
El Mercat de Música Viva augmenta la presència de programadors estrangers per mostrar-los la nova música catalana
Se celebrarà entre el 16 i el 20 de setembre té confirmada la presència d'artistes procedents, entre d'altres, d'Estats Units, Canadà, Sèrbia o Alemanya
A menys d'una setmana pel seu inici, Vic comença a respirar el Mercat de Música Viva (MMVV) on en aquesta 21a edició hi participaran uns 90 artistes. Els organitzadors destaquen la internacionalització de l'esdeveniment. A més de la participació d'artistes de diferents punts del planeta, en part gràcies als acords amb altres festivals, el director del MMVV, Lluís Puig, destaca el fet que fins el moment hi ha confirmada la presència de programadors de 18 països, quatre més que l'any passat, i d'una quinzena de comunitats de l'estat espanyol. Puig també destaca 'l'ascens directe' que han tingut alguns artistes catalans participants des que es va presentar la programació a la primavera fins ara.
El MMVV que se celebra entre el 16 i el 20 de setembre té confirmada la presència de programadors procedents, entre d'altres, d'Estats Units, Canadà, Sèrbia o Alemanya. L'any passat hi havia representació internacional de catorze països. Puig destaca que aquest fet demostra la tasca que s'ha anat desenvolupant des del MMVV amb la col·laboració de l'Institut Català d'Indústries Culturals i l'Institut Ramon Llull. Tot i la presència de programadors internacionals i de la resta de l'estat dominarà la presència d' agents musicals de Catalunya que tenen el seu 'àmbit 'natural i directe' al MMVV.El president de l'Institut de Promoció Econòmica de Vic, Josep Burgaya, també és dels que subratlla el fet que la presència internacional agafa 'més volada' aquest 2009 i assegura que consolidant aquesta presència estrangera el certament 'un salt endavant'.
Les prop de noranta actuacions programades durant quatre dies en una dotzena d'escenaris no ha patit, pràcticament, cap modificació des de la presentació del cartell a la primavera. Lluís Puig però destaca com alguns dels artistes programats durant l'estiu s'han anat fent el seu lloc. Entre aquestes, destaca noms com Pepper Potts, Zulú 9.30 o La Sucursal. Pel director d'aquest mercat musical català quan a la primavera van decidir programar-los eren només una 'aposta decidida' i amb l'estiu s'ha demostrat un 'camí ascendent' d'aquestes bandes que fa que estiguin en les millors condicions per presentar-se davant del gruix de programadors.

L'escena emergent també mostrarà el seu 'dibuix' en la vuitena edició d'In-Victro que va néixer com l'escena 'off' del MMVV. En total, aquest any s'hi podran veure dinou propostes. Aquest any la crisi obliga a concentrar la infraestructura a l'Institut del Teatre on hi haurà dos escenaris. Eva Vilaró, la seva coordinadora, considera però que aquest fet no modifica 'ni l'escència ni la marca' que ha aconseguit la programació. The Seihos, U-mä o el duet format per Maria Rodes (Oníric) i Espaldamaceta són algunes de les actuacions programades.
L'èxit no el mesuren els espectadors
Cada any passen pel MMVV unes 100.000 persones. Però tant des de la Generalitat com des de l'Ajuntament de Vic (els principals organitzadors) insisteixen que l'èxit del MMVV no es mesura només amb el nombre d'assistents. El responsable de la promoció econòmica de Vic, Josep Burgaya, deixa clar que el MMVV és per un costat 'un festival de música' però alhora un 'punt de trobada de professionals'. Per Burgaya, a més dels espectadors i les propostes artístiques, l'èxit també s'ha de valorar amb la 'capacitat de negoci' que pot generar el mercat. En aquest sentit, l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, considera que la capitalitat de la ciutat osonenca en matèria d'indústria musical està més que consolidada.