directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 06:04 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Pau Casals, homenatjat amb un concert, un documental i l'edició de les seves partitures

La Fundació Pau Casals i el Departament de Cultura descarten el concert a Nova York per aquest any

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

Fa 50 anys que Pau Casals va actuar a la Casa Blanca, i en fa 40 va rebre la Medalla de la Pau i va estrenar l'Himne a les Nacions Unides. Per això, la Fundació que porta el seu nom, ha decidit retre homenatge a un dels músics més internacionals i donar a conèixer sobretot la vessant més humana com a defensor de la democràcia i la pau. La cita serà el 14 de setembre al Palau de la Música Catalana amb Miklós Perényi, András Schiff i Yuuko Shiokawa i el Cor Jove i el Cor de Noies de l'Orfeó Català. Un documental produït per TV3 i l'edició de les partitures de l'Himne de les Nacions Unides, completen l'homenatge al violoncel·lista. Per repetir el concert a Nova York, però, encara caldrà esperar.
pau casals
Comparteix
   


Etiquetes
El proper 14 de setembre, el Palau de la Música Catalana retrà homenatge al músic Pau Casals, l'any en què es compleix el 50è aniversari de l'actuació que el violoncel·lista del Vendrell va fer a la Casa Blanca, a petició de John F. Kennedy, i el 40è aniversari de l'estrena de l'Himne a les Nacions Unides en un acte que Casals va rebre la Medalla de la Pau. Aquests dos aniversaris han estat l'excusa perquè la Fundació que porta el seu nom hagi tirat endavant un homenatge a la figura d'un dels músics catalans més internacionals.

Joan Carles Brugué, president de la Comissió Executiva de la Fundació Pau Casals, ha assegurat però, que més que la commemoració de dues dates és ''la commemoració d'una vida, la vida de Pau Casals''. Per Brugué, que Casals podia encantar qualsevol tocant les suites de Bach, l'important de la vida del violoncel·lista del Vendrell és que en determinades circumstàncies de la seva vida i el seu país, assegura que ''hi ha coses més importants que la música''.

Per això, un dels objectius d'aquest concert homenatge, en què hi prendrà part el virtuós violoncel·lista Miklós Perényil, que va ser alumne de Casals, András Schiff al piano, i Yuuko Shiokawa al violí. El Cor Jove i el Cor de Noies de l'Orfeó Català acompanyaran els instrumentistes mentre que s'està a l'espera que l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans pugui quadrar l'agenda i participar també en aquest homenatge.

El programa per aquest concert inlou Couperin, Schumann, Mendelssohn, Beethoven i com no podia ser d'altra manera, El cant dels Ocells. De fet, tal i com ha explicat el director general de la Fundació Pau Casals, Josep M. Carreté, és el mateix repertori que va tocar Casals davant de Kennedy el 1961, i que el gener d'aquest 2011 es va interpretar al Kennedy Center de Washington en també un homenatge a Pau Casals dins dels actes referents als 50 anys de la presa de possessió del que va ser el 35è president dels Estats Units d'Amèrica.

Els actes d'homenatge a Pau Casals es completaran amb un documental que està en fase de producció per part de Televisió de Catalunya, i que es confia en poder estrenar per televisió aquest mateix any, així com també l'edició, en paper de les partitures de l'himne de les Nacions Unides per part de l'Editorial Boileau. Un cicle de conferències a cavall entre Barcelona i el Vendrell també seran una eina per acabar de donar a conèixer la figura de Pau Casals.

Per aquest motiu, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat la importància dels actes d'homenatge, ja que dubta que ''els catalans tinguem prou consciència del que va ser Pau Casals com a músic'', però tot i això admet que és la dimensió més coneguda. Per això assegura que ''no tenim coneixement del que va representar Casals com a ciutadà, home de pau i defensor de la democràcia'' i confia que tot aquest seguit d'iniciatives serveixi per situar-lo al lloc que el pertoca.

L'homenatge a Nova York, de moment, aturat

Ferran Mascarell ha explicat que de moment, s'han fet moviments perquè s'homenatgi Pau Casals a l'ONU de Nova York però descarta que pugui ser aquest any, malgrat l'Institut Ramon Llull hagi iniciat els tràmits per fer-lo. Mascarell ha assegurat que s'hi està treballant però considera que no està ''prou madur'' tan per l'ONU com pels governs implicats, i considera que s'ha de valorar el cost que suposaria una iniciativa com aquesta. Tanmateix, tan la Fundació Pau Casals com el Departament, a través de l'IRL confien en poder seguir treballant per fer-ho possible.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Jordi fletxa Bcn
29 de juny de 2011, 00.00 h

Malhauradament hi ha massa ignorància respecte la nostra riquesa de compositors i intèrprets de música clàssica. En altres paisos, són més conscients del seu patrimoni. Nosaltres, realment tampoc tenim tant a envejar. Trobo correcte que es fomentin els diferents estils de música popular, però alhora trobo que hi ha una greu mancança educativa respecte a la música clàssica, que tant pot aportar a nivell intel·lectual i creatiu.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.