directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 05:25 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Espanya podrà prohibir l'etiquetatge en català si s'aprova una nova normativa europea

Eurodiputats catalans de CiU, ERC, PSC, ICV i també del PP presenten una esmena per evitar que prosperi

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Etiquetar productes només en català podria ser impossible si el Parlament Europeu aprova aquest dimecres una nova directiva que permet als estats membres obligar que totes les etiquetes estiguin, com a mínim, en una de les llengües oficials de la Unió Europea -entre les quals no hi ha la catalana. Segons ha pogut saber l'ACN, la proposta estipula que els Estats poden decidir que l'etiquetatge 'sigui en una o més llengües oficials de la Unió'. Els eurodiputats catalans Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC), Maria Badia, Raimon Obiols (PSC), Raül Romeva (ICV) i Santiago Fisas (PP) s'han unit per presentar una esmena al text i evitar que Espanya pugui prohibir l'etiquetatge exclusiu en català.
etiquetatge, català
Comparteix
   


Etiquetes
El text proposat pel Consell Europeu i que es votarà a l'Eurocambra diu que 'dins del seu territori, l'estat membre en el qual es ven el producte pot estipular que l'etiquetatge s'hagi de fer en una o més llengües, d'entre les oficials de la Unió'. L'esmena, signada per 40 eurodiputats i liderada per Tremosa i Junqueras, demana que s'elimini el darrer tram de l'article i que simplement es precisi que s'ha d'etiquetar 'en una o més llengües'. 'Intentem que aquest tipus de textos no vagi endavant, per evitar que futurs governs espanyols vulguin utilitzar textos europeus per prohibir l'etiquetatge només en català dels productes' , ha dit a l'ACN l'eurodiputat de CiU.

D'acord amb la interpretació de la normativa, si un estat membre fa ús de l'article 15(2) les llengües minoritàries o no oficials a la UE només es podran incloure en els productes com a 'addicionals'. En aquest sentit, i sempre i quan Espanya decidís aplicar aquest article, els productes etiquetats en català també ho haurien d'estar en castellà. Per a Ramon Tremosa, la possibilitat que l'Eurocambra aprovi una normativa que permetria a Espanya oposar-se a l'etiquetatge en català demostra 'una vegada més' la necessitat d'obtenir el reconeixement oficial de la llengua catalana a les institucions europees. I és que obligar a incloure el castellà en les etiquetes 'afectaria milers d'empreses', ha alertat Tremosa, qui ha afegit: 'Etiquetar només en català és perfectament possible, com veiem en el dia a dia els catalans'.

Si aquest dimecres el Parlament Europeu aprova la directiva, encara podria trigar mesos en aprovar-se, ja que hauria de rebre de nou el vistiplau del consell i més endavant s'enviaria als Estats membres perquè n'executessin la seva aplicació. Els eurodiputats catalans Maria Badia (PSC), Raül Romeva (ICV), Oriol Junqueras (ERC) i Ramon Tremosa (CiU) van demanar a l'estat espanyol que aprofités l'adhesió de Croàcia a la UE -que requerirà una votació unànime al Consell per decretar el croat com a llengua oficial- per reclamar també la oficialitat del català. Amb tot, la setmana passada el PP i el PSOE van votar en contra de la mesura al Congrés dels Diputats.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
6 de juliol de 2011, 16.39 h

Espanya no ens podrà prohibir res si deixem de ser espanyols. Ja hi ha prou d'atacs en contra del català. Independència,collons...!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Pantinet fletxa Les Escaldes
6 de juliol de 2011, 11.16 h

Prohibir l'etiquetatge en català? Uiiiiiiii si ho arriba a saver la Maria Badia, declara la guerra a Ejspanya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
5 de juliol de 2011, 14.20 h

"Només en català, prohibit"

Doncs fem-ho en català i anglès, que tothom entén, i llestos!


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
5 de juliol de 2011, 13.27 h

Si fossim un Estat independent NINGÚ ens discutiria l'ús normal del Català, ni tenir un Comité Olímpic Català, ni les seleccions esportives, ni... A més, per població ens correspondrien 18 Diputats al Parlament Europeu, no sis, i seriem membres de la ONU, de la OTAN, de la UE, etc. En lloc de lluitar per miquetes i succedànis de sobirania de Festa Major hauriem de concentrar TOTS els esforços, recursos, temps, il·lusions i empenta en independitzar-nos: En ser un País normal. Tot el ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.