CiU i PSC arriben a un pacte de mínims per a la Llei òmnibus
Introdueix demandes dels socialistes per evitar una esmena a la totalitat · A diferència de l'acord amb el PP pels pressupostos, aquesta vegada sí que hi ha hagut fotografia
CiU i PSC han arribat a un principi d'acord per les tres principals lleis del paquet òmnibus. El presidents dels dos grups al Parlament, el convergent Oriol Pujol i el socialista Joaquim Nadal, han escenificat un pacte per tal d'evitar que el PSC presenti esmena a la totalitat a les lleis òmnibus. Així, en una roda de premsa conjunta, Pujol i Nadal han explicat que han arribat a un acord de mínims facilitat per l'acceptació per part de CiU d'algunes demandes que el PSC considerava claus, i que van des de la divisió de la llei en cinc blocs, fins al manteniment dels governs territorials de Salut, aclariments en algunes estructures administratives, o la distinció especifica de tràmits per obrir nous negocis. Aquesta vegada, a diferència de l'acord de CiU amb el PP per a l'aprovació dels pressupostos, Nadal i Oriol Pujol han fet una compareixença conjunta davant dels mitjans de comunicació per explicar el pacte.
El punt de partida d'aquest acord és la separació de la Llei òmnibus en cinc parts. Amb el sí del Govern a aquesta demanda quasi unànime de l'oposició l'acord ha estat més fàcil. Així ho ha reconegut Nadal, que ha dit que les formes també han influït en la seva decisió. Posteriorment, dies de negociacions i converses que en ocasions han comptat amb la presència afegida de la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i del portaveu, Francesc Homs, han acabat per tancar un seguit d'acrods concrets explicats aquest dilluns per Nadal.D'aquesta manera, els dos grups majoritaris han acordat, per exemple, mantenir els governs territorials de Salut 'i buscar un model de governança compartida que serà desenvolupat per la llei amb esmenes dels dos grups', en paraules del president del grup del PSC. Altre dels punts pactats és el de definir 'els criteris d'acreditació' que han de permetre a una entitat o empresa prestar serveis públic i concertats, i exigir sempre un conveni signat, per tal de 'garantir la qualitat' i 'una certa homologació'.
L'acord també passa per especificar 'per escrit' a la llei que els sis mesos exigits de residència a Catalunya per poder beneficiar-se d'intervencions quirúrgiques responen a la voluntat 'd'evitar el turisme de salut' i que en cap cas es deixa de garantir 'el dret universal a l'assistència sanitària' per tothom. Nadal també ha concretat que s'ha acordat una fórmula que 'clarifica' les diferències administratives entre 'el concepte de la comunicació prèvia i el de la declaració responsable' a l'hora de tramitar els permisos per l'obertura de nous negocis. Per últim, s'ha volgut incloure en el pacte mesures més administratives, com el manteniment de la memòria d'impacte en les disposicions generals que emeti el Govern.