directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 8 de maig de 2024 21:35 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Arenys de Munt doble fletxa

Calders promou una consulta independentista que ja havia aprovat l'abril passat

Creuen que és 'un exercici saludable de democràcia'

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El degoteig de municipis que s'afegeixen a la idea de fer una consulta sobre la independència de Catalunya segueix constant. El darrer ha estat l'Ajuntament de Calders, un municipi d'uns 500 habitants al Bages, que impulsarà, a través d'una comissió, una consulta sobre l'autodeterminació. El ple municipal ha aprovat aquest dilluns una moció (pdf) facultar l'alcalde perquè impulsi la creació d'aquesta comissió que és qui farà la convocatòria de la consulta abans d'acabar aquest 2009. En el text de la moció també es dóna suport a l'Ajuntament d'Arenys de Munt (Maresme) per la situació que està vivint i es considera que la consulta és un 'exercici saludable de democràcia'. El passat 14 d'abril l'Ajuntament de Calders ja havia aprovat una moció per impulsar una consulta independentista.
jaume perarnau, calders, referèndum, consulta, independència
Comparteix
   

En la moció, aprovada per cinc regidors del Grup Democràtic de Calders-ERC i dels dos regidors de CiU, s''encoratja' a prendre la decisió de convocar aquestes consultes amb 'llibertat' i s'anima als ajuntaments dels Països Catalans que es plantegin fer consultes populars com la que es farà a Arenys de Munt o Calders amb la 'complicitat amb la societat civil'. En el text aprovat es deixa clar que l'Ajuntament donarà suport a les demandes que faci la comissió pel que fa a la difusió i publicitat d'aquesta consulta i s'estableix com a punt de referència de tot el procés el Centre Cívic de Calders, que és l'espai d'activitats del municipi.

La comissió, on hi estaran representats els dos grups amb representació municipal, serà qui establirà els criteris que impulsin una 'bona organització, eficàcia i legitimitat democràtica' d'aquesta consulta. L'alcalde, Jaume Perarnau, ha defensat aquest punt durant la sessió i ha assegurat que aquest tipus de consultes ajudaran a 'mobilitzar' els ciutadans després d'un període de molta desafecció política i social. Perarnau ha assegurat que indistintament de quin sigui el resultat de la votació i del nombre de municipis la convocatòria d'aquesta consulta el fet que alguns municipis es plantegin convocar-la és 'un pas endavant' en la lluita per la llibertat catalana.

Des del 14 d'abril


El passat 14 d'abril aquest mateix municipi ja va aprovar una moció en aquesta mateixa línia. En aquest sentit el text conté nombroses referències a antecedents o fets de naturalesa similar com les resolucions del Parlament del 12 de desembre del 1989 o de l'1 d'octubre del 1998 referents al dret a l'autordeterminació o la Declaració Universal dels Drets dels Pobles de les Nacions Unides. L'Ajuntament de Calders considera que els ajuntaments són la institució democràtica 'més propera' a la ciutadania i que per tant cal recollir les seves peticions i sensibilitats.

Al final del ple, Perarnau ha declinat fer declaracions sobre la moció assegurant que un cop hi hagi la comissió constituïda seran els seus representants els qui hauran de posicionar-se. L'alcalde assegura que l'Ajuntament només promourà la creació d'aquesta comissió, que serà la que finalment acabarà promovent la consulta.






COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo supera el casting com a tertulià de xou d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.