directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 09:10 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Una Patum completa amb tres guites posa punt final a la festa

L'organització ha fet aparèixer una tercera guita per primera vegada des de fa 75 anys

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

La plaça Sant Pere de Berga s'ha empetitit per acollir aquest diumenge els milers de persones que han participat en la Patum completa. El Diumenge de Corpus ha començat aquest matí amb la Patum de lluïment i s'ha completat amb la d'aquest vespre que s'ha allargat fins ben entrada la matinada. Com cada any, el salt de plens ha estat el gran protagonista i ha fet acostar a la plaça la gran multitud. Uns 200 plens han fet petar 1800 fuets i 200 bengales. Enguany, els organitzadors han volgut donar una sorpresa al públic i durant el primer salt han fet aparèixer una tercera Guita, un fet que no es produïa des de feia 75 anys.
patum, guites
Comparteix
   


Etiquetes
Els organitzadors han introduït un element sorpresa a la Patum d'aquest vespre. Per primera vegada, després de 75 anys, el ball de Guites l'han protagonitzat tres comparses. A l'any 1936, l'Ajuntament de la ciutat va decidir construir una Guita Xica que fos de propietat municipal per tal d'evitar els conflictes que els darrers anys hi havia entre el propi consistori, organitzador de la Patum, i el Patronat d'Acció Social Catòlica, propietari privat de la Guita Xica.

Durant la Segona República, fruit de diversos conflictes, la festa va veure perillar la presència de la Guita Xica ja que els propietaris privats de la comparsa, en algunes ocasions, havien decidit no fer-la sortir. Un cop construïda la tercera Guita, de propietat municipal, les postures entre l'Ajuntament de Berga i el Patronat es van acostar. Per primera i única vegada a la història patumaire, es va poder veure tres Guites juntes. Aquest diumenge, 75 anys més tard, s'ha volgut recordar l'efemèride en el primer salt de Guites.

El salt de Plens, gran protagonista
El salt de Plens es viu amb molta emoció entre la gent que els protagonitza. Cada Ple porta tres fuets a la cua i sis al cap (tres fuets a cada banya). Segons explica en Nyacu, un vestidor de Plens que aquest diumenge es 'jubila' després de 50 anys, un dels elements més 'importants' durant el procés de vestir el Ple és col·locar 'correctament' l'herba amb propietats ignífugues. Segons en Nyacu, aquest tipus de vegetal és 'típic' de la zona del Llobregat i 'evita que el foc pugui caure al ple'.

El vestidor admet que 'si s'ha vestit bé el Ple', 'no hi ha d'haver cap problema'. I ha afegit que 'el principal conflicte és la massificació de la gent que es posa enmig del Ple i això pot provocar que hi ha algun accident'. El Ramon, un dels Plens, explica que no és massa conscient de la sensació que s'experimenta sota el foc, 'et trobes saltant entre els fuets però depens sobretot de l'acompanyant que t'ha de guiar, tu et deixes anar'.

Els Plens són diables de foc que es protegeixen amb una roba gruixuda que no crema, amb herbes que tenen propietats ignífugues i amb una màscara. Els diables duen fuets a les banyes i a la cua, i ballen acompanyats amb una persona que els guia enmig de la gran multitud. Un centenar de plens han saltat simultàniament i han omplert la plaça de foc i de fum.

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, el delegat del Govern a la Catalunya Central, Jordi Moltó i el meteoròleg Toni Nadal han estat alguns dels convidats a la Patum completa de nit que ha posat el punt final a l'edició d'enguany.

Sense cap incidència remarcable
Pel que fa a les incidències registrades durant la nit del dissabte, els Mossos d'Esquadra han fet 923 proves d'alcoholèmia, 17 de les quals han donat positives; 40 assistències en la unitat mòbil, 19 assistències per cremades, 6 intoxicacions etíliques, 6 per contusions,3 per fractures, 3 erosions oculars, 2 per aixafament i 8 per ferides. 3 de les assistències van haver de ser derivades a l'hospital comarcal Sant Bernabé.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Laicus fletxa Cerdanyola
28 de juny de 2011, 10.45 h

Des del Vallès: visca Berga! Visca la Patum! Visca el bergadans i les bergadanes!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.