directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 04:32 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Uns 350 socialistes abracen el manifest que demana un PSC més a l'esquerra i que 'pacti les divergències' amb el PSOE

Els diputats Joan Ferran i Jaume Collboni, l'exalcaldesa de Salt Iolanda Pineda i regidors de Barcelona assisteixen al primer acte de la branca crítica

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Uns 350 militants del PSC han donat suport ja al manifest que reclama un partit que giri cap a l'esquerra, que pugui 'pactar les divergències' amb el PSOE per establir una relació 'federal' entre Catalunya i Espanya, i un Congrés que sigui 'més obert'. Els seus impulsors, entre els que hi ha l'ex alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, han fet aquest dimarts al vespre el seu primer acte per presentar el document. I a aquest col·loqui han assistit alguns membres de la direcció del partit a Barcelona, regidors socialistes a l'Ajuntament de la capital com David Escudé o Sara Jaurrieta, i els diputats al Parlament Joan Ferran i Jaume Collboni, que han abraçat els fonaments del manifest i hi han donat suport.
psc, manifest, congrés, socialistes, crítics
Comparteix
   


Etiquetes
A l'acte, celebrat a l'IES Jaume Balmes de Barcelona, han assistit més d'un centenar de militants socialistes. Els tres principals impulsors del manifest -l'ex regidor de Sant Sadurní d'Anoia Joan López, l'ex alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, i el membre de l'agrupació de Barcelona i principal portaveu de la plataforma Ferran Pedret- han presentat el text i han atès les preguntes dels que han acudit a la cita. Abans de l'acte, els tres han explicat, en declaracions als periodistes, que les adhesions que han rebut són d'arreu de Catalunya i van de la militància de base fins a càrrecs orgànics i institucionals municipals i nacionals.

Pineda ha explicat també que al manifest no es parla explícitament de potenciar el catalanisme perquè 'no tenim perquè fer-nos un test de catalanisme cada matí'. 'Ho som i forma part de nosaltres', ha resumit. Amb tot, Pineda ha manifestat que ells defensen que el PSC 'no necessàriament' ha de tenir un grup parlamentari propi a Madrid per remarcar el seu catalanisme, però reconeix que sí que cal 'pactar les divergències' que es tenen amb el PSOE i 'crear un nou marc de relació Catalunya-Espanya dins el federalisme'.

D'altra banda, Pedret ha detallat que ells consideren 'que el partit ha d'apostar per la política transformadora, en un sentit d'igualtat, solidaritat, llibertat i per tant clarament a l'esquerra'. A més, ha reconegut que el seu ideari manté coincidència 'tant amb Nou Cicle, com altres vies com Congrés des de Baix o Més PSC' i que considera que el projecte del PSC 'necessita més complicitats amb l'esquerra social i cultural'.

El manifest 'Per un nou socialisme català'
Al manifest, que corre entre les files socialistes des de fa un mes, fa una crida 'a totes les persones que coincideixin amb nosaltres en què cal tornar a posar els fonaments del socialisme català, ja siguin afiliades al PSC o no', perquè se sumin al document per tal de 'propiciar en tots els àmbits possibles' el debat i 'l'articulació d'un moviment que reclami l'obertura d'aquest procés refundador en un sentit ampli'. I és que els signants del 'nou socialisme català' plategen el moment que viu el PSC com un 'final de cicle' i alerta que la situació que viu el PSC no és únicament responsabilitat d'uns mals resultats electorals a les darreres cites electorals. 'Les causes d'aquest, molts dels elements que ens han llastat, eren presents des de temps abans, contribuint a gestar la situació en què ens trobem ara', argumenten.

Tot i no exposar reformes concretes, del manifest s'extreu la voluntat dels promotors de forçar un gir més social, esquerrà i obert pel PSC actual. Fins i tot en un moment del document es parla de que la refundació és un fet que 'devem a totes aquelles persones que potser ara mateix no esperen res de nosaltres, i que malgrat tot estan indignades amb un estat de coses certament injust, que nosaltres aspirem a subvertir per assolir un societat radicalment democràtica', fent així una picada d'ull als simpatitzants de les protestes dels darrers mesos.

El manifest entona també un 'mea culpa' dels socialistes catalans com a corresponsables de la 'desafecció política'. 'Alguna cosa fem malament', es diu, tot apostant per 'promoure que la gent es reposicioni i es reapropiï de la política'. En aquest sentit, els firmants reclamen 'que el socialisme català esdevingui un impulsor de l'aprofundiment democràtic i la regeneració del país, una transició cap a una política amb sentit, on es combinin elements participatius i representatius per afavorir una deliberació pública de qualitat i orientada a la inclusió de tota la ciutadania'. Aquest cant en favor de l'obertura dels sistemes de representació política actual se suma a altres plantejaments que argumenten aquest gir d'esquerres que busquen pel PSC.

El document presentat aquest dimarts al vespre torna a sintonitzar amb aquest viratge a l'esquerra quan interpreta que actualment 'la crisi d'enormes dimensions que estem vivint està essent afrontada, paradoxalment, amb receptes caduques, carregades de dogmatisme', en clara referència al 'model obsolet' de les receptes de la dreta. El manifest advoca per comprometre al PSC amb 'la creació de les condicions per a una profunda transformació social, fer impossibles les relacions de dominació entre les persones, organitzar el combat polític per assolir un societat de persones lliures i iguals, solidàries, que cooperen entre si per al progrés i el benestar comú, i amb ple respecte a l'entorn natural'.

Els impulsors del 'nou socialisme català' volen també un PSC 'reinventat'. I per fer-lo possible consideren que 'si volem resultats diferents, no podem seguir assajant sempre les mateixes fórmules'. En aquest sentit, apunten directament a la línia de flotació del PSC, l'àrea d'Organització. 'Calen canvis organitzatius que tornin a equilibrar les dinàmiques internes per donar nou impuls al caràcter coral i democràtic d'aquest fabulós projecte col·lectiu', explica el manifest, tot afegint que aquestes modificacions han de provocar que 'la nostra organització sigui més flexible, més permeable i també, és clar, més capaç d'impregnar amb els seus valors i idees el debat general'.

Pel que fa concretament al Congrés del PSC del mes d'octubre, el text aposta clarament per no limitar als delegats que l'organització ha dit que hi haurà acreditats el debat i les decisions a prendre. 'No podem acceptar un Congrés en què es pretengui que els delegats escriguin en paper pautat', asseguren. A més, es clama per una renovació total del partit, 'deixant de banda personalismes i apriorismes, per recuperar l'orgull i la il·lusió', i aposta un conclave que 'no es limiti a una renovació de lideratges personals' sinó que signifiqui 'l'inici d'un autèntic procés que assenti de nou les bases del nostre projecte col·lectiu'.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.