directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 10:04 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Sitges recupera la Festa de la Poesia, que no es feia a la vila des del 1918

Hi són convidats vuit poetes en llengua catalana i un d'una llengua estrangera convidada, enguany la castellana

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Sitges (Garraf) acollirà del 6 al 8 de juliol la 1a Festa de la Poesia, un nou concepte de festival que vol retre homenatge a nou poetes a través de diverses activitats que pretenen involucrar tot el poble. L'única Festa de la Poesia que s'havia celebrat abans a la vila data del 1918 i ara es recuperaran algunes de les activitats que s'hi van fer llavors, com la rebuda dels poetes a l'Estació de Sitges, amb una banda de música i una comitiva d'autoritats. Diversos recitals i concerts i una exposició sobre la poesia a la vila completaran la programació del cap de setmana.
festa poesia sitges
Comparteix
   


Etiquetes
Organitzada per l'Ajuntament de Sitges, i ideada i dirigida pels poetes Joan Duran i Cèlia Sànchez-Mústich, la Festa de la Poesia a Sitges retrà homenatge a un total de nou poetes. En aquesta primera edició els autors convidats són vuit poetes en llengua catalana: Amadeu Vidal i Bonafont, Anna Aguilar-Amat, Gemma Gorga, Màrius Sampere, Montserrat Rodés, Olga Xirinacs, Susanna Rafart i Teresa Pascual. La idea és que, a més, cada any hi hagi una llengua convidada, que en aquesta edició serà el castellà, de la mà del poeta José Corredor-Matheos.

Cèlia Sànchez-Mústich, codirectora de la Festa, ha explicat que pretén ser 'un nou concepte d'homenatge on festejarem els poetes per separat' però també en conjunt, 'donant molta importància als detalls'. Així, per exemple, en l'exposició que s'organitzarà cada poeta tindrà dedicat un mòdul dissenyat amb el seu color preferit.

L'altre director del festival, Joan Duran, ha destacat que aquest certamen ha aconseguit involucrar nombroses empreses, hotels, restaurants i entitats de Sitges, que han col·laborat majoritàriament amb suport material, i en alguns casos també econòmic.

Gairebé un segle sense festa poètica


Ha passat gairebé un segle des de l'única Festa de la Poesia, que es va celebrar a Sitges l'any 1918 impulsada per literats sitgetans. Com ja es va fer llavors, els poetes convidats seran rebuts, el divendres 6 de juliol al migdia, a la plaça de l'Estació de Sitges, amb una banda de música i amb la presència de diverses entitats sitgetanes i els ciutadans que vulgui sumar-se a l'espectacle i posterior comitiva.

El destí serà el Mercat Vell, que serà precisament l'espai que acollirà l'exposició 'Sitges: mercat/marcat de poesia', i altres activitats de la Festa. Aquesta exposició estarà protagonitzada per la projecció d'un videoart sobre el perfil i l'obra dels poetes convidats.

El mateix divendres, a les sis de la tarda, tindrà lloc una altra de les activitats destacades del programa, un concert de la pianista Teresa Martin-Santos, que haurà volat des de Suïssa per oferir als poetes un singular repertori. En acabar aquesta interpretació, la periodista sitgetana Mònica Gallardo conduirà un col·loqui informal entre els poetes i el públic assistent.

L'últim acte de divendres serà a dos quarts d'onze del vespre, amb una actuació on Maria Laffitte cantarà lletres de Ramon Llull a les terrasses de la Biblioteca Santiago Rusiñol. En l'actuació participaran també tres poetes joves (Laia Noguera, Esteve Plantada i Pere Antoni Pons), que viatjaran en el temps per intercanviar impressions amb Llull.

El dissabte, a les sis de la tarda, el Mercat Vell acollirà la darrera interpretació que l'actor Fernando Guillén farà de l'obra teatral El vals del adiós, del poeta Louis Aragon, obra amb la qual s'acomiada dels escenaris. Els poetes convidats es barrejaran amb els sitgetans com a públic d'excepció.

El mateix dissabte, i també al Mercat Vell, se celebrarà el recital de cloenda, a dos quarts d'onze del vespre, amb les veus dels poetes convidats. L'espectacle estarà dirigit per l'actriu Carme Sansa i comptarà amb les interpretacions de l'actor Enric Majó i de l'actriu Gemma Brió, que convocaran la ironia d'un desè convidat: en Santiago Rusiñol.

Finalment, el diumenge dia 8 els poetes seran convidats a fer una ruta pels museus de Sitges, tal com, fa 89 anys, van ser convidats els poetes participants en aquella primera i antiga Festa. Cap a la una del migdia, els poetes gaudiran d'un comiat popular a la platja de Sant Sebastià.

Poesia per a tothom


El director de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Oriol Izquierdo, ha destacat que festivals com aquest contribueixen a difondre la poesia entre el gran públic,'fins i tot entre aquells que pensen que això de llegir poesia és una cosa difícil i fins i tot una mica esotèrica'.

Els organitzadors de la Festa confien que aquesta iniciativa comptarà amb un gran suprt popular. De fet, creuen que 'un projecte així només és possible a Sitges, on a la gent li agrada molt participar, i per això no seria traslladable a cap altre poble'.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.