Trias és escollit alcalde de Barcelona en primera volta amb el suport inesperat d'Unitat per Barcelona
El nou batlle promet el càrrec i es converteix en el primer alcalde nacionalista de la democràcia a la capital
Xavier Trias ja és el nou alcalde de Barcelona. El líder de CiU ha estat escollit amb el suport dels quinze regidors del seu grup i dos d'Unitat per Barcelona que han optat així per facilitar la investidura en primera volta de la llista més votada. La resta de grups han preferit votar als seus propis caps de llista, recollint així el socialista Jordi Hereu onze vots, el popular Alberto Fernández Díaz vuit, i Ricard Gomà n'ha rebut cinc. El suport del republicà Jordi Portabella i de Joan Laporta no estava previst ni anunciat i ha estat la sorpresa de la sessió.
Fernández Díaz i Portabella s'ofereixen per col·laborar amb el governEl nou alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha volgut llençar un missatge de mà estesa a l'oposició durant el discurs d'investidura. Trias s'ha posat 'a disposició de tots els grups municipals' per tal de poder, entre tots, 'bastir grans consensos'. Des de l'oposició, el socialista i exalcalde, Jordi Hereu, i l'ecosocialista i extinent d'alcalde, Ricard Gomà, han exigit a Trias fermesa per enfrontar-se a les 'retallades' de la Generalitat i 'defensar Barcelona' per sobre de tot. El popular Alberto Fernández Díaz i el republicà Jordi Portabella han encaminat les seves intervencions a oferir-se per poder establir acords amb el govern de forma més estable, des de dins o des de fora de l'executiu.
Els discursos dels líders dels partits que van aconseguir representació a l'Ajuntament de Barcelona el passat 22 de maig han girat tots al voltant de la necessitat d'escoltar els ciutadans, millorar l'entesa entre les forces polítiques i abordar de manera efectiva els efectes de la crisi econòmica. Tot i ser l'últim a parlar, Trias ha estat el que més expectació ha creat a l'hora de parlar. Visiblement emocionat i amb la veu trencada en esmentar a la seva família, el nou alcalde ha volgut oferir-se a les formacions de l'oposició per col·laborar estretament. I és que, tal i com ha dit, és conscient que amb només quinze regidor, la minoria l'obligarà a arribar a acords amb uns i altres. 'Necessitem trobar complicitats i teixir aliances', ha destacat, tot convidant a 'tots els grups municipals i els seus presidents' a 'bastir aquests grans consensos que necessitem'. 'Vull aconseguir acords amb tots els sectors, amb els agents econòmics i socials, amb les entitats, amb els veïns de cada barri', s'ha compromès.
Conscient com és de la situació de les finances públiques catalanes, Trias ha volgut prometre també ser vigilant amb l'actitud del Govern d'Artur Mas pel que fa a les inversions i recursos destinats a la ciutat. 'Seré un alcalde exigent amb les polítiques de la Generalitat, amb lleialtat nacional, però treballant per aconseguir totes les inversions i serveis que pertoquen a la capital de Catalunya', ha advertit Trias, que ha assegurat que s'ha 'autoimposat' l'obligació d'aconseguir sortir-se'n de 'tots els reptes plantejats de cara al futur', entre els que ha inclòs 'acordar un nou finançament' per Barcelona.
Demana diàleg als 'indignats'
D'altra banda, Trias ha tingut, enmig del seu discurs, un moment per parlar de la 'crítica ciutadana' i dels que demanen 'democràcia real', en clara referència als 'indignats' que han protestat en els darrers mesos a Barcelona. 'La indignació és també un sentiment democràtic i com a tal cal entendre'l i permetre que s'expressi, des del respecte a la llibertat d'expressió i l'estat de dret', ha dit, tot oferint als manifestants que 'restarem oberts a escoltar les propostes que neixin des de la base mateixa d'aquests moviments ciutadans i dialogarem sempre que sigui possible i vulgui amb els seus representants'. 'Els demano que l'actitud de diàleg existeixi sempre', ha conclòs. Trias, a més, ha volgut deixar caure en el moment de dirigir-se als 'indignats' que ha nomenat 'un comissionat de Participació Ciutadana'.
La resta del seu discurs ha estat un resum del seu problema, on, segons ha dit, primaran les polítiques per sortir de la crisi, crear llocs de feina i atendre les necessitats dels que més ho necessitin. En aquest sentit, ha destacat que 'cal preparar en el futur un nou model econòmic de creixement, més basat en la producció d'alt valor afegit, en més productivitat i competitivitat, una més elevada demanda exterior i en una ocupació estable i de qualitat'. Trias també ha volgut deixar clar que, per ell, 'les polítiques de benestar han de ser vistes no com una despesa sinó com una inversió de futur' i que 'per cada euro que la ciutat decideixi invertir en qualitat de vida i igualtat, generarà la riquesa necessària que permetrà construir una Barcelona millor'.