directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 9 de maig de 2024 00:22 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Govern crea el primer fons de beques propi alhora que apuja un 7,6% la matrícula universitària

La JNC celebra aquesta 'primera passa per tal d’assolir la plena independència' pel que fa al model de beques a Catalunya

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Govern ha aprovat aquest dimarts el decret de preus dels serveis acadèmics a les universitats per al curs 2011-2012 amb un augment del 7,6%. Al mateix temps, el Govern també ha creat el primer fons de beques propi de Catalunya després de la promesa de traspàs d'aquesta matèria per part del govern espanyol per tal de corregir les desigualtats territorials en l'assignació de les beques que es produïen fins ara.  Les beques es plantegen amb una doble finalitat. D'una banda es vol garantir l'equitat del sistema ajudant els estudiants amb rendes més baixes a través de les beques 'Equitat'. De l'altra, es vol premiar l'excel·lència i el rendiment acadèmic mitjançant les beques al 'Rendiment Acadèmic'. La gestió de les beques des de Catalunya és una vella reivindicació de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) que ha celebrat aquesta 'primera passa' cap a la 'independència pel que fa al model de beques a Catalunya'.
classe català universitat
Comparteix
   


Etiquetes
Actualment, els alumnes universitaris paguen de mitjana l'11,4% del cost total dels seus estudis. Gairebé 9 de cada 10 euros que costa una carrera universitària els aporta l'administració. Per corregir aquest desequilibri, el Govern proposa un increment de l'IPC més 4 punts percentuals -en total, doncs, del 7,6%- pels estudis de grau. Aquest augment es tradueix en un increment per curs d'entre 65 i 100 euros -uns 8 mensuals- segons l'experimentalitat de l'estudi. En el cas dels màsters, l'increment de taxes proposat és el de l'IPC. Aquest any, es permetrà el pagament fraccionat mensualment de la matrícula.

Primer sistema de beques propi
La gran novetat d'enguany és que amb el 25% de la recaptació que s'obtingui dels 4 punts percentuals per sobre de l'IPC, el Govern de la Generalitat crearà el primer sistema de beques propi de Catalunya. Les beques es plantegen amb una doble finalitat. D'una banda es vol garantir l'equitat del sistema ajudant els estudiants amb rendes més baixes a través de les beques 'Equitat'. De l'altra, es vol premiar l'excel·lència i el rendiment acadèmic mitjançant les beques al 'Rendiment Acadèmic'.

Aquesta nova política de preus forma part de les línies estratègiques que incorpora el document de 'Bases d'un nou model universitari' i que han de servir per enfortir el paper del sistema universitari català juntament amb la reestructuració de la programació acadèmica, el nou model de personal acadèmic, l'impuls dels serveis comuns, el nou sistema de governança i el paper de les universitats com a motors de desenvolupament del país.

Recàrregues per a segones i successives matrícules
En les assignatures matriculades per segona vegada es mantindrà el coeficient multiplicador d,1,5 al preu del crèdit i s'incrementarà el coeficient per a les assignatures matriculades per tercera o més vegades, que passarà de l,1,8 al 3. Aquesta mesura no té afany recaptatori sinó que pretén incentivar l'estudiant perquè realitzi una matriculació responsable i millorar la seva eficiència i el seu rendiment acadèmic.

El decret també estableix una sèrie d'exempcions amb la finalitat de garantir l'accés a la universitat a persones de determinats col·lectius com ara les pertanyents a famílies nombroses, els estudiants amb matrícules d'honor i premi extraordinari, les persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 33%, els majors de 64 anys, les víctimes d'actes terroristes i de violència de gènere, i les famílies monoparentals.

Pel que fa als preus corresponents a la prestació de serveis acadèmics de caràcter administratiu, com ara l'expedició de títols acadèmics, la prova d'aptitud per a l'homologació de títols estrangers o l'estudi per a l'homologació de títols estrangers, s'incrementen d'acord amb l'IPC.

Finalment, el preu dels doctorats adaptats a l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES), es desglossarà en dos conceptes de manera que la lectura i defensa de la tesi es podrà abonar en un únic pagament durant el curs acadèmic en què es defensi la tesi doctoral.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
13 de juliol de 2011, 09.44 h

Ja era hora que s'incentivés als estudiants pels resultats acadèmics excel.lents, independement de la renda dels pares; tot i que tbé estic d'acord que s'ha d'ajudar als de rendes més baixes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo supera el casting com a tertulià de xou d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.