directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 11:20 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

CiU i PPC pacten una pujada del cànon de l'aigua de dos euros de mitjana al mes a partir de l'últim trimestre de 2011

L'acord inclou un 'bonus social' que eximeix de la pujada a aturats, a les rendes baixes i a les persones vídues · L'increment, del 8,5%, és d'un punt menys del que inicialment volia la Generalitat

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

CiU i el PPC han arribat a un acord per apujar el cànon de l'aigua amb un increment del 8,5% que es començarà a aplicar l'últim trimestre del 2011 per fer front als 1.300 milions d'euros de deute de l'ACA (Agència Catalana de l'Aigua). Finalment, després d'una llarga negociació amb els populars, l'augment del cànon és un punt menys del que inicialment proposava el Govern i que els populars rebutjaven. Segons el portaveu adjunt de CiU al Parlament, Ramon Espadaler, la pujada es traduirà al rebut de l'aigua en un augment de dos euros de mitjana al mes i ha destacat que s'ha incorporat un 'bonus social' que eximeix de l'increment a les famílies amb rendes baixes, persones en atur, pensionistes i persones vídues.
aixeta, aigua
Comparteix
   


Etiquetes
CiU i PPC han acordat una modificació dels trams de consum, amb la garantia de manteniment del tractament específic de les famílies nombroses i la introducció d'un bonus social del que es beneficiaran les famílies amb rendes baixes, persones en atur, pensionistes i persones vídues de manera que per aquests casos el cànon no patirà cap increment.

L'acord també indica que el Govern elaborarà aquest 2011 un pla de reequilibri econòmic i financer de l'ACA per als anys 2011-2014 per fer que aquesta sigui viable econòmicament i eficaç funcionalment. El pacte entre convergents i populars també preveu que el Govern 'tindrà en consideració la possibilitat d'assumir una part de l'endeutament de l'ACA, quina càrrega financera suposa en aquest moment una despesa molt important de l'Agència'. Així mateixa, l'ACA haurà d'emprar 'tots els mecanismes al seu abast per intentar reduir el deute amb els proveïdors a allò previst en la llei de morositat'.

Pel que fa a la implantació d'un nou model organitzatiu i funcional, s'introduiran uns criteris per a una major corresponsabilitat dels ens locals en la gestió; s'ajustaran les funcions de l'ACA 'atenent que la seva principal fonts de finançament és el cànon de l'aigua' i s'ajustaran les seves activitats necessàries per acomplir les funcions atorgades per la llei'. També es revisarà la planificació hidrològica de Catalunya per 'adequar a les possibilitats reals d'inversió per part de l'ACA'.

Sobre la reestructuració del cànon de l'aigua, que en principi CiU i el Govern fixaven que fos del 9,5%, l'acord indica que el contracte programa 2006-2010 de l'ACA aprovat pel tripartit 'contemplava uns increments anuals del cànon de l'aigua de l'IPC més tres punts percentuals, un criteri seguit els anys que van del 2007 al 2009'. Tot i això, assenyala que el 2010 l'increment va ser de poc més d'1 punt per damunt de l'IPC. Per això, CiU i el PPC consideren necessari per aquest 2011 que hi hagi un increment de 4 punts per damunt de l'IPC i compensar així la manca d'increment durant els tres primers trimestres del 2011.

El portaveu adjunt de CiU al Parlament, Ramon Espadaler, ha celebrat l'exercici de responsabilitat que s'ha fet amb l'actualització del cànon de l'aigua. Ha admès que ha estat una negociació llarga i complexa. De fet, les negociacions entre els dirigents parlamentaris de CiU i de PPC seguien en el mateix moment que es portava a terme el debat en el que s'havia de votar aquest augment. Espadaler ha justificat l'augment perquè les finances de l'ACA estava en situació de fallida i ha dit que es volia contribuir a la millora de l'agència. També ha agraït l'abstenció del PPC al temps que ha recordat la importància del bonus social que s'ha aprovat. En aquest context, ha demanat als socis del tripartit que no els hi donin lliçons sobre aquest tema.

El PPC celebra l'acord

Per la seva part, el parlamentari del PPC Santi Rodríguez ha valorat positivament l'acord amb CiU i, tot i que ha admès que la rebaixa del 9,5 al 8,5 no és substancial, ha recalcat que 'hi ha un compromís del Govern sobre el finançament de l'ACA'. Rodríguez ha dit que en l'acord ha quedat inclòs que el Govern estudia la possibilitat d'assumir una part de l'endeutament de 1.300 MEUR de l'ACA. Preguntat per si l'executiu assumirà part del dèficit de l'ACA, Espadaler ha destacat que només han pactat l'increment de la tarifa i ha negat que hi hagi cap altra mandat pel Govern que no sigui aquest.

En el debat a l'hemicile, el parlamentari del PPC José Antonio Coto ha defensat l'acord i ha destacat que la 'responsabilitat i sentit comú del PPC farà possible que a Catalunya l'aigua segueixi sent potable i de qualitat'.

