directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 03:41 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Les bruixes, els diables i el foc tornen a Cervera tot i la crisi

Aquest cap de setmana se celebra la 32a edició de l'Aquelarre

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Des d'aquest divendres a les dotze de la matinada i fins les deu de la nit de diumenge, les bruixes, els diables, l'esoterisme i el foc prenen les places i carrers de Cervera (Segarra) amb la tradicional celebració de l'Aquelarre. Enguany s'arriba a la 32a edició amb una festa marcada per la reducció pressupostària a causa de la crisi. Tot i això, la voluntat i el treball de totes les persones i entitats que col·laboren en fer possible l'Aquelarre han permès que no es deixi de celebrar la festa. L'objectiu de l'organització és oferir any rere any una festa 'més gran i diferent' guanyant assistència de públic per aconseguir arribar als '50 anys d'Aquelarre'.
carreró bruixes cervera aquelarre
Comparteix
   

Segons l'alcalde de Cervera, Joan Valladaura, la mala notícia que va representar haver de limitar el pressupost de l'Aquelarre s'ha compensat amb la participació ciutadana que s'ha bolcat amb la festa i que permetrà que no hi falti cap dels elements tradicionals a cada edició. Valldaura ha assenyalat que això es deu a què l'Aquelarre ha 'arrelat' entre la ciutadania de Cervera, i ha remarca que malgrat enguany sigui un any econòmicament dolent, en properes edicions ja es mirarà de recuperar la normalitat en el pressupost.

D'altra banda, aquest 2009 ha estat centrat també per la polèmica de la directiva del foc que es vol implantar des de la Unió Europea i que en determinats moments feia pensar que festes on el foc és un element protagonista com l'Aquelarre o la Patum de Berga, podrien perillar en el futur. En aquest sentit, l'alcalde espera que d'aquí al 2010, que és quan s'haurà d'aprovar la directiva, les institucions catalanes i les europees arribin a un bon acord per tal de regular les festes amb foc i que la continuïtat d'aquestes no pugui perillar per una visó extremadament cautelosa provinent des d'un despatx d'Europa.

Tot i que el tret de sortida de la festa de l'Aquelarre pròpiament dit no començarà fins aquest divendres a la nit, ja fa uns dies que a Cervera es porten a terme diverses activitats relacionades que serveixen per anar escalfant motors. Així des del passat 24 d'agost han tingut lloc tallers de percussió, disfresses, xanques i diables per a joves de tres fins a setze anys.

Així mateix, ahir dijous al vespre es va inaugurar al Museu Comarcal de Cervera l'exposició 'Per bruixa i metzinera. La cacera de bruixes a Catalunya', que es podrà visitar fins al pròxim 22 de novembre. Es tracta de la nova versió d'una exposició que es va inaugurar el primer trimestre de 2007 al Museu d'Història de Catalunya i que ja aleshores va tenir un gran èxit de visitants. L'exposició mostra d'una manera singular la cacera de bruixes, una temàtica que no s'havia tractat anteriorment amb tanta profunditat. S'estructura en cinc àmbits que pretenen explicar aquest fenomen que es visqué tant a Catalunya com a la resta d'Europa entre els segles XV i XVII.

Després de la cercavila infantil que conforma l'Aquelarret, demà dissabte a partir de les onze de la nit començaran els actes forts de l'Aquelarre amb la sortida de la cercavila dels Diables Carranquers de Cervera i el primer acte de l'espectacle amb 'El Ball de la Polla i Invocació del Mascle Cabró'. Cap a les dues de la matinada tindrà lloc el segon acte de l'espectacle amb l'Aparició del Mascle Cabró i el Ball de Diables. I no serà fins a les quatre de la matinada quan es clourà la festa amb el tercer acte on es podrà veure l'Escorreguda del Mascle Cabró i el Foqueral.

Com cada any, l'Aquelarre es complementa amb activitats paral·leles com la Fira del Gran Boc, que s'obrirà demà dissabte a les cinc de la tarda i s'ubica als claustres de la Universitat de Cervera. El responsable de la fira, Joan Albert Cuadrat, ha explicat que la crisi no s'ha notat perquè no han apujat les tarifes als diferents paradistes. Així, Cuadrat ha assegurat que l'espai estarà al 100% ocupat amb 101 parades que mostraran i vendran diferents objectes i rituals relacionats amb l'esoterisme i la bruixeria. Cal assenyalar també, que la Fira del Gran Boc restarà oberta dissabte fins a les quatre de la matinada i que durant el diumenge també es podrà visitar.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.