Catalunya diria un 'Sí' contundent a la independència si es convoqués un referèndum
Un 60% dels vots serien a favor de la secessió segons el primer baròmetre del CEO que pregunta directament per la qüestió · Un 75% dels catalans està a favor del concert econòmic
Moltes enquestes havien constatat que les convulses relacions polítiques entre Catalunya i l'Estat espanyol dels darrers anys han fet créixer el suport social a la independència de Catalunya. Aquest dimecres, la primera enquesta feta pel Govern (pdf) que pregunta obertament a la ciutadania quin seria el seu posicionament davant la convocatòria d'un referèndum d'independència mostra que el 'Sí' guanyaria amb contundència amb el suport del 60% dels votants amb una participació del 70% de la població. Els partidaris de quedar-se a l'Estat espanyol aconseguirien mobilitzar un 28% de l'electorat que suposaria un 39,6% dels vots. El Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) també ha preguntat per primera vegada sobre el concert econòmic -la principal promesa electoral de CiU- i ha constatat que un 75% dels catalans estarien a favor que Catalunya administrés els seus propis impostos.
El nou director del CEO, Jordi Argelaguet, ha destacat que el principal motiu del 'sí' és eminentment econòmic, mentre que en el cas del 'no', els ciutadans argumenten la unitat d'Espanya. També ha remarcat que dintre de l'abstenció, un percentatge important estaria més a prop de votar en contra.Els resultats que preveu el CEO davant d'un referèndum d'independència contradiuen els estudis interns de CiU que han transcendit en els quals s'assegurava que el 'Sí' només podia guanyar en cas que la participació estigués continguda entre el 50-55% del cens ja que, d'altra banda, s'imposaria el 'No'. Segons s'explica en el llibre La màscara del Rei Artur, Mas deia taxatiu en una trobada amb membres de la JNC: 'Les dades són clares: si vota fins al 50-55% del cens guanya el SÍ. Si la participació passa del 55%, guanya el NO.'
Majoria favorable a l'Estat propi
Argelaguet ha explicat que una part dels federalistes, davant de la disjuntiva, optarien per la independència. Ha constatat, doncs, que hi ha una majoria a favor de l'estat propi si es produís un referèndum, però ha deixat clar també que entre els abstencionistes, la majoria estan més a prop de votar en contra, ja que els motius que donen coincideixen amb els que rebutgen la independència. 'Hi ha un perfil de persona que no gosa dir que no i manifesta que no votaria, però per les raons per les quals s'abstindria, coincideix amb les que voten 'no'', ha explicat. En canvi, en l'apartat del vot a favor, 'són tots els que estan o estan tots els que són'.
Raons econòmiques per la independència vs. sentiment identitari per l'unionisme
També ha remarcat que les raons que donen les persones que votarien 'sí' a un referèndum són eminentment econòmiques. De fet, el 36,4% parla de capacitat i desig d'autogestió econòmica, mentre que el segon motiu, el sentiment d'incomprensió, es queda en el 13,8. Per contra, les persones que rebutgen la independència addueixen com a motiu la preservació de la unitat d'Espanya, amb un 42,6%, i el sentiment identitari, amb el 18,7. En l'abstenció, la primera raó també és la preservació de la unitat espanyola, amb un 21,9%.
Suport rotund al concert econòmic
Seguint amb aquesta línia, els catalans aposten perquè les administracions catalanes passin a recaptar i decidir la distribució de tots els impostos que paguen els ciutadans i empreses a Catalunya. El 50,4% està totalment a favor, i el 25,1 està més aviat a favor, el que suma un 75,5%. En l'altre costat, el 9,7% està més aviat en contra i el 8,5 ho està totalment (sumat equival a un 18,2%).
Cal destacar que el 75% de les persones que recorden haver votat PSC a les eleccions al Parlament volen el concert, i el percentatge també és majoritari entre els votants de la resta de forces, excepte PPC i C's, on guanya l'opció de 'totalment en contra'. De tota manera, entre els populars, el 28,6% rebutja la recaptació dels impostos, però el 21,4 està més aviat a favor.