directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 17:44 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Els últims Papers de Salamanca, a punt d'arribar a casa

Ja han enviat les darreres 365 caixes de documents catalans

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Les últimes 365 caixes de documents catalans que es trobaven a Salamanca han sortit aquest dimecres al matí de Centre Documental de la Memòria Històrica amb destinació a Sant Cugat, on està previst que arribin aquest vespre. La ministra de Cultura, Ángeles González Sinde, ho ha confirmat als passadissos del Congrés a preguntes dels periodistes després que el Patronat va aprovar l'enviament el passat divendres i aquest dimarts el delegat del govern a Catalunya, Joan Rangel, ja va avançar que s'havia començat a empaquetar la documentació. Són els últims documents espoliats que es trobaven a Salamanca, però encara queda per retornar altres materials com per exemple banderes i insígnies.

Comparteix
   


Etiquetes
Es tracta de la documentació que es trobava en uns 715 lligalls de la Secció Politico Social de Barcelona. Destaca la documentació de diferents partits polítics, com la del Secretariat d'Esquerra Republicana de Catalunya i del Comitè Central del PSUC, de diaris i publicacions polítiques i sindicals, com 'Solidaridad Obrera' de la CNT i 'Tierra y Lilbertad' de la FAI, i altres col·lectius, com les milícies antifeixistes, el Centre Republicà d'Igualada, l'Agrupació d'Indústries Gastronòmiques de Catalunya i el 'Socorro Rojo Internacional'.

També retornen15 caixes de la secció Político Social de Lleida, fonamentalment amb la documentació de la secció catalana de la UGT, de l'anomenada 'Columna Durruti' i del comitè central de l es milícies antifeixistes. Sinde ha explicat que dins d'aquesta documentació també hi ha la correspondència privada de Francesc Cambó.

Són els últims documents, però no tot el material confiscat que quedava a Salamanca. Ara queda per negociar en una reunió que se celebrarà properament la tornada d'objectes, com bandera i insígnies.

Segons la ministra, serà la comissió mixta qui acabi de determinar quan retornen aquests materials. Sinde també ha parlat de l'Arxiu Centelles després que aquest dimarts la Comissió Bilateral acordés la creació d'un grup de treball per negociar el traspàs del seu contingut -a mans del Ministeri de Cultura- a la Generalitat de Catalunya.

Sinde ha afirmat que aquest material, juntament amb altres com el llegat de l'editora Carme Balcells han de ser consultables per tots els ciutadans  i ha recordat que el fet que estigui en mans de l'Estat implica que també ho està dels ciutadans de Catalunya.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Pantinet fletxa Les Escaldes
21 de juliol de 2011, 08.57 h

Tètric, n'esteu segurs que son els darrers papers? De on ho heu tret? Qui us ho ha dit? Tant facil es enganyarvos? Entenc el tracte que Espanya ens dona, no ens mereixem res més que despreci i preses de pel. Asclar que els BOTIFLERS catalans els hi posen amb safata.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Francesc fletxa Sant Pol de Mar
20 de juliol de 2011, 16.13 h

Aixi es aspaña.
Despres de mes de 30 anys de democracia encara esperem papers, traspassos, diners i altres coses que hauria de fer temps que estarien a Catalunya.
Arrivara l´any 2100 i encara esperarem coses pero Catalunya ja haura deixat d´existir.
Volem independencia ara i no d´aqui a 300 anys mes.
BOICOT A ASPAÑA


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.