directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 22:28 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El PP també aplica el secessionisme lingüístic a l'Aragó i anuncia la derogació de la Llei de llengües

Ho ha avançat en el ple d'investidura del nou govern sorgit del pacte dels populars amb el PAR

Comentaris 27  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

La Llei de llengües d'Aragó, aprovada el desembre de 2009 després de dècades d'ajornaments, patirà retallades i derogacions diverses, segons ha confirmat la nova presidenta del govern aragonès, Luisa Fernanda Rudi (PP), al seu discurs d'investidura. Tot i que la Llei va ser concebuda com un document de mínims perquè tot i afirmar que català i aragonès són 'les llengües pròpies i històriques' d'Aragó, només atorga caràcter oficial al castellà, i relega les dues anteriors a 'voluntàries'. Fent seves les tesis del secessionisme lingüístic, Rudi assegura que protegir el català aniria en contra de l''ús de les modalitats lingüístiques pròpies' ja que al seu entendre, allò que es parla a la Franja no és català.

Comparteix
   


Etiquetes
I és que PP i PAR consideren que la parla de la Franja són 'modalitats lingüístiques aragoneses' i no variants del català, fet pel qual defensen aberracions lingüístiques diverses, com ara que cada poble triï el nom que li vol donar a la seva llengua. L'anterior portaveu del PAR a les Corts ja va deixar clar el dia de l'entrada del text a la cambra que 'no volem que es digui català al que es parla a la zona oriental [Franja], no té perquè dir-se català'. El PP va anar més enllà, i el seu portaveu assegurava que 'l'aragonès o fabla aragonesa és un invent artificial, àmpliament discutit per especialistes, que no ha estat la llengua materna de cap aragonès', 'si es declara el català com a llengua pròpia d'Aragó s'incomplirà l'Estatut, que diu que s'han de protegir les diferents modalitats'. Uns i altres van treure també l'argument de la despesa, de la que el PP deia que 'tindrà un cost molt elevat que desconeixem (!?)'.
 
Durant el debat sobre la llei a la cambra aragonesa, tots dos partits van exhibir un alt nivell d'exaltació contra el text. Per exemple, tots els diputats del PP van lluir un adhesiu que resava 'No a la imposición del catalán', nom també de la coneguda falca de ràdio que van impulsar, de dubtosa legalitat i de notable racisme (on s'hi pot sentir algú que contesta en català, fet que l'anunci assegura que 'Seguramente a ti tampoco te parece normal. No a la imposición del catalán').
 
El text garanteix l'ensenyament i el dret dels parlants del català i l'aragonès a estudiar i a usar-lo 'si volen' però sense atorgar-los en cap moment la cooficialitat. El text posa fa especial èmfasi en el tema de la 'voluntarietat' del seu ús per que fa als àmbits públics, l'ensenyament i l'administració, i mai des de l'oficialitat. Així, admet el dret dels territoris on s'hi parla català o aragonès a dirigir-se a l'administració en alguna d'aquestes llengües, i a rebre l'ensenyament en aquesta llengua si així ho demanen. Tot i això per al PP i el PAR, l'acceptació de la parla catalana dins les actuals fronteres aragoneses és inconcedible.
 
PP i PAR ja van avisar que si assolien el poder farien tot el possible per derogar-la o modificar-la. De fet la nova presidenta, Luisa Fernanda Rudi, duia al seu programa del PP la derogació de la Llei o la seva modificació de dalt a baix. El pacte amb el PAR ha situat José Ángel Biel, accèrrim anticatalà del PAR, a la presidència de les Corts d'Aragó, càrrec que va aconseguir amb els vots de PP, PAR i sorprenentment també del PSOE.
 
Uns 200 municipis de l'Aragó es consideren de zones de parla catalana o aragonesa, aproximadament el 25% del territori global d'Aragó sota sobirania espanyola.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#27
Francat fletxa Girona
2 d'abril de 2012, 22.45 h

Jo coneixia un paio de la Franja que parlava català i ell no se'n sent, se sent tan sols aragonès, i jo tampoc el sentia català. Tan sols es defensa la unitat lingüística, no pollítica. Catalunya no es vol annexar cap territori no català, és ridícul !!! Els lleonesos parlen castellà i no són castellans ni se'n senten !!!

