directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 06:39 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

López Tena creu que amb la Llei de consultes Catalunya podrà fer referèndums independentistes

PSC i ICV demanen que no crear 'falses expectatives'

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

La Llei de consultes populars ha començat el seu tràmit al Parlament i els diferents partits polítics l'han valorat de forma molt diferent. Davant les veus pessimistes sobre les potencialitats d'aquesta llei, el president del CES i exvocal del CGPJ, Alfons López Tena, ha assegurat que permetria preguntar per la independència de Catalunya a través d'una pregunta com 'vol vostè que es reformin les lleis necessàries o la Constitució a efectes que sigui un estat independent, democràtic i social integrat a la UE?'. Ara bé, López Tena ha volgut deixar clar que la consulta requeriria de autorització de l'Estat, motiu pel qual CiU la considera una llei 'sense sentit'. PSC i ICV, per la seva part, han demanat no crear 'falses expectatives'.

Comparteix
   

López Tena ha volgut deixar clar que la consulta que es va fer diumenge a Arenys de Munt per part d'una entitat privada sobre la independència de Catalunya 'es podria fer' a tot el país fent ús de la Llei de consultes populars, si 'es planteja com una reforma de la Constitució espanyola o de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya'. El president del CES ha recordat que així ho va recollir el Tribunal Constitucional espanyol (TC) en una sentència del setembre del 2008.

A més, l'exvocal del CGPJ ha recordat que la Generalitat pot demanar una reforma de la Constitució espanyola i els ajuntaments una reforma de l'Estatut, de manera que, si la pregunta es formula en aquest sentit, entraria dins de les seves competències.

De fet, durant la comissió, López Tena ha assegurat que 'l'única limitació' que té la llei és l'article de la Constitució espanyola que estableix que ha de tenir una autorització de l'Estat espanyol, ja que altres lleis, com la de referèndums o la de règim local, 'no són vinculants per aquesta cambra'. López Tena, però, ha volgut deixar clar que en qualsevol cas l'autorització de l'Estat és necessària.

Una llei rebaixada

Tot i això, ha qualificat la llei de 'proposta restrictiva i limitadora', tant amb el número de signatures que es demana, com amb el fet que es declarin 'no vinculants, quan es podrien fer vinculants'. Ha recordat que les modificacions que el Consell Executiu del Govern va fer al text proposat pel Departament de Governació fan que el projecte opti per 'la restricció i el bloqueig'.

PSC i ICV no volen crear 'falses expectatives'

El PSC i ICV han coincidit en què no és bo que s'aixequin 'falses expectatives' sobre la llei de consultes i en desvincular la consulta d'Arenys de Munt de les consultes que es regulen amb la llei. Per part del PSC ja adverteixen que caldrà 'retocar' encara més la llei per 'perfeccionar-la'. ICV-EUiA ha avisat que 'és bo no aixecar falses expectatives' amb la llei de consultes i ha recordat que 'la normativa no serveix per decidir sobre el que una administració no té competències'.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
17 de setembre de 2009, 11.44 h

El 80% de politicos es de MEDIOCRE para abajo.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
17 de setembre de 2009, 10.42 h

En éste pais sobran un 60% de POLITICOS en todas las categorias y faltan ECONOMISTAS,INGENIEROS, que quieran dedicarse a sacar al pais de éste 20% de paro,con él efecto dominó que cnlleva.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
cinicat fletxa Barcelona
17 de setembre de 2009, 07.59 h

ERC salvarà la unitat d'Espanya

Per més que alguna vegada pugui semblar que la gent d’ERC són una mica eixelebrats, a l’hora de la veritat saben respondre amb el patriotisme i la responsabilitat de la gent de bé.



Inexplicablement, basant-se en un buit legal, a Arenys de Munt van celebrar una consulta sobre la independència de Catalunya, que si bé era una consulta de costellada, sense cap validesa jurídica, sí que podia generar un corrent de consultes arreu del paí... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Quim fletxa PPCC.
16 de setembre de 2009, 19.36 h

Algú coneix algún país del món que s´hagi alliberat amb el permís dels amos?. Els partits polítics catalans si de veritat estimen el seu poble el que han de fer és fer un referemdum per la independència de Catalunya i passar-se la constitució espanyola pel cul i que deixin d´escalfar cadires i viure del "cuento".


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.