
Duran torna a salvar Zapatero aprovant la reforma de les pensions al Congrés espanyol
A canvi CiU ha aconseguit que es transfereixin els edificis de set hospitals a la Generalitat
Tot i negar per activa i per passiva cap mena d'acord amb el vicepresident espanyol Alfredo Pérez Rubalcaba per apuntalar l'executiu fins al 2012, el cert és que CiU ha tornat a salvar el govern espanyol aprovant la reforma de les pensions al Congrés espanyol. A canvi, la federació nacionalista ha aconseguit que s'hi inclogui una esmena per transferir a la Generalitat la propietat dels edificis de set hospitals catalans. La reforma inclou l'augment progressiu de l'edat de jubilació fins als 67 anys i d'altres canvis en el còmput de l'atur i la jubilació. Un cop més el suport de CiU ha estat decisiu per a l'aprovació de la reforma després que la setmana passada la seva abstenció va permetre que prosperés el nou marc de negociació col·lectiva. PP, ERC, ICV, IU, i BNG hi han votat en contra, mentre que el PNB s'ha abstingut.
El govern espanyol ha superat un dels últims esculls importants que li queden aquesta legislatura amb l'aprovació de la reforma per part de la Comissió de Treball, que ha actuat amb competència legislativa plena. D'aquesta manera l'augment de la jubilació pot passar immediatament al Senat i no ha calgut esperar dues setmanes per aprovar-la en ple, fet que hagués endarrerit la seva tramitació.La Comissió ha rebutjat una a una les esmenes de l'oposició amb els vots de CiU i el Grup Socialista, que sumaven dos més que els de la resta de grups (19 a 18). Els dos partits han fet servir la mateixa majoria per aprovar les esmenes de transaccionades entre la Federació i el PSOE. El resultat de la votació final del dictamen ha estat de 19 vots a favor, 18 en contra i una abstenció (PNB).
El suport de CiU al text permet que prosperi el nou marc de les pensions i un augment de l'edat de la jubilació que ha topat amb l'oposició de la pràctica totalitat de la resta de grups de la cambra. La Federació hi va introduir una cinquantena d'esmenes en la fase de ponència i aquest dilluns encara ha entrat quatre modificacions més al text, la principal una millora del tractament fiscal per a les persones que reben la pensió de viduïtat, de manera que treballar no els penalitzi.
Els immobles de set hospitals passen a mans de la Generalitat
Un dels punts decisius per a aquest suport de CiU ha estat el compliment del compromís del govern espanyol de transferir a la Generalitat els edificis de set hospitals catalans. Entre altres es tracta de la Vall d'Hebron de Barcelona, Bellvitge de l'Hospitalet, Josep Trueta de Girona, Can Ruti de Badalona, l'Arnau de Vilanova de Lleida, el de Viladecans i el Verge de la Cinta de Tortosa. El servei ja és competència del Govern català, però fins ara la titularitat dels edificis continuava en mans de l'Estat.
Era una de les condicions del Govern per complir els objectius de dèficit juntament amb el traspàs dels 1.350 milions del fons de competitivitat. La transferència d'aquesta titularitat és una de les contrapartides de l'abstenció que la setmana passada va permetre que prosperés la reforma de la negociació col·lectiva. Una de les opcions de què disposa la Generalitat és vendre els edificis, llogar-los per continuar-los utilitzant i guardar una opció de recompra del futur. Els diners de l'operació podrien anar a parar a reduir el dèficit.
A més, CiU ha incorporat en el tràmit de ponència incentius per a l'endarreriment voluntari de l'edat de jubilació i una millora de la pensió de viduïtat perquè la base passi del 52% actual al 60%. També un allargament de la pensió d'orfandat fins als 21 anys que arriba fins als 25 anys si és l'únic ingrés. L'executiu espanyol també s'ha compromès a traspassar a les CCAA el patrimoni de la Seguretat Social adscrit a Sanitat i que ja gestionen els governs autonòmics, i a reformar en el termini d'un any la regulació de les mútues per donar entrada a les CCAA i als autònoms. Altres novetats introduïdes aquest dilluns són una assegurança col·lectiva per a la dependència, i la regularització en un any de la figura de la hipoteca inversa.
Campuzano: 'És una reforma imprescindible'
El portaveu de CiU a la Comissió, Carles Campuzano ha afirmat que aquesta és una reforma 'imprescindible' que prova de donar resposta al repte que suposa l'allargament de l'esperança de vida. Un escenari que 'obliga a prendre mesures per garantir un sistema públic de pensions contributiu i solidari', ha afirmat abans de recordar que CiU ha votat a favor de totes les reformes de les pensions des de 1995.
Campuzano ha afirmat que les esmenes de CiU 'milloren significativament' el projecte de Llei i afecten vídues, autònoms, discapacitats, agricultors, famílies amb fills i joves llicenciats amb beques, introdueixen 'més transparència' al sistema de pensions i donen resposta a demandes concretes dels col·legis professionals.
Tardà: 'És una regressió en el sistema de pensions'
El diputat d'ERC Joan Tardà ha lamentat que la reforma 'faci pagar els plats trencats' de la crisi als ciutadans. 'Pagaran la crisi els de sempre' ha afirmat Tardà, que ha assegurat que el govern espanyol hagués pogut optar per un sistema més 'flexible' en comptes d'una 'regressió' en el sistema de pensions. 'Aquest govern passarà a la història com el que ha destruït les bases del model de l'Estat del benestar', ha sentenciat.
El portaveu d'IU, Gaspar Llamazares, ha assegurat que la reforma és un 'retorcés històric' en la conquesta de drets dels ciutadans i un element més de 'desafecció ciutadana'. 'El Congrés dels Diputats es fa l'harakiri amb aquest tipus de mesures i se situa com a intermediari dels mercats i no dels ciutadans', ha sentenciat.
El diputat del PNB Emilio Olabarria ha censurat durament que una reforma d'aquestes característiques no passi pel ple del Congrés dels Diputats i passi per la cambra baixa 'sense pena ni glòria'. 'Una norma d'aquesta profunditat que afecta tots els ciutadans de l'Estat no s'hauria de despatxar aprofitant l'abstèmia que l'estiu provoca en els diputats', ha sentenciat.
El diputat del PP Tomás Burgos ha anunciat el vot en contra del seu grup contra una reforma 'imposada' que 'respon a una lògica externa de desconfiança vers Espanya' i que no s'adequa a la 'realitat laboral i social'. Segons el PP, l'únic objectiu d'aquesta reforma és 'estalviar en pensions', és a dir 'pagar-les menys baixes i durant menys temps'.