directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 13:18 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Carod creu que hi ha "més d'un" escriptor català que mereix el Nobel de Literatura

Bargalló va defensar la llista d'autors, "representativa" de la cultura del país

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El vicepresident del Govern i president de la Comissió Executiva Frankfurt 2007, Josep-Lluís Carod-Rovira, va aprofitar la presentació en societat del programa d'actes de l'expedició catalana a Frankfurt per considerar que hi ha "més d'un" escriptor català actual que mereixeria el Premi Nobel de Literatura, sobretot, va dir, si es compara amb autors de "latituds no molt llunyanes" que el van rebre fa un segle. Bargalló ha aprofitat la trobada per recalcar que la llista "no és exhaustiva" però sí "representativa".
frankfurt carod-rovira fira
Carod-Rovira i Juergen Boos, el director de la fira de Frankfurt / ACN

Comparteix
   


Etiquetes
El director de l'Institut Ramon Llull (IRL), Josep Bargalló, i el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, han defensat aferrissadament la llista d'autors catalans que aniran a la Fira de Frankfurt, tot assegurant que és 'representativa' de la cultura del país. Els dos líders republicans han recordat que es tracta d'una selecció i que, per tant, no pot ser exhaustiva, però han recordat que també s'hi van convidar autors catalans que escriuen en castellà i tots van rebutjar anar-hi. Per la seva banda, el director de la fira, Juergen Boos, ha assegurat que el certamen està sempre obert al debat polític.

Bargalló, Carod-Rovira i Boos han participat aquest dimecres al vespre en un acte de presentació a la societat del programa que portarà Catalunya a la Fira de Frankfurt d'enguany, on serà la cultura convidada. Centenars de persones han acudit a la presentació, en el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), entre ells el president d'Òmnium Cultural, Jordi Porta, o el director de Televisió de Catalunya (TVC), Francesc Escribano.

Bargalló ha centrat la seva intervenció en la polèmica sobre la selecció d'autors que aniran a la fira, ja que, segons ha dit, els mitjans de comunicació 'no van entendre' el que va explicar el passat 13 de juny durant la presentació de la llista a Frankfurt.

El director de l'IRL ha recordat quins han estat els criteris de selecció a l'hora d'escollir els autors: que haguessin estat recentment traduïts a l'alemany, que fossin representatius de tots els gèneres i de tots els territoris de parla catalana, que tinguessin possibilitats comercials de ser traduïts a l'alemany i la seva voluntat i disponibilitat per anar a la fira, a més dels suggeriments dels editors catalans i estrangers. En aquest sentit, Bargalló ha reconegut que la llista resultant 'no és exhaustiva, perquè hi havia un nombre de places limitat, però sí és representativa'.

Bargalló ha recordat que l'IRL va convidar autors catalans que escriuen en castellà i tots ells van rebutjar la invitació. Segons Bargalló, alguns van al·legar motius laborals, de salut o senzillament van dir que no volien anar-hi, però ha advertit que 'per discreció' no s'explicarà els motius personals de cadascú. El director de l'IRL ha subratllat que en bona part dels casos els autors en castellà convidats van pensar que la seva 'no-presència' beneficiaria la presència de la cultura catalana a la fira.

Una representació catalana que "animi" el jurat del Nobel

Per la seva banda, Carod-Rovira ha demanat als autors que participaran que siguin conscients del "valor col·lectiu" que representen i siguin uns "dignes ambaixadors".

Carod ha considerat que els autors que van a Frankfurt són una "molt bona representació" del que "s'escriu" i una demostració de l'"alt nivell" de la literatura catalana. Tot i això, ha admès que una selecció significa "una part del tot", de manera que hi ha injustícia, sense que això obligui a entrar en "debats inimaginables en altres latituds".

Josep-Lluís Carod-Rovira ha assegurat que la catalana "és la cultura més gran del món sense estat", amb una projecció i producció industrial que la mostren "viva, dinàmica i en moviment permanent". Per a ell, Catalunya és "el millor exemple del sud d'Europa" de multiculturalisme, plurilingüisme i esperit obert. Carod ha esperat que el fet que la cultura catalana sigui la convidada d'honor a la Fira de Frankfurt "animi" el jurat de l'Acadèmia Sueca a concedir el guardó a un escriptor català, com ha passat altres vegades amb l'invitat.

La participació de Catalunya com a cultura convidada portarà a la Fira de Frankfurt un programa amb 250 editorials, 705 artistes representats en una dotzena d'exposicions i més de 60 espectacles de música, dansa i teatre.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Eusebi fletxa Manresa
28 de juny de 2007, 13.54 h

Per a ser rigorosos, Carod no és vicepresident sinó Conseller de la Vicepresidència que vol dir que té el mateix poder, o que no té, que tots els altres consellers, malgrat li pesi.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Bucarest fletxa Barcelona
28 de juny de 2007, 12.29 h

Un Nobel català seria un cop d'efecte brutal per a la nostra cultura, i una injecció d'autoestima. Malauradament, sembla que els 'cosmopolites' responsables del premi no tenen gaire tirada a premiar escriptors en llengües de nacions sense estat, però això algun dia haurà de caure pel seu propi pes. Riera, Porcel, Gimferrer, Monzó... Per què no?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.