directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 16:35 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Consultes independentistes doble fletxa

Per Carod-Rovira, 'tots hem exagerat una mica' amb la consulta d'Arenys

De viatge al País Basc diu que 'la independència de Catalunya ni la unitat d'Espanya' la decidirà aquest referèndum

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El vicepresident del Govern, Josep Lluís Carod-Rovira, ha reconegut que 'tots hem exagerat una mica' amb la consulta d'Arenys de Munt. Ha tret importància a la iniciativa després d'una conferència que ha fet aquest dijous a Sant Sebastià. Carod ha dit que ni 'la independència de Catalunya ni la unitat d'Espanya' la decidirà aquesta consulta. Tot i això, ha afirmat que 'ha servit per posar de manifest 'una certa fatiga davant la política tradicional i la maquinària dels partits'. Segons el republicà, ha posat en evidència que 'una part de la societat catalana ha expressat que, després de constatar que Espanya no accepta Catalunya tal com és, també existeix el divorci'.
carod-rovira Ezenarro
Comparteix
   

D'altra banda, i preguntat sobre l'actualitat política basca, Carod Rovira ha sentenciat que si sorgís una expressió independentista d'esquerra unitària seria un revulsiu per la política basca, assegurant alhora que el conflicte polític ha d'arreglar-se políticament i no a través de qualsevol altre expressió.

En la conferència que ha ofert al palau Miramar de Sant Sebastià, ha defensat la necessitat d'una base social àmplia i diversa com a punt de partida per construir el projecte nacional de futur. Carod ha destacat el paper de la immigració i ha assegurat que 'la construcció nacional catalana, és alhora horitzó i lligam social', a diferència del nacionalisme essencialista, propis dels estats, que 'és excloent per naturalesa'. 'L'èxit del nostre projecte nacional depèn de la nostra voluntat de construir la nació del futur de forma que generi l'adhesió de la ciutadania, no només d'una part'.

Carod-Rovira ha advertit que el nacionalisme propi dels estats és 'excloent per naturalesa' i, al mateix temps, 'creu que la nació és una cosa perpètua que s'ha de preservar quan més immutable millor' i 'utilitza les estructures estatals per perpetuar aquesta versió', un error en què no ha de caure el projecte de construcció nacional català, que segons el polític, ha de defugir 'de la confrontació entre dues entitats essencialistes per guanyar l'adhesió de la totalitat de la ciutadania a la construcció d'un projecte nacional lliure, comú, de futur, que es basi en la seva voluntat'. 'No es tracta de construir una societat només per als ciutadans nacionalistes, una part, sinó per als ciutadans nacionals, el tot'.

El polític català, per a qui 'la nació no és un punt de partida, sinó el punt d'arribada que està per venir, que es decideix col·lectivament i que serveix com a dispositiu simbòlic que fa avançar la gent de manera conjunta', ha destacat el paper de la immigració en la construcció del projecte nacional de futur, i la necessitat de sumar esforços, perquè 'la nació catalana es defineix dia a dia al carrer'.

D'aquesta forma, Carod Rovira ha dibuixat una nació en què els catalans es defineixen 'a través de diverses expressions culturals, apropiacions lingüístiques, d'adaptacions pròpies del patrimoni nacional heretat'. En definitiva, una nació dinàmica que sumi, 'perquè una nació en construcció necessita i accepta noves aportacions i reconeix la seva pròpia identitat com un projecte en evolució'. En aquest sentit, Carod Rovira ha advertit que 'no té sentit fer una oferta nacional rígida, on es demani als nouvinguts esdevenir una altra cosa, oblidant per sempre el que eren abans d'arribar', que no deixa de ser el que fan els estats.

El vicepresident del Govern ha fet aquestes reflexions en el marc d'una conferència organitzada per la fundació Ezkerraberri, creada per la formació independentista basca Aralar, que ha tingut lloc al palau Miramar, de Sant Sebastià, aquesta tarda, on ha conclòs que 'no hi ha força més invencible que un poble expressant-se democràticament i pacífica' i ha assegurat que 'volem una nació responsable que sàpiga assumir els reptes que implica el major autogovern.Una nació que faci política i pugui decidir el seu futur'.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
Àngel fletxa Cerdanyola del Vallès.
18 de setembre de 2009, 16.35 h

Una de les coses més tristes d'una persona és la traició..............


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
18 de setembre de 2009, 12.35 h

La foto, impagable!!...Com s'agafa a la cadira!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
18 de setembre de 2009, 12.20 h

Fora politics Catalans botiflers,necessitem LIDERS i renovacio politica.Si us queda algo de dignitat,DIMITIU de una vegada lladres!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
18 de setembre de 2009, 10.12 h

Veis como la cúpula de ER es contradictoria,listillos, mediocres si aciertan algo es por casualidad,no tienen brújula.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
18 de setembre de 2009, 09.37 h

Las naciones catalana y vasca son partidarias del derecho de autodeterminación. La consulta de Arenys pone de manifiesto que para el gobierno español de turno, aún sin violencia política, la constitución es pétrea en cuanto a la "unidad de destino en lo universal". La democracia española sigue anclada en 1978 y sigue sin entender que las leyes deben responder a la voluntad popular libremente expresada, debatida y votada. Los "cepillados" parlamentarios y judiciales en Madrid alimentan el ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
18 de setembre de 2009, 09.34 h

Carallot!



Això és el que vols: Una cadira per poder seure i ja està! O necessites una poltrona?



Està clar que no tens res ni d'independent ni de republicà!



No és que ho digui ara, des de sempre sé que el poder corrompeix, tu n'ets l'exemple clar!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Teresa fletxa Tarragona
18 de setembre de 2009, 09.24 h

Jopep Mª. Carot, els votans de ERC, estem tan cansats, que hi ha no tenim cap pertit, are se havia semblat que podiem confiar de nou, en vistes les tevas declaracions, ja esta confirmat, no tenin res a veure amb vosaltres,

estic molt triste, sempre us haviem votat pero desde are mai mes, si no pase un miracle i tots els que teniu carrecs sen neu cape case vostre i es renova tot, es vergonyos que el partit de Masia i Companys, tingui uns representans com el que te, marcheu de una vegade, n... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.