu per crèdit, equivalent al 3,6% de l'IPC interanual més els quatre punts màxim que permet el govern espanyol. Els preus dels màsters en canvi augmentaran només aquest 3,6%.

Si finalment s'apliquen aquests canvis (el Consell Interuniversitari de Catalunya ha d'aprovar la proposta a finals d'aquest mes) el preu del crèdit de les titulacions de coeficient A, com Dret i Administració i Direcció d'Empresa, passaria de 14,09 a 15,16 euros; en les de coeficient B, per exemple Arquitectura, de 19,94 a 21,46 euros; i en les de coeficient C, com Medicina i Infermeria, de 22 a 23,73 euros. Tot plegat, una diferència d'entre 64 i 100 euros en el curs complet.

La proposta també contempla no apujar finalment el preu de les assignatures per aquells estudiants que repeteixin per primera vegada, però si per als que es matriculen per tercera o quarta vegada, casos en que el coeficient multiplicador del preu passarà de l'1,8 actual al 3.

Castellà ha defensat que els estudiants aportin més al sistema públic universitari i ha recordat que fins ara només paguen l'11,4% del cost total dels seus estudis. El secretari ha reclamant a l'Estat les competències per poder marcar els preus públics, ja que ha considerat que si Catalunya subvenciona el sistema hauria de poder posar també els preus.
Ha defensat però que aquest augment va acompanyat de la creació de dos nous tipus de beques i ha recordat que és la primera vegada que es creen ajudes a Catalunya, a les que tindran accés estudiants que queden fora de les convocatòries estatals. A més de les d'equitat, el Govern ha de decidir encara l'aportació per a les ajudes que premiaran al millors estudiants. Aquesta tipologia s'establirà el proper curs com a 'prova pilot' i tindrà un fons 'discret'.

A més, d'aquestes subvencions, els estudiants podran pagar mensualment la matrícula, mentre que fins ara només podien fraccionar-ho en dos cops.

Menys professors permanents i més serveis comuns

Les bases del nou model també contemplen que les universitats redueixen els professors funcionaris i a partir d'ara només contractin aquells professors excel·lents i potenciïn la figura del personal de suport. La idea és vincular aquesta contractació al programa Serra Húnter, per contractar segons criteris d'excel·lència internacional.

Castellà ha explicat que l'objectiu és establir un model amb 'menys professors permanents però més excel·lents i per a la resta d'activitats utilitzar les figures de suport amb més flexibilitat i rotació'.

En l'àmbit del professorat, també ha informat que només preveuen substituir el 50% de les 2.500 jubilacions que estan previstes en els propers deu anys. Ha assegurat que això sumat a la promoció de les jubilacions anticipades hauria de permetre que les universitats complissin que el capítol 1 de despeses de personal no superi el 90% del total.

Actualment això no passa i la mitjana d'aquest capítol arriba al 114%. Per això Castellà ha anunciat que les universitats que no ho compleixin hauran de presentar un pla de viabilitat per arribar a aquest objectiu en els propers quatre anys.

Una altra línia estratègica és impulsar els serveis comuns i consorciats, com per exemple establir sistemes d'informació comuns, fomentar la mobilitat del Personal d'Administració i Serveis (PAS) i del Personal Docent i Investigador (PDI), tenir la mateixa central de compres i un subministrador energètic, de neteja i de seguretat comú, entre d'altres.

Un 10% menys de màsters

Castellà ha explicat que l'oferta de màsters es reduirà un 10% el proper curs i un 20% el curs 2012/20123. Aquesta decisió s'ha pres després d'observar que hi ha un 35% dels 442 màsters que s'oferien aquest curs que tenen menys de 55 estudiants. L'objectiu és fer el mateix amb els graus, reduir aquells que tinguin menys demanda o que es repeteixen entre universitats, tot i que Castellà ha explicat que aquesta revisió durarà dos anys.

També s'impulsarà un nou model de governança perquè l'actual 'dificulta la presa de decisions' per la qual cosa es crearà al juliol la comissió que haurà de treballar durant un any per arribar a un nou model. En aquest grup hi participaran representants dels estudiants, el rectors, els consells socials, els sindicats, les patronals i els partits polítics.

D'altra banda, Castellà també ha dit que s'activaran polítiques per enfortir l'ocupabilitat dels graus i màsters, millorar la qualitat docent, promoure doctorats en empresa, impulsar l'intercanvi de professors i professionals entre l'àmbit acadèmic i l'empresa i, en definitiva, convertir les universitats catalanes siguin en deu anys 'un eix estratègic' de país. El secretari ha considerat que la societat ha d'entendre que s'ha d'invertir més en ensenyament superior públic i preveu que si es compleixen les bases presentades aquest dimecres la universitat pública catalana sigui líder tant en l'àmbit europeu com internacional.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
La dreta madrilenya en contra de la violència de gènere

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.