Desmantellen un grup a Barcelona que hauria robat 300.000 euros amb teclats falsos als caixers automàtics
Amb l'ajut de diversos aparells gravadors, aconseguien copiar en les targetes en blanc les dades informàtiques de les targetes de crèdit originals
Els Mossos d'Esquadra han desmantellat a Barcelona una xarxa de ciutadans búlgars que hauria robat 300.000 euros amb teclats falsos als caixers automàtics. Es calcula que centenars de persones podrien haver estat víctimes d'aquest grup que operava a Barcelona probablement des del mes d'abril. L'operació dels Mossos d'Esquadra ha permès intervenir 40.000 euros en bitllets de 50 i 1.000 targetes magnètiques en blanc, moltes d'elles amb les dades copiades de les targetes de les víctimes.
Els Grups d'Estafes de la Regió Policial Metropolitana Barcelona i de la Regió Policial Metropolitana Nord han desmantellat un grup organitzat de ciutadans búlgars que es dedicava a la instal·lació de dispositius electrònics en caixers automàtics per copiar les dades de les targetes dels usuaris i els seus números PIN.L'operació ha permès intervenir 40.000 euros en bitllets de 50, diversos teclats falsos per col·locar en els caixers automàtics, boques lectores falses i material per a la construcció artesanal d'aquests dispositius. També s'han localitzat gairebé 1.000 targetes magnètiques en blanc, moltes d'elles amb informació gravada de les targetes de les víctimes a les quals els havien copiat les dades, així com els ordinadors i els programes informàtics per poder fer efectives les còpies.
Els agents van detenir el dia 21 de juny dues persones, una de les quals disposava de molta documentació falsa i també s'amagava sota una identitat falsa. Es tracta de Boris A.P., de 38 anys, i de Rangel S.A., de 33, tots dos nascuts a Bulgària. Els detinguts formaven part d'un grup de quatre individus que actuaven a Barcelona i en d'altres localitats de l'àrea metropolitana. Els altres dos membres de l'organització estan identificats i pendents de detenció.
Amb la informació que obtenien gràcies als dispositius electrònics, i amb l'ajut de diversos aparells gravadors, aconseguien copiar en les targetes en blanc les dades informàtiques de les targetes de crèdit originals. Més tard utilitzaven aquestes targetes doblades per fer reintegraments fraudulents de diners, ja que prèviament havien aconseguit els números PIN.
D'aquesta manera, els autors podien extreure diners lliurement dels comptes dels usuaris. Les quantitats que haurien arribat a treure són variables ja que depenia del saldo i el crèdit de les targetes copiades, però podrien arribar a més de 1.200 euros per persona.
El nombre d'afectats coneguts fins ara supera el centenar, tot i que podria ser molt superior ja que encara no s'ha pogut analitzar tot el material intervingut. De la mateixa manera passa amb els diners sostrets, que fins ara es calcula que superarien els 300.000 euros.
Els detinguts, que sempre escollien caixers d'un model concret perquè hi encaixessin els dispositius preparats, van actuar en almenys 7 entitats bancàries diferents, on van aconseguir instal·lar els teclats i les boques falses sense ser detectats. El grup actuava de forma molt ràpida deixant els dispositius instal·lats durant unes hores i retirant-los passat aquest temps per evitar que fossin descoberts. Es calcula que centenars de persones podrien haver estat víctimes d'aquest grup ja que portaven actuant, molt probablement, des del mes d'abril del 2007.
L'operació continua oberta i no es descarten més detencions. Mentrestant, els dos detinguts han ingressat a la presó per ordre judicial.