El cas és que el català fora del Principat s'hauria de defensar també per ells mateixos i ser monolingües en català com fa no gaire temps enrere.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
JOSEP MARIA fletxa SANT PERE DE RIUDEBITLLES
16 de juliol de 2011, 11.24 h

DE QUINA LLORIGUERA HA SORTIT AQUEST PERSONATGE ?, I QUE EM PERDONIN LES RATES, COM ES PODEN DIR TANTES TONTERIES AMB POC ESPAI, POT SER QUE ET CULTURITZIS UNA MICA NOI#20


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
Fernberg fletxa Santa Coloma de Gramenet
15 de juliol de 2011, 21.28 h

#20 Sóc català d'origen aragonès. Vaig nèixer i crèixer a Barcelona i les meves arrels provenen de Saragossa. Duc ambdues terres al cor. I he de dir-te que impresentables com tu, que l'única cosa que busquen és enfrontar-nos, sobren a l'Aragó i a Catalunya. Au, ves a pastar fang.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Ll.B. fletxa Granollers
15 de juliol de 2011, 20.03 h

Deia en un comentari anterior, que els que neguen el català a la Franja, ni el parlen ni el coneixen. Ara o molt m'equivoco, o ni tant sols saben quines ciutats i pobles son de la Franja (Monzón?). Jo sempre l'anomeno la Franja tot i que reconec que, aquí a Catalunya també l'anomenem Franja de ponent. Això és així per que com suposo sabràs la Franja ens cau a l'oest o sigui a ponent. Però encara no he sentit dir a ningú, a part de tu, "Franja de ponent de Catalunya", ni que sigui p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Karme fletxa Alt Penedès
15 de juliol de 2011, 17.14 h

#20 Disculpa, però no entenc aquest idioma tan estrany que escrius?. M'ho pots traduir a l'idioma que parlem aquí, a Catalunya, als Països Catalans?.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
l'Esteve fletxa Vallés Oriental
15 de juliol de 2011, 17.08 h

#20 Mira imbècil (em perdo dels imbècils) la diferencia entre els individus com tu i els humans de Catalunya , rau en que per molt que busquis , aqui no hi trobaràs "anti-aragonesistes" o "anti-valencianistes" o "anti-tot-allò" que ens insulta i que s'empenya en canviar el present i el passat d'una nació, això si , derrotada però no vençuda.
I si, tal i com diu el Robert , de Castelldefels, dono suport a la seva moció per tal que tu i la gent ANTI-TOT-ALLÒ-QUE-NO-SIGUI-UNA-GRAN-MIERD... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
Robert fletxa Castelldefels
15 de juliol de 2011, 16.11 h

#20 Aquest afegitó últim al teu comentari : " A prendre pel sac ", te'l podries aplicar a tu mateix.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
ARAGÓN ANTICATALANISTA fletxa Corona de Aragón
15 de juliol de 2011, 15.35 h

.
¡ARAGÓN NO REBLA!
.
El PP llevaba en su programa la derogación de la Ley de Lenguas, así como el PAR, que en campaña anunció que modificaría o derogaría dicha norma. Ambas formaciones recogieron firmas contra dicha ley.
.
Los ciudadanos del Aragón oriental, (territorio anhelado por los nacionalistas catalanes al que denominan como “Franja de Ponent de Catalunya” e integrante de sus “Països Catalans”), han puesto de manifiesto la gran voluntad de proteger su riqueza cultural ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Fernberg fletxa Santa Coloma de Gramenet
14 de juliol de 2011, 22.40 h

Si "allò que es parla a la Franja no és català", què és? Swahili? Aquesta senyora demostra ser una inculta i el més greu és que una majoria dels electors l'hagin elegit. Un govern del PP suposa un important pas enrera per a la normalització lingüística a l'Aragó. Diguem-ho clar, aquesta gent el que vol és el monolingüisme castellà, la qual cosa farà que l'Aragó sigui culturalment més pobre.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Robert fletxa Castelldefels
14 de juliol de 2011, 21.21 h

#2 Gràcies Sebastià pel teu valent comentari. Aquests pseudo-franquistes només volen l'anorreament i posterior desaparició de la nostra llengua, al País Valencià, a Ses Illes, a La Franja, i al Principat....¡ ja ho veurem !


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.