directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 20:31 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L'informe sobre la futura llei electoral catalana arriba al Parlament

Les set vegueries programades fins ara esdevindrien set circumscripcions electorals

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

Els experts fan un total de 50 propostes al parlament perquè elabori la nova llei electoral catalana. D'entre d'altres novetats, la nova norma ampliaria a set el nombre de circumscripcions d'acord amb el nombre de vegueries, descartant així la idea de la circumscripció única, i aposten per desbloquejar les llistes tancades i passar a un nou sistema de llista oberta. Podeu llegir aquí les principals propostes i les reaccions dels partits.

Comparteix
   


Etiquetes
Els fonaments per a la nova llei electoral catalana ja estan: un informe encarregat per la conselleria de Governació a uns experts ha sigut entregat avui a Joan Puigcercós i aquest el presentarà al parlament. Amb l'informe sobre la taula els grups parlamentaris seran els encarregats de redactar el text final. L'elaboració de la llei es farà en ponència parlamentaria. En l'informe els experts fan un total de 50 propostes.

Les reaccions:

CiU ha advertit que lluitarà perquè es faci explícit en la llei la prioritat que la llista més votada sigui la que acabi governant. Al PP han lamentat que la llei es basi en una divisió territorial per vagueries. Des d'iniciativa afirmen que la llei ha d'implicar dues condicions: major proporcionalitat i major participació. Des del PSC no s'han volgut pronunciar.

Com serà la nova llei?

- Ampliar a set el nombre de circumscripcions d'acord amb el nombre de vegueries, descartant així la idea de la circumscripció única, i aposten per desbloquejar les llistes tancades i passar a un nou sistema de llista oberta.

- Incorporar mesures per fomentar la participació com ara l'ús d'urnes mòbils, fer paperetes en Braille i promoure el vot per internet.

- L'assignació de diputats es faria com ara a partir de la fórmula d'Hont i es mantindria la barrera electoral en el 3% dels sufragis.

- Garantir l'equilibri entre homes i dones, els experts fixen en un 40% el nombre mínim de candidats d'un mateix gènere a cada llista. I per fer més transparent el procés electoral proposen que quedin prohibides les inauguracions, exposicions o col·locació de primeres pedres des de la convocatòria de les eleccions.

- Garantir la legalitat de tot el procés a través de la creació de la Sindicatura Electoral de Catalunya.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
Núria fletxa Tossa
27 de juny de 2007, 16.51 h

siscu d'acord amb tú,jo ja ho he demanat però ja se sap els que estem a favor d'una altre erc no contem aquí nomès surten noticies que els va bé a la cúpula com el seu corrent intern esquerra independentista que ja s'ha plantat.I tambè he fet referencia a que erc molt demanar una politica conjunta a madrid i per donar suport al psoe ha votat en contra de les seves propies esmenes que havia acordat amb ciu,com ha fet també icv el sr. montilla ha cridat a l'ordre i tots a obeïr i llavors ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
siscu fletxa Baix Llob.
27 de juny de 2007, 15.29 h

Com es que no es parla d'en Carretero i la seva "rajada" a l'Avui. En Vendrell controla l'editorial ? Penso que es mes interesant que no pas que Ferran Adrià es dediqui a cuinar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Lluís fletxa El Prat
27 de juny de 2007, 13.05 h

Els convergents i la seva curta memòria. Que no recorden ja que l'últim govern Pujol no era el de la llista més votada?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.