
Unionistes radicals intenten rebentar la convivència a Irlanda del Nord en els pitjors disturbis de la dècada
Un fotògraf ferit de bala a la cama · La força dels Voluntaris de l'Ulster ha topat amb la resistència activa de dissidents de l'IRA
Per segona nit consecutiva s'han registrat enfrontaments entre republicans i unionistes als voltants de Short Strand, un enclavament catòlic a l'est de Belfast, situat en una zona majoritàriament protestant. Un reporter gràfic de l'agencia Press Associaton ha estat ferit a la cama amb trets d'un arma de foc i ha estat hospitalitzat, segons han informat fonts policials a la capital nord-irlandesa. Segons la policia, al voltant de 700 persones han participat en els disturbis de dimarts, on altres dues persones van resultar ferides amb cremades. En els que s'han qualificat com els pitjors disturbis a la zona dels últims deu anys s'han llançat bombes incendiàries, coets i petards contra la policia. El mes de juliol es preveu especialment calent per les marxes orangistes que commemoren el domini britànic dels comtats irlandesos del nord.
La policia va muntar un fort dispositiu i va utilitzar canons d'aigua per dispersar als manifestants i va demanar als periodistes que s'apartessin del lloc per la seva pròpia seguretat.El ministre principal d'Irlanda del Nord, Peter Robinson, i el seu segon, l'històric Martin McGuinness, han condemnat amb fermesa els disturbis. 'En un moment que molts estan treballant durament per construir un futur millor per Irlanda del Nord, és decebedor i molt preocupant veure com torna als nostres carrers tal volum de violència', va dir Robinson.
McGuinness va afirmar per la seva banda que 'una petita minoria està decidida a desestabilitzar les nostres comunitats' i va agregar que 'ens i els permetrà que ens arrosseguin al passat'.
El Sinn Féin, antic braç polític de l'inactiu Exèrcit Republicà Irlandès (IRA), ha culpat dels incidents al grup paramilitar Força de Voluntaris de l'Ulster (UVF), al que acusa d'atacar primer els residents catòlics de Short Strand.
Segons l'alcalde de Belfast, Niall O Donnghaile -del Sinn Féin-, individus emmascarats i vestits amb roba de camuflatge van llançar un atac 'clarament orquestrat i premeditat a la zona', el que va provocar també, va dir, diversos ferits entre els residents catòlics.Pel representant del Partit Unionista de l'Ulster (UUP) a la zona, Michael Copeland, els enfrontaments van començar després que grups de catòlics ataquessin diverses cases protestants de Short Strand.