directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 02:27 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Els responsables de comunicació de Catalunya i Balears defensen que fan el possible per la reciprocitat televisiva

Tenen claríssim que el paper de TV3 és imprescindible per articular la comunitat lingüística catalana

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El secretari de Comunicació de la Generalitat, Carles Mundó, i la directora de Comunicació del Govern Balear, Gina García, asseguren que fan el possible per la reciprocitat televisiva. En un debat titulat 'Televisió nacional o televisions regionals? El paper de TV3 en la construcció de l'espai català de comunicació', Mundó ha defensat la transcendència de compartir les televisions públiques per a la vertebració de la comunitat catalana, una fita que veu sobretot difícil amb el govern valencià, mentre que Gina García també s'ha mostrat partidària d'obrir altres vies, especialment a Internet, perquè 'TV3 no és l'únic element per construir un espai català' tenint en compte la diversificació.
govern balear catala televisio reciprocitat
Comparteix
   

En una trobada moderada pel president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, Joan Vila, a la seu barcelonina d'Òmnium Cultural, els responsables de comunicació han debatut amb el president de l'Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, i el coordinador d'Acció Cultural del País Valencià, Toni Gisbert, les dificultats que té TV3 per emetre a tots els territoris de parla catalana i la necessitat que la principal cadena en català no es desconnecti.

Els portaveus d'aquestes associacions culturals tenen claríssim que el paper de TV3 és imprescindible per articular la comunitat lingüística catalana i que han estat els ciutadans els que més han lluitat perquè es veiés a les terres valencianes i les Balears. Amb l'experiència del País Valencià, on els repetidors il·legals de la televisió pública de Catalunya instal·lats gràcies al clamor de la societat civil s'han anat tancant els últims anys, Toni Gisbert ha lamentat que TV3 només es pugui veure transgredint la legislació.

Però el Coordinador d'Acció Cutural encara ha lamentat més que, en tres comarques del País Valencià, ja no es pugui veure TV3, ni a través d'aquestes antenes il·legals, ja que el govern popular les ha anat tancant, sobretot en els últims temps. Sobre aquesta situació, Carles Mundó ha assegurat que el restabliment és difícil perquè el govern del País Valencià 'no ha tingut interès en resoldre-ho'.

Després d'afirmar que la Transició va esquarterar de forma 'gravíssima' l'espai català en tres comunitats autònomes, Jaume Mateu ha recordat que la gent de Balears veu TVC des del principi de les seves emissions però sense accés ple, ja que només sintonitza el canal internacional, en un cas d''anormalitat flagrant' que fins i tot es carrega la normativa europea sobre llengües regionals i minoritàries, segons ha afegit.

Davant 'd'aquestes agressions', Jaume Mateu creu que cal exigir un espai de comunicació català que es vegi a totes les terres de parla catalana, un objectiu que els responsables polítics comparteixen però topa amb dificultats tècniques, polítiques i de mercat, segons han respost. Gina García ha recordat el principal problema perquè TVC no pugui oferir tots els seus canals a les Balears, els drets d'emissió, que se cenyeixen al territori.

Una solució a aquest obstacle, pel qual els dos governs ja fa mesos que s'han mostrat disposats a treballar, és el reconeixement dels drets d'emissió per àmbit lingüístic. Si els drets d'emissió s'adquirissin d'aquesta manera, TV3 podria oferir tota la seva programació a les Balears, cosa que ara no se li permet i per això només emet el canal internacional, que no conté tota la programació.

Tot i que la pregunta plantejada interrogava sobre el paper de TV3 en la construcció de l'espai català de comunicació, els impediments perquè la cadena pública de Catalunya es vegi a la resta de territoris han centrat la major part del debat, en què Carles Mundó ha reiterat els esforços del Govern per resoldre el conflicte i Gina Garcia també ha remarcat la voluntat del seu govern perquè IB3 es mantingui fidel al català, amb la propera tramitació d'una llei.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
19 de setembre de 2009, 10.20 h



que fan tant com poden. No 'el possible'


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.