Els consells comarcals metropolitans es fan valer i justifiquen la seva existència
Responen amb contundència a la voluntat del nou president de la Diputació de Barcelona de suprimir-los
Els consells comarcals metropolitans han rebut amb recel la proposta que ha llençat aquest dimarts el futur president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve (CiU), que preveu suprimir els ens comarcals més pròxims a Barcelona, amb l'objectiu de reduir despesa institucional i poder destinar més recursos directament als municipis. Els nous presidents comarcals del Barcelonès, el Baix Llobregat o el Vallès Oriental, tots del PSC, han justificat l'existència dels consells comarcals per la seva tasca en la mancomunitat de serveis i en benefici de la qualitat de vida dels ciutadans. Els nous presidents comarcals, però, no tanquen la porta al debat si el replantejament es fa 'entre tots'.
Els presidenciables comarcals a l'entorn de Barcelona han respost així a la proposta del futur president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, que ha explicat que vol aprimar l'estructura política de la institució amb la supressió dels consells comarcals metropolitans. 'No sé si tenen massa sentit que hi siguin', ha dit. En canvi, afegeix, 'els que són de més lluny de l'entorn metropolità sí que fan un servei importantíssim'.El futur president del Consell Comarcal del Barcelonès (CCB) i alcalde de Sant Adrià de Besòs, Jesús M. Canga, s'oposa a la mesura i atribueix les declaracions d'Esteve a una 'falta d'informació'. Canga justifica els consells comarcals com una administració pròxima als municipis que 'apropa i iguala' la qualitat de vida dels veïns de ciutats diverses, a partir de serveis mancomunats.
'Sito' Canga també ha explicat que des del Barcelonès ja s'ha fet un exercici per valorar la continuïtat de l'administració comarcal i la conclusió és molt diferent a la que fa el futur president de la Diputació. 'Les nostres responsabilitats són diferents. No es trepitgen amb les de la Diputació', ha dit. Canga reconeix que 'només' la gestió de les Rondes de Barcelona és una competència compartida.
La presidenta en funcions del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Rosa Boladeras, coincideix amb Esteve en que 'l'administració ha d'evitar duplicitats', però proposa obrir el debat més enllà dels ens comarcals. 'S'hauria de parlar també quin sentit tenen consells comarcals massa petits, si es poden ajuntar, o si la Diputació duplica tasques de la Generalitat, i per tant també ens la podríem estalviar'.
En tot cas, Boladeras defensa la tasca de l'ens comarcal en una regió catalana marcada per grans ciutats com Cornellà, Sant Boi, el Prat o Viladecans que, en molts casos, eclipsen l'organisme. 'El consell Comarcal del Baix Llobregat potser fa una tasca que no és molt visible, perquè no té una incidència directa en el ciutadà, però en canvi sí que històricament ha tingut un pes important', diu.
La presidenta en funcions del Consell Comarcal del Baix Llobregat afegeix que a la comarca 'hi ha ciutats que en d'altres comarques serien la capital però que aquí són relativament petites, i ja els va bé mancomunar serveis'. En aquest sentit, destaca la creació de la taula dels serveis socials.
Per la seva banda, l'alcalde de Canovelles i futur president del Consell Comarcal del Vallès Oriental (CCVO), José Orive, no entén que Salvador Esteve posi en dubte precisament ara aquests òrgans de govern. Orive ha destacat la importància que tenen 'en temps de crisi' els consells comarcals, sobretot alhora de mancomunar serveis com el transport escolar o de les ajudes dels menjadors socials.
Segons l'alcalde, es tracta d'uns serveis que 'estalvien molts recursos als ajuntaments'. Per aquest motiu, assegura que 'no sap què vol dir Esteve quan parla d'alliberar recursos'. De totes maneres, Orive també ha avisat que la reflexió i el debat al voltant de la necessitat dels consells comarcals s'ha de fer 'entre tots', referint-se a administracions i partits polítics.
El que ha estat president del Consell Comarcal del Maresme (CCM) durant els darrers anys, Josep Jo, assegura que 'no hi ha cap administració de l'alçada del Consell Comarcal del Maresme' i diu que 'de cap manera' veuria bé que se suprimís. Jo manté que el CCM 'justifica plenament la seva existència' gràcies a la seva manera de treballar 'com una empresa', que ha estat 'exemple' arreu del territori.
Jo, que serà diputat pel PSC a la Diputació de Barcelona, explica que defensarà davant Esteve l'existència del CCM, ara en mans de CiU. El president sortint del CCM també repta Esteve a aconseguir per a la Diputació de Barcelona el nivell de gestió amb que s'ha caracteritzat el Consell Comarcal del Maresme en els darrers anys.
El seu successor al CCM, Miquel Ángel Martínez (CiU), no ha estat localitzat per valorar les declaracions de Salvador Esteve; mentre que els futurs mandataris del Consell Comarcal del Vallès Occidental han declinat fer declaracions al respecte.