Des del PSC, el diputat Josep Maria Terrades ha interpretat la votació com la 'consumació de la majoria de CiU i PPC'. Pel socialista, aquest 'acord de la dreta' implica una política que 'fa regals fiscals als més benestants i un augment lineal del 8,5% del cànon de l'aigua i un 20% del cànon de residus'. A més, Terrades ha criticat que la mesura 'no treu a l'ACA de la situació complicada que té, perquè el cànon només s'aplicarà en el darrer trimestre de l'any'. Davant aquesta situació, el PSC ha assegurat que no 'ha pogut entrar en aquest tipus d'acord que la dreta ha solemnitzat al Parlament'.

El diputat d'ICV-EUiA Salvador Milà ha criticat que el bonus social del cànon vingui acompanyat d'una reducció del tram inferior del consum domèstic d'aigua. Aquest, segons ha dit Milà, passaria de 10 metres cúbics a 9; un fet que ha criticat que implicaria un encariment del preu per a aquelles famílies que sobrepassessin aquest nou marge. El parlamentari ecosocialista ha indicat que aquest encariment seria encara més gran a les Terres de l'Ebre on s'eliminarien bonus ja existents. Milà s'ha mostrat partidari de mantenir els preus actuals per a tothom. Segons ha afirmat, en comptes de buscar excepcionalitats, cal facilitar ajudes per a les persones en una situació de precarietat. Quan encara no es coneixia si hi hauria acord en el debat de la llei de mesures fiscals la portaveu d'ICV, Laia Ortiz, ha criticat que 'és una llàstima perquè parlem de la fiscalitat, la renda mínima, de la llei de barris, habitatge i de l'aigua'.

El diputat de Solidaritat Uriel Bertran ha criticat que en els moments de crisi és 'imperdonable que s'apugin els impostos' i ha criticat que CiU i PPC vagin a 'buscar als sectors més dèbils'.

Aprovació de la llei de mesures fiscals i financeres

L'aprovació d'aquest increment s'ha portat a terme en el marc de l'aprovació de les mesures fiscals i financeres. La llei d'acompanyament, entre altres aspectes, fixa les bases per a la futura reorganització i modernització de l'Institut Català de Finances (ICF), que integrarà l'Institut Català de Crèdit Agrari com a àrea especialitzada; modifica els requisits per accedir a la renda mínima d'inserció; condiciona la convocatòria d'ajuts de la llei de barris a la disponibilitat de fons; elimina la quota anual de l'etiqueta ecològica; incrementa el cànon sobre la disposició del rebuig dels residus municipals; modifica la deducció per inversió en l'habitatge habitual en el tram autonòmic de l'IRPF; crea vuit noves taxes, dues de gestionades per ensenyament i sis d'adscrites a territori i sostenibilitat, vinculades a noves competències i serveis, i declara el règim d'autonomia financera de les oficines de turisme de la Generalitat.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
Pep fletxa Vallès
21 de juliol de 2011, 12.38 h

#5 Amb la informació no t'equivoques, amb el que l'has errat es amb el paio aquest. Ni CyU ni PP, aquest es de Falange Autentica.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
jordibcn fletxa Barcelona
21 de juliol de 2011, 10.59 h

#2 La informació és certa o no és certa, siusplau corretgir-m´he el punt que no sigui cert, per la meva parf retiro "el són els teus" perquè podries ser benb bé del PP.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
mario fletxa bcn
21 de juliol de 2011, 10.31 h

El cànon de l'aigua ja porta prou imposts, es veu clar que els tontos de torn pagarem el transvasament del Roina, que encara balla amb la mateixa historia des d' els segles dels segles pel caparró de CIU, però no us espanteu no es notarà.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
21 de juliol de 2011, 10.25 h

Voldria fer esment que el tripartit ha deixat a l'ACA un forat de més de 2.000 M.€, que son més de 330.000 M. de pts.

TRESCENTS TRENTA MIL MILIONS DE PTS.!! aixó és el presupost sencer d'alguns estats petits.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
jordibcn fletxa Barcelona
21 de juliol de 2011, 09.03 h

#1 No els del Roina són els teus, l´aigua venia d´Almeria i del Ebre i la dessaladora ja funciona. be eb aquell temps esrava en construcció i en tot cas i no ho critico al contari la dessaladora era un projecte de l´epòca PP-CiU o sigui que els hauries de portar a ells al jutjat de guardia .


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
serafi fletxa Barcelona
21 de juliol de 2011, 08.38 h

una altra "herencia" de la "fantastica" gestió feta pels comunistes. Deutes i més deutes que ara ens toca pagar a nosaltres. Als politics nefastos se'ls hauria de jutjar i portar a presó. Llogar vaixells per portar aigua del Rodan mentre la dessaladora está per fer bonic amb un cost que encara pagaran els meus nets. De jutjat de guardia.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.