directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 05:47 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Catalunya segueix esperant la resposta al 10J, un any després de la segona tisorada a l'Estatut

Esperen sentència al TC les lleis d'acollida, el Codi de consum i la Llei del cinema

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El 28 de juny del 2010 el Tribunal Constitucional espanyol (TC) va emetre la sentència sobre l'Estatut aplicant una segona retallada al text després del pacte Mas-Zapatero a La Moncloa. El TC espanyol va invalidar preceptes de 14 articles i en va interpretar 27 més afectant principalment pilars del text relacionats amb la llengua, la justícia i les competències. Al llarg d'aquest primer any des de la sentència s'han pogut veure les primeres conseqüències jurídiques de la retallada. La jurisprudència creada per la sentència ha estat aprofitada pel Defensor del Pueblo o per Convivéncia Cívica per emprendre un procés d'involució que ja ha comportat diverses sentències del Tribunal Suprem espanyol en contra del sistema d'immersió lingüística a l'escola. I aquest pot ser només l'inici, ja que fins a tres lleis catalanes -Llei d'acollida, Llei del cinema i Llei del codi de consum- esperen que el TC espanyol revisi la seva constitucionalitat. Un any després de la sentència que va tancar la porta a la via autonomista i va provocar la manifestació del 10J, els catalans que van sortir al carrer continuen esperant una resposta.

Comparteix
   


Etiquetes
El govern espanyol ha passat la pàgina a la sentència i a la manifestació del 10J als carrers de Barcelona sense modificar el rumb ni posar en marxa les promeses que va llançar precisament per aplacar el malestar a Catalunya en relació a la sentència. Zapatero s'havia compromès a reformar la LOPJ per rescatar i fer possible el Consell de Justícia de Catalunya, un dels punts que el TC havia invalidat del text, o a permetre l'ús del català a les institucions de l'Estat. No ho ha fet, com tampoc ha fet avançar els traspassos que van quedar pendents al tram final de l'última legislatura del tripartit, amb beques al capdavant.

Involució lingüística
Mentrestant, el PP, Convivència Cívica Catalana i el Defensor del Poble han aprofitat la lletra petita de la sentència per presentar nous recursos contra la política lingüística de la Generalitat i el Tribunal Suprem ha sentenciat sobre aquesta mateixa base. Els populars i la Defensora van recórrer al TC contra el Codi de Consum i la Llei del Cinema i Convivència Cívica Catalana va presentar un recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra els reglaments d'ús del català a les institucions. El Defensor també va recórrer contra la Llei d'acollida de Catalunya que fixava el català com a llengua prioritària d'immersió.

Un any després de la sentència el Tribunal Constitucional espanyol també ha viscut la dimissió de tres dels magistrats que actuen amb el mandat caducat -juntament amb el del desaparegut Roberto García Calvo-, Eugeni Gay, Elisa Pérez Vera i Javier Delgado, per forçar la renovació. En la seva carta de dimissió -rebutjada pel president Pascual Sala- el magistrat català Eugeni Gay va assegurar que se sentia part d'un tribunal 'segrestat' i va recordar que la sentència de l'Estatut es va aprovar amb els quatre magistrats nomenats pel Senat amb el mandat caducat.

Final de l'etapa Zapatero
L'aniversari coincideix també amb l'últim debat de política general de la legislatura que comença aquest dimarts al Congrés dels Diputats. Serà el sisè enfrontament i l'últim entre Zapatero i Rajoy. El PP hi arriba enfortit després de les eleccions a Catalunya, País Valencià i les Illes i les municipals a tot l'Estat espanyol que li han reportat excel·lents resultats. Rajoy té sobre la taula enquestes que li auguren una àmplia majoria absoluta i que confirmen -com ha passat el 28-N i el 22-M- que el procés de l'Estatut no ha restat vots al PP català. Per contra, dirigents del PSOE admeten obertament que el procés estatutari els ha fet mal a les urnes.

Zapatero s'enfronta aquest dimarts a Rajoy però també amb els portaveus de les tres formacions catalanes que batallat a Madrid per rebaixar la retallada: CiU, ERC i ICV. El portaveu de CiU al Congrés i president de la delegació catalana a les bilaterals, Josep Antoni Duran i Lleida, centrarà bona part del seu discurs en demanar a Zapatero que accentuï les reformes econòmiques, però també reclamarà que compleixi els seus compromisos respecte a Catalunya.

Els portaveu d'ERC, Joan Ridao, també li retraurà en la seva intervenció de dimecres que Zapatero que hagi sumat un altre incompliment a la seva llista. Ridao lamenta que tot i les declaracions de 'bones intencions' per part del president espanyol, el seu executiu no hagi fet efectius els passos per recuperar cap dels trams retallats.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#11
carme fletxa barcelona
29 de juny de 2011, 23.59 h

Que en som d'inocents, ja podem anar esperan la resposta. Mentres siguem espanyols (per força) no hi a res a fer. Necessitem la independencia ja, cada dia es veu mes clar. Visca Catalunya lliure d'Espanya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Karme fletxa Alt Penedès
29 de juny de 2011, 14.09 h

#9 Pot ser si que tens raó i he mal interpretat les seves paraules. Si es així, que el Roure em disculpi i a tu, et dono les gràcies per la teva observació.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
29 de juny de 2011, 12.17 h

#7 Dona, em penso que Vostè ha mal interpretat el què diu aquell senyor. Almenys jo, interpreto que vol dir-nos que Catalunya s'està morint, cosa amb la qual hi estic d'acord. Hi ha mil i una connotacions i fets que ens estan demostrant l'agonia en la qual es troba el nostre país. Un país governat per les dretes, amb pactes amb no importa qui per tal de mantenir-se al poder. Amb un govern que d'obra i fet, no vol portar-nos a la nostra independència perquè està hipotecat als grups indus... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
29 de juny de 2011, 12.08 h

#2 Sí, una pregunta: I en Mas i el seu Govern dels Millors, no us la suen ????


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Karme fletxa Alt Penedès
29 de juny de 2011, 08.34 h

#3 I tu, d'on ets?. Ho saps?. Crec que tens problemes d'identitat. Si no et sents Català, pots marxar cap a les aspagnes, que ningú et trobarà a faltar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Francesc fletxa Sant Pol de Mar
28 de juny de 2011, 13.21 h

#4 tu tambe me la suas, hahahhahahhah


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Francesc fletxa Sant Pol de Mar
28 de juny de 2011, 13.20 h

mentres ens barallem entre nosaltres ells van fent.
surto al carrer i solament escolto parlar el xarnego i el marroqui.
veig els nens jugant a la plaça i parlen xarnego entre ells.
veig catalans comprant diaris en xarnego.
el xarnego s´ens imposa i no fem res per a evitar-ho.
en pocs anys Catalunya sera irremediablement XARNEGA.
VISCA CATALUNYA LLIURE


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Roure Ara ja si fletxa Catalunya, ES DE ESPANYA
28 de juny de 2011, 13.18 h

#2 collons tio, quina pudor a suat que fots..!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Roure Ara ja si fletxa Catalunya, ES DE ESPANYA
28 de juny de 2011, 13.17 h

Catalunya.?...Catalunya es el nom del lloc. Catalunya existeix com a nom i territori geogràfic. Catalunya tenia la seva pròpia cultura i llengua i les seves pròpies institucions polítiques i socials.....ho Catalunya.!!! Cada cop mes llunyana, cada cop mes lluny., cada cop mes castellana. Catalunya, ja es castellana. Catalunya ARA JA ES DE ESPANYA.!!
Com demostra arreu la història, Catalunya com a nació, cultura i com a poble es al tocar de la seva fi. Poc a poc però sense parar, el pr... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Francesc fletxa Sant Pol de Mar
28 de juny de 2011, 13.13 h

El TC me la sua.
No aconseguiran mai que me senti aspañol.
Madriz me la sua.
Sapatero me la sua.
La camacho me la sua.
Tot el que te a veure amb el pais vei me la sua.
Alguna pregunta mes??


